Zdravlje: Kombucha – ljekovita čajna gljiva

Piše: Edita Goldstein

Terapeutska svojstva Kombuche, zvane još i čajna gljiva nisu nepoznata diljem svijeta. Kada je bivši američki predsjednik Reagan bolovao od raka, Japanci su mu kao znak želje za ozdravljenjem u pomoć poslali Kombuchu.

Kombucha – gljiva koja se nesebično dijeli prijateljima i znancima kao zalog želje za zdravijim i kvalitetnijim životom. Izrazito ukusnog i osvježavajuceg okusa. Ovaj vas čaj može osloboditi raznih tegoba, bilo da ga pijete, bilo da ga upotrebljavate kao vanjske obloge.

Mnogo različitih imena se pridodaje ovoj gljivi, (preciznije receno Kombucha je jedna čvrsta mrena, simbioza bakterija i kvasa koja se stvara na čaju) zovu je kineska, indijska, ruska i japanska gljiva što samo dokazuje njenu široku rasprostranjenost.

Prvi jači nalet popularnosti Kombucha je dobila poslije Prvog svjetskog rata kada je iz Rusije dospjela u Japan. Tamo je postala predmet radijskih i TV emisija. Međutim, podaci iz Kine nam govore o puno dužoj starosti – od oko 2000 godina.

Tijekom vremena proširila se i na Taiwan, Hong Kong, i dalje u mnoge države širom svijeta. Ono što je izuzetno zanimljivo kod Kombuche je način razmnožavanja kulture. Naime, svaka kultura u dobro pripremljenim, pravim uvjetima nastavlja razmnožavati sama sebe. Na taj način ova kultura može vama, obitelji, prijateljima i poznanicima osiguravati trajnu, nepresušnu zalihu Kombucha čaja.

Kombucha je ljekovit čaj. Čini se kao ljekovito sredstvo za široku paletu bolesti koja bi bila u rasponu od “bezazlenih” neraspoloženja do težih bolesti.

Ovo su samo neki od dokazanih i spoznatih dostignuća u liječenju:

- Liječi upalu zglobova (artritis)
– Srčani infarkt
– Čireve, hemeroide
– Sivu mrenu
– Olakšava godine menopauze, PMS, te grčeve pri menstruaciji
– Smanjuje pretilost i vrši detoksikaciju
– Smanjuje žučne kamence i prijetnje žuči
– Jača bubrege
– Liječi arteriosklerozu (povapnjenje žila), te šećernu bolest
– Nesanicu
– Pomaže u regulaciji crijevnih aktivnosti

Ovaj, slobodno ga mozemo nazvati i kućni lijek, pokazao se učinkovitim zahvaljujući svojim metaboličkim svojstvima i kao odličan stabilizator staničnih membrana bez štetnih nuspojava koje imamo kod mnogih farmaceutskih proizvoda.

Prirodnu snagu čaja možemo koristiti i za održavanje naše vitalnosti, te psihičkih i mentalnih sposobnosti.

Bolje od ikakvih daljnjih nabrajanja ljekovitih učinaka Kombuche, te njenih kemijskih sastojaka dat će nam ova dva sjedočanstva (via internet sa niže navedene adrese):

Gdja. R. W. iz L., Nizozemska, piše:

“Pomoću Kombuche je zaista puno ljudi bilo izliječeno od golemog mnoštva metaboličkih bolesti. U našoj maloj zemlji se čak moze govoriti o nekoj vrsti Kombucha “revolucije”. Liječnici opće prakse i specijalisti ostaju često bez teksta kod relativno brzog ozdravljenja pomoću Kombuche, čak i u slučajevima kad godinama i desetljećima nisu mogli ništa postići pomoću drugih lijekova. Neki reumatični pacijenti su nam pričali da su zahvaljujući Kombuchi mogli napustiti kolica ili štake. Većina izvještaja govori o iscjeljenju crijevnih problema, visokog krvnog pritiska i reumatskih bolova. Zahvaljujući Kombuchi mnogi ljudi opet mogu dobro spavati. Kod zdravih ljudi dolazi do povećanja energije. Sportaši su apsolutno ushićeni. Katkad i sami jedva možemo vjerovati izvještajima. Ali mi znamo da Kombucha ima dalekosežne učinke širokog spektra, čisteci i revitalizirajući. A tada se naravno osjećamo bolje.”

