Merkur u Škorpionu

Dana 27. rujna Merkur ulazi u Škorpiona, a zbog retrogradnog će se kretanja u ovom znaku zadržati sve do kraja studenog. Doduše u periodu od 24. listopada do 11. studenog ulazi u Vagu, s time što će 1. studenog krenuti direktno i uskoro se iznova vratiti u Škorpiona.

U slučaju da se bavite pisanjem ili kakvim srodnim Merkurovim zanimanjem kao što su pedagogija, književnost, novinarstvo, odvjetništvo, posredovanje te trgovina, očekujte teškoće ili zastoje u radu tijekom druge polovice listopada (u vrijeme dok je Merkur retrogradan), ali računajte na to da će se okolnosti značajnije popraviti u mjesecu studenom.

Inače, znak Škorpiona nije adekvatan Merkuru jer se njihove naravi razlikuju. Merkur je peregrin (bez osnovnog dostojanstva, dakle bez snage), iako se to mijenja između 21 i 27 stupnja znaka jer se tada nalazi u vlastitom terminu, što mu donosi nešto zdravog dostojanstva.

Merkur je hladan i suh, dakle melankoličnog (zemljanog) temperamenta. Za razliku od toga, Škorpion je hladan i vlažan zbog vodene prirode. Djelomična podudarnost je prisutna jer su oboje hladni, ali vlažnost (emocionalnost) Škorpiona nije kompatibilna intelektualnoj naravi Merkura. Uostalom, Merkur je planet komunikacije, dok se Škorpion (poput ostalih vodenih) smatra nijemim, odnosno šutljivim znakom.

Više o samom Merkuru pročitajte ovdje.

About these ads

10 thoughts on “Merkur u Škorpionu

 1. Merkur u Škorpionu ima i nekih izuzetnih osobina (upravo zbog ‘šutljivosti’ znaka) pa ćemo tu naći ljude koji ne pričaju mnogo ali ih odlikuje vrlo oštar dar zapažanja, koncentrirani su na svoj posao i posebno su neskloni površnosti.

  Ovakav položaj često vidimo kod istraživača ali i onih koji su dobar dio svog života proveli u nekim prašnjavim arhivama upravo tu nalazeći svoje najveće zadovoljstvo.

  Dakle, tražite li možda pouzdanu (i šutljivu) osobu sposobnu za otkrivanje dužnika, traženje odbjeglih ili nestalih osoba i ono pravo istraživačko novinarstvo, naći ćete je među onima koje imaju Merkur u znaku Škorpiona ;-)

 2. jasna says:

  A kako biste opisali Merkura u Skorpionu kao prijatelja? (Jeste li raspolozeni za igru?)
  Na primer, ja bih ga opisala kao izvanrednog policijskog inspektora. Tako da, ako imate prijatelja koji ima Merkur u Skorpionu (ili je u vasoj karti predstavljen tako), ne pokusavajte da od njega bilo sta sakrijete. Ne zato sto ce se on tad naljutiti, nego zato sto cete ispasti glupi, kao i svaki lazov… Merkur u Skorpionu ne otkriva vase tajne da bi zadovoljio svoju sujetu (ili, avanzovao na poslu), nego zato sto je poriv za otkrivanjem tajni jaci od njega. Dakle, on vam nece ni reci da vas je razotkrio – sta ga briga sto vi zivite u neznanju. Medjutim, sta ga briga i da se druzi sa takvom neznalicom – on se ne druzi sa glupacima.
  S druge strane, ako se poverite Merkuru u Skorpionu, budite sigurni da je “diskrecija zagarantovana”, upravo zbog njegove sposobnosti da cuti.
  Dakle, Merkur u Skorpionu je opasan, ali vredan prijatelj.

 3. jasna says:

  A kako bi se mogla opsiati rekcija Merkura u Skorpionu u kvadratu prema Mesecu u, na primer, Vodoliji?
  Posto je u pitanju kvadrat, i posto imamo umesanog Skorpiona, mogla bi se dogoditi neka vrsta verbalne povrede. To jest, Merkur u Skorpionu bi mogao u dve reci (ili, mozda, cak, i golom cutnjom) povrediti emocionalno bice Meseca u Vodoliji. Isto bi se dogodilo i u kvadratu prema Mesecu u Lavu, ali bi Mesec u Vodoliji vise patio, dok bi Mesec u Lavu bio povredjen na nivou dostojanstva ili, cak, sujete.
  Mislite li da se Merkur u Skorpionu moze opisati kao neka vrsta nemilosrdnosti u oblasti intelekta i komunikacije?

 4. Mjesec u zračnom Vodenjaku ne smatram toliko osjetljivim koliko mu se pripisuje. Prije bi se povrijeđenim našao Mjesec u Lavu. Mogu simplificirati stvar i reći: Merkur u vodi lako će ugasiti (poklopiti) vatru, ali zraku će voda manje naštetiti :mrgreen:

 5. jasna says:

  Da li, ipak, postoji nesto sto je dobro raditi upravo sad, kada je Merkur u Skorpionu i retrogradan? (Mislim, na primer, na desifrovanje nekih starih nesporazuma sa prijateljima, itd)

 6. Da, svakako bi bilo dobro pokušati riješiti “stare” probleme, primjerice s financijama, pravne ili neriješene odnose s dužnicima pa i one s prijateljima ;-)

 7. jasna says:

  Evo i malo humora:
  kad je Merkur retrogradan, zgodno je pricati shatrovacki. Ovako: camo-vra se u shlost-pro!

 8. skorpionka says:

  cula sam da osobe kojima je merkur bio u skorpionu u trenutku rodjenja mogu momentalno da prepoznaju laz. zanima me da li je to istina?

 9. Nema svrhe pretjerano mistificirati. Da bi se Merkur na takav način izrazio morao bi biti biti izrazito snažan, a Merkur u Škorpionu to nije. Da se nalazi na Ascendentu ili njime vlada, eventualno bi se mogli nadati nečemu sličnom. Za mene je položaj Merkura u Djevici adekvatniji za razvoj takvih sposobnosti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s