Gdja. J. S. iz L., Njemačka, napisala je:

“Kombucha je jedan jedini lijek koji mi pomaže kod moje osjetljivosti na infekcije. Biljni lijekovi, homeopatski preparati, enzimska terapija, simbiotska kontrola, tretmani s mojom vlastitom krvi, sve namijenjeno pored ostalog i povećanju otpornosti, nisu postizali željeni rezultat. Osim toga s Kombuchom se mogu braniti od napada migrene. U mom slučaju čini se da migrena ima prvenstveno hormonalni uzrok, jer se najčešće javlja za vrijeme menstruacije. Moje kronične želučane i crijevne poteškoće su se stvarno smanjile nakon simbiotičkog kontrolnog tretmana, ali kad sam pod velikim pritiskom, te u proljeće i na jesen, još uvijek završavam s gastritisom. S Kombuchom mogu držati dijetu sa zdravom hranom, koju sam već držala sedamdesetih godina. Više mi nisu potrebne kure rolanjem. Moji reumatski bolovi (reumatizam mekog tkiva) postali su značajno slabiji otkad uzimam čudesno piće. Ranije sam se mogla boriti protiv bolova jedino uzimanjem enzima. Sada samo rijetko posežem za “Wobenzymom”. Moj suprug osjeća da su mu fizičke i mentalne sposobnosti poboljšane otkad uzima Kombuchu. Njegov krvni pritisak se vratio na normalu. Prije je patio od hipotonije. Moj šogor ne izgleda toliko depresivan nakon uzimanja Kombuche. Običavao je najveći dio dana provesti u krevetu. Ne možemo vjerovati svojim očima kad vidimo da je zahvaljujuci Kombuchi oličio sve prozore na svojoj kući.”

Želite li doznati način priprave Kombucha čaja, te naći opširnije tumačenje i mnoga druga svjedočanstva o samoj gljivi, kliknite na: www.kombu.de/croa-1.htm

Objavljeno: Magazin Zvijezde (Svibanj 2003.)

Napomena: Oglasi za kombuchu više nisu mogući na ovom mjestu, ali možete se prijaviti na Kombucha oglasnik.

Google Grupe
Kombucha oglasnik
Posjeti ovu grupu

147 thoughts on “Zdravlje: Kombucha – ljekovita čajna gljiva

  1. Dubravka says:

    Molim za informaciju, gdje se u Zagrebu moze nabaviti Kombucha gljiva?
    Zahvaljujem unaprijed
    Dubravka

    Like

  2. Probaj pitati u prodavaonama zdrave hrane.

    S obzirom da se “gljiva” brzo replicira ljudi je rado poklanjaju pa možeš pokušati i na specijaliziranim forumima koji se bave alternativom i zdravljem.

    Like

  3. Kombuča NIJE gljiva….nego bakterija…prije nego se objave tekstovi na internet mislim da ste dužni barem malo provjeriti “činjenice” koje iznosite

    Like

  4. Milice, prije komentara bilo bi u najmanju ruku kulturno da si pažljivo pročitala cijeli tekst a ne samo naslov ;-)
    A ako ćemo biti u potpunosti precizni Kombucha nije bakterija nego upravo onako kako sam u trećem odlomku jasno naznačila: “Kombucha je jedna čvrsta mrena, simbioza bakterija i kvasa koja se stvara na čaju…”

    Like

  5. ela says:

    gdje je nabaviti u osijeku?rekli su mi da pomaže kod psorijaze koju nažalost imam.

    Like

  6. Žao mi je Ela :-( ali kao što sam već rekla Dubravki za Zagreb, probaj se raspitati u nekoj od prodavaona zdrave hrane a koliko znam njih u Osijeku ima dosta. Oni i ako je nemaju uglavnom znaju gdje je mogu nabaviti.

    Like

  7. drazen says:

    imam doma kombuchu u staklenci. caj sam poceo piti prije nekoliko dana. kad se pocne razmnozavati, rado cu pokloniti njezine potomke ako nekome bude trebalo.
    zendraf@yahoo.com

    Like

    • Adam says:

      Pozdrav!

      Da li još uvijek imate kombucha gljivu?
      Otac mi ima giht pa bih htio nabaviti ako je ikako moguće, a vidim da ste iz Osijeka…

      Like

  8. tamara says:

    imam kombuchu i ako nekome treba neka se javi.dajem besplatno.toliko se razmnozila da nemam gdje s njom vise a zao mi je bacit jer znam da nekim ljudima treba. :)
    ako netko hoce: mala.zaya@hotmail.com

    Like

  9. Jasko says:

    Cuo sam za tu ljekovitu gljivu od prijatelja, ali me interesuje ima li kakvih alergijskih reakcija ili opasnosti od reaskcije, posto sam ja alergican na gomilu lijekova, cak i sirupa, tako da se sada pravo bojim uzet i TikTak. Mozda je cudno ali poslije par alergijskih reakcija kad covjek dozivi gusenje i svaki put se onesvjesti, onda se drugacije razmislja i boji se uzeti bilo sta sto prije nije provjerio.
    Hvala!

    Like

  10. Alergije su tako širok pojam da je teško na ovo odgovoriti. Jedini pouzdan način vjerojatno i sam znaš, a to je da uzorak čaja daš na laboratorijsku analizu.

    Like

  11. Drazen P. says:

    Molio bih da mi se javi netko iz podrucija Osijeka tko ima tu “gljivu”, imam bolesnu mamu a sada nisam kod kuce tako da se ne mogu javiti na mail!

    molim vas samo mi posaljite sms pa cu vas ja nazvati!

    Neizmjerno sam vam zahvalan!

    091 1509 666

    Like

  12. Antonija says:

    Dobar dan,
    Možda netko iz Rijeke ili okolice ima za podijeliti Kombuchu.
    Na koji način bi se mogla poslati autobusom, ili kako drugačije. Bila bih zahvalna na poklonu zdravlja!
    Pozdrav

    Like

  13. Mario says:

    Pozdrav!
    Moja supruga boluje od tubulopatije, i sad, nakon nekoliko godina dobila je i giht, iako je mršava (zbog bubrega). MOLIM SVAKOG TKO JOŠ IMA KOMBUCHA BAKTERIJU/GLJIVU da me sms-om kontaktira na mob: 095/8050505, pa ću ja nazvati, naravno!. Potrebna nam je što je moguće brže, jer glad zbog dijete je katastrofalna, postaje sve mršavija, deprimiranija! :-(

    Like

  14. ivo- says:

    Netko iz okolice sjeverozapadne hrvatske ako ima gljivu ja bi kupio ne tržim besplatno,trenutno sam nešto bolestan pa bi probao sa njom.Ja sam iz varaždina,molio bih da mi se netko javi na broj 0997886327

    Like

  15. ženazmaj says:

    da li se napitak može spravljati i sa zamjenskim šećerom-ako je osoba dijabetičar-jer šećer bakteriju pretvara u celulozu?

    Like

  16. Kemijski sastav zamjenskog šećera mi je nepoznat, pa ti ne mogu odgovoriti na pitanje. Ali treba znati da se rafinirani bijeli šećer razgrađuje za vrijeme procesa fermentacije. Kvas ga razgradjuje, pretvara u plin (CO2) i razne organske kiseline i druge sastojke.

    Napitak je ispocetka sladak, ali se ova slatkoca gubi kako se šecer razgradjuje. U isto vrijeme pocinje se razvijati kiseli okus kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoce u kiselost.

    @Ivo
    Možda da pokušaš pitati na nekom specijaliziranoim forumu, prodavaoni zdrave hrane i sl.

    Like

  17. ivo- says:

    Zvao sam več prodavaone zdrave hrane u okolici ali vele da nemaju,čak mi vele da to nije zdavo…na što se ja mogu samo nasmijati jer sam je upotrebljaval još prije 7-8 god i znam da vrijedi…pokušal dam je dobiti stavljanjem gljive iz jabučnog octa u čaj(kako neki preporučuju)ali ne ide,ne stvara se nova gljiva…zato molim ako tko ima (jednu malu gljivicu i bar 2dl caja,u maloj staklenci) dogovorimo se gdje se nađemo i dolazim po nju dajem 100kn..inače ako želite pojačati lijekovitost čaja ako ste jače bolesni stavite prirodni med tako sam ja radil,muči me nešto kolesterol i jetra pa da probam…još nešto za sve koji nisu to probali od tog se osječate poletno i sa više energije to odmah primijetite…

    Like

  18. Ivana says:

    Dobar dan,

    imam oboljelog u kući koji treba oporavak imuniteta. Slušala sam dosta o ovoj gljivi no živim u Novoj Gradiški gdje je i njeno samo ime egzotika i totalna nepoznanica.
    Zanima me par stvari – gdje ju nabaviti npr. u Osijeku? Ima li tko od vas još uvijek komadić gljivice i decilitar-dva čaja za pokloniti ili savjet kojim se bio-trgovinama obratiti?
    Drugo, pitanje za autoricu članka – naišla sam na nekoliko vrsta poželjnih bakterija i gljivica koje se u tom kompleksu mogu pronaći no česte su i nepoželjne vrste, koje bi drastično nagriženom imunitetu osobi kojoj tražim gljivu mogle samo naškoditi. Obzirom na kiličnu raspoložive tekućine i sobnu temperaturu na kojoj se drži kolonija, nije ni neobično. Kako se održava sterilnost ove kolonije ili makar redukcija potencijalno patogenih mikroorganizama?

    Zahvaljujem unaprijed!

    Like

    • Ivana sada sam pročitala tvoj članak da tražiš kombušu.Neznam dali si ju našla i dali još uvjek tražiš nešto za jačanje imuniteta,naime ja radim,a i koristim,biljne proizvode jedne vrhunske firme.Imamo veliki spektar vrlo kvalitetnih proizvoda za sve zdravstvene probleme.Ja sam inače imala rak dojke i uz ove proizvode sam si pomogla da to izdržim i idem dalje puna optimizma.Ako želiš možeš me kontaktirati i na mob : 092/2402347. Jelica.

      Like

  19. Pozdrav, Ivana
    S obzirom da kombusha nije standardizirana , odnosno izradjena i proizvedena pod striktno kontroliranim uvjetima, cesto nema naucnih tvrdnji i egzaktnih tumacenja o nus pojavama.
    Treba biti jasno da su objašnjenja svih povoljnih ucinaka isključio empirijska, odnosno pocivaju na promatranju i pokusima, a ne na teoriji.

    Inače, dali kombu. ima kakve i koje, nus pojave ima više na http://www.kombu.de/cr-side.htm

    Mislim da se redukcija potencijalno pategenih mikroorganizama ne može postići osim – u laboratorijskim uvjetima.

    Like

  20. spidi says:

    Pozdrav Ivo ja ti poklonim kambuchu kroz par dana jer sam je i sama dobila neki dan.Moj mail sb1402@net.hr Tko treba nek se javi,inaće sam iz Čakovca

    Like

  21. zeljka says:

    Ako ima netko kombuchu u Zagrebu (Trešnjevka i okolica)
    molim da mi se javi na mail. Platim koliko treba i dodjem po nju. Puuuuuuuuuuuno hvala!

    Like

  22. MAX says:

    Kao prvo veliki pozdrav mojim znancima od prije puno godina!
    Zgodan vam je site!
    Pozdrav i gljivoljupcima, odista je moćna ova nakupina kvasaca.
    Moje iskustvo seže u daleku 1992-3 g kad sam se susreo s Gljivom, iskusio njene dobrobiti, a od, sada već pokojnog, prijatelja preuzeo nekoliko gljiva i način priprave, nešto specifičniji od uobičajnog.
    Uglavnom se koristi čaj, što podrazumjeva čestu pripravu istog, dulji terapijski tijek i veću mogućnost “odustajanja” zbog sporosti napretka u ozdravljenju. Tu moram napomenuti da je preventivno korištenje najveća dobit jer se uvelike smanjuje potreba terapijske primjene, što je zbog svojstava Gljive sasvim logično.
    Osim toga, Gljiva treba biti “zrela” kako bi se postigao maksimalni efekt, drugim riječima treba proći određeno vrijeme prije nego se može koristiti. Svakako, ranije korištenje nije štetno nego nije efektno, dovoljno. To pričam za kurativu a ne za preventivu.
    Kao što rekoh, određena receptura omogućila mi je dobiti koncentrat. Količina pijenja je daleko manja ali rezultat je bitno veći, brži i ne zahtjeva toliku svakodnevnu brigu, osim u početku i pri izmjeni čaja! Dakako da praćenje procesa nesmije izostati, eventualne intervencije, no to je ipak lakše nego stalno petljati s loncima i suđem:)!
    Princip je jednostavan, pa ako netko ima živaca baviti se s time rado ću podjeliti svoja saznanja!

    pozdrav

    Like

    • struja says:

      zanima me kako spraviti koncentrat od kombuche pa ako netko ima recept neka mi ga pošalje na mail.
      struja307@hotmail.com
      postoji više recepata na koje sam naišao te načina kako uzgojiti gljivu bez gljive itd.

      Like

  23. ivo- says:

    Evo i mene.Uspio sam nabaviti-kupiti kambuchu,spremio sam je sa medom i ukusnija je nego oni razno-razni gazirani sokovi nevjerovatno je kako ova gljiva djeluje na organizam,prvenstveno na probavu.Imam i dvije gljive viška pa kome treba nek se javi broj je gore.

    Like

  24. Jasminka says:

    Ako nekome trebaju gljive nek mi se slobodno jave. Osim kombuche imam i tibetansku gljivu

    Like

    • mladen says:

      Poštovana,

      nedavno sam pričao sa prijateljem i spominjao mi je o kambući ali je kazao da ju on nema,…. uglavnom ja sam iz Zagreba pa ako mogu dobiti jednu gljivu i sve što imate tekstualno o njoj,….

      molim nazvati na 098/213-784 ili na e-mail matkomla@net.hr

      hvala

      mladen matković

      Like

    • sandra says:

      pozdrav!!!! molim ako netko ima gljivu da me kontaktira na br 091 5491098…ili na 012046498.Živim u Sesvetskom Kraljevcu…..Unaprijed zahvaljujem..

      Like

    • Danijel says:

      Bok meni treba konbusa molim da mi date br.tel. da se dogovorimo moj je 013772988

      Like

    • Nada Debeuc says:

      Ako možete, a ja sam iz Rijeke, molila bih vas ako se to na neki način može poslati
      bila bih zahvalna. S pošovanjem Nada.

      Like

    • Ivana V. says:

      Jasminka molim Vas da mi se javite na mail: ivanav@mail.org.
      Ja cu rado uzeti od Vas kefirnu gljivu,trazim je već godinama.
      Bila bih vam jako zahvalna kada biste mi dali gljivu.Inače ja sam iz Markuševca.
      Unaprijed hvala Ivana.

      Like

  25. Milan says:

    Molim vas za pomoc poceo sam Kombuhu da cuvam od skoro i sad sam Kombuhu prvi put nalio novim cajem tako da je jos mlada,ali pocelo je da se sa unutrasnje strane da se hvata nesto brankasto-zeleno kao da se slojevi cepaju i odumiru probao sam da operem i lepo se skida,pa me zanim sta je to i da li znaci da moram dabacim gljivu ili to nista ne smeta.

    Like

  26. ivo- says:

    tko prvi put sprema ovaj čaj neka se drži klasičnog načina pripreme znači šečer,crni čaj,velika higjena…dok se malo ne uputite u pripremanje gljive,ufurate kak bi se reklo..da si nebi gljivu uništili..poslije eksperimentirajte s medom i miješanjem ili drugim čajevima,mada je meni taj crni čaj još najbolji..milane da ti nisi možda u pripremanju koristio metalnu posudu ili žlicu ili neki “čudni”čaj..??

    Like

  27. Terezija says:

    Molila bih ako netko ima kombuchu na području Zagreba ili Karlovca da mi se javi.
    Unaprijed zahvaljujem
    0955167376

    Like

  28. Marko says:

    a jel ima kakve veze dali to bas mora biti crni ili ti ga zeleni čaj ?!?!
    recimo jel bi išlo čajem od npr stolisnika ili nesto sto sam mogu brati, jer ovako bude dosta skupo za radit. ima ko kakve inf ?

    Like

  29. Jasminka says:

    Čaj može biti bilo kakav, jedino se ne preporučuje voćni zbog kiselosti.

    A gljivu ako netko treba moj bro mob je 0981939991

    Like

    • Ivica Faj says:

      Pozdrav Jasminka!
      zamolio bih te ako još imaš kobuchu i/ili tibetansku gljivu da mi javiš, te ako je moguće da me uputiš na koji način i uz koje uvjete, bi mi mogla isporučiti (ja sam iz Zagreba). Isto tako bilo bi mi interasantno i saznati način njegovanja i/ili uzgoja, jednoga i drugoga, te načini konzumacije. Na siteovima čitam svašta, pa bih htio utvrditi gradivo, jer je očito cijela priča dugotrajni postupak, te ne treba griješiti od početka. Unaprijed zahvaljujem na ljubaznosti
      Ivica

      Like

    • edo says:

      Imacu gljivu za nekoliko dana ako se nisi snasla, imam je vec samo treba da se razvije i treba cekati malo

      Like

  30. Ana says:

    Bok! Evo ja ću imat kombuchu za podijelit kroz nekoliko dana, pa ako netko želi neka mi se javi na mail, ja sam iz Samobora!

    Jasminka ti imaš kefirnu gljivu? Daš malo?

    anjegovec81@gmail.com

    Like

    • Romana says:

      Ja imam.Ako niste još nabavili možemo se čuti na broj 095/8054385.Ja sam iz Belišća.

      Like

  31. ivo- says:

    čaj može biti bilo kakav ali čaj ako nije crni nema taj efekt kod liječenja i nema takvo vrenje-mjehuriče jer gljiva najbolje uspijeva na crnom čaju i onaj talog koji se javlja nakon završenog vrenja u posudi probajte ne baciti nego staviti u flašu i zatvorite na 10 dana,…kad sam promučkal i otvoril kipilo mi je van,ko piva!hehe!dole mi bilo sve mokro,odsad taj talog(navodno koristi za neke stvari ako se i popije) iz svake flaše stavljm u drugu koju trošim jer to su uzročnici vrenja koji stvara mjehuriče…probajte..ja sam ostal iznenađeni…ovdje je počeo biti oglasnik…hehe…usput ja sam svoju krvnu sliku sa gljivom jakooo popravil! opet ja opširan,kad drugi neče pisati…

    Like

  32. ivo- says:

    e a ona gljiva kaj se drži u mlijeku za kefir je dobro ovo kupljeno mlijeko u tetrapaku za to i ako je s kojom masnočom koristite?bi bilo dobro uopče to piti i kambuchu,zajedno,hmmm??ima ko to u okolici vž,čk ili kc…ako osoba nema kombuchu ja mu poklonim…evo broj 0997886327.e sad više neču stvarno pisat više jer sam ja najviše ovdje..autorica ovog posta nemoj se ljutiti….hehe šta češ kad si otvorila dobru temu sad bi još mogla o kefirima i japanskim kristalima,pa da malo tam gljavim…bok!

    Like

  33. Terezija says:

    Hvala Jasminki na gljivama!!!
    Trebam savjet, naime imam groznih problema sa želucem, bolovi, žgaravica, nadutost i zatvor pa sam nakon neuspješnog liječenja ljekovima odlučila piti kombucha čaj jer ga upravo hvale da pomaže kod sličnih tegoba. Međutim žgaravica mi se pojačala kad sam počela piti čaj. Ima li netko sličnih iskustava?

    Like

  34. xivankax says:

    imam jos jedno pitanje, recimo sto se desi sa kombuchom ako se ode na put i nije se u mogucnosti prati, tj nije se u mogucnosti brinuti za nju
    dali ugiba ili postoji nacin kako ju odrzati na “zivotu”?
    hvala

    Like

  35. Mama Ljubica says:

    Evo i mi iz Osijeka trazimo Kombushu, kupili smo danas u Lidlu, al nije ni to koljena onoj koju smo nekad sami radili kod kuce. :)

    Ako bi tkogod dobre volje bio spreman podijeliti malo kombushe, da nam se javi na ljubica@webit.hr

    Hvala!!

    Like

  36. Slaven says:

    Sestra mi je donijela gljivu za mliječni kefir prije tjedan dana. Od prvog dana žgaravica, koja me je mjesecima mučila, nestala je. Kada raznmožim gljivu budem objavio mail adresu i ponudio svim zainteresiranim na poklon.

    Like

  37. ivo- says:

    ja ti je dostavim u vž,kad očeš ali to ti je 150kn,za benzin,kad kod očeš još i danas ako je hitno gore na benzinskoj se najdemo danas ak oćeš u turčinu.javi da znam i liter i po čaja ti dopelam.

    Like

  38. ivica says:

    za te novce mogu i sam negdje kupiti! A kad ju nabavim ja cu ju dati nekome besplatno…!!! hvala

    Like

    • Ivana V. says:

      Molila bih Vas da mi,ako još uvijek imate kefirnu gljivu, poklonite jednog njenog potomka.
      Ako ste voljni javite mi se na mail: ivanav@mail.org.
      Ako mi se javite biti ću Vam jako zahvalna.

      Pozdrav Ivana.

      Like

  39. spidi says:

    Pozdrav svima
    Ja već neko vrijeme koristim kombuchu i mogu rsći da se osječam dobro…imam gljivu i poklanjam ju tko treba….Tomislav javi se vidim da trebaš gljivu…..ja sam iz međimurja….evo ti moj mobi pa me nazovi…09872279
    pozdrav

    Like

  40. opatijka says:

    i ja vec dugo trazim gljivu kombuchu, podrucje rijeke… mob 098/867252… ako netko ima za pokloniti hvala!

    Like

  41. kiaa says:

    Jasminka, lijepi pozdrav dala si mi kombuchu, čaj pijem redovito i preporučam ga svakako čak imam gljivu za dat ako nekome treba

    Like

    • Josip says:

      Veronika, u kojem si gradu, zainteresiran sam za kombuchu.
      Ja sam u Šibeniku.
      Lijep pozdrav

      Like

  42. dzana says:

    Pozdrav svima.ombos
    mozeli mi ko reci dali je KOMBUCHUA preporucljiva trudnicama unaprjed HVALA

    Like

  43. Anica says:

    Da li netko zna da li kao dugogodišnji dijabetičar ( 37g. dijabetesa ) smijem zbog dodanog šećera upripravak od kombuče?

    Like

  44. Martin says:

    Živim u Rovinju i zanima me dali netko u blizini ima KOMBUCHUA gljivu i da mi može dati dobar recept-savjet za spravljanje i održavanje iste. Bolujem od po povišenog tlaka i šećera u krvi. Interesira me receptura korištenja čaja vezano za moje poteškoće. Poslati SMS na Mobitel 091 205 1590 pa ću ja nazvati ili javiti na e-mail marinmato@vip.hr. Unaprjed veliko hvala.

    Like

  45. Anica says:

    Martine, ja sam sve što me zanimalo našla na inernetu. Trebate samo napisati u googlu kombucha i onda izaberete o čemu se hoćete informirati o čaju, napitku itd. konzultirala sam nekoliko ljudi, koji imaju iskustva i rekli su mi da se šešer pretvori u CO2, tekućina dobije kiselkasti okus i da mogu piti dijabetičari. Ako želite sa mnom izmijeniti iskustva napišite mi ukratko svoju povijest šećerne bolesti na moj mail pa ću vam ja možda moći pomoći kakvim dobrim savjetom. mo suprug je oftalmolog i radio je u klinici za dijabetes Vuk Vrhovac pa sam i uz njega ponešto naučila, a sama imam 37- godišnje iskustvo s tom bolešću.
    anica.zitnjak@kr.t-com.hr

    Like

    • ksenija says:

      Ja sam iz Nove Gradiške. I ja tražim gljivu. Prije sam ju koristila. Ako ju nabavite, hoćete li me kontaktirati na broj 098/427 189.

      Pozdrav
      Ksenija

      Like

    • zdravko says:

      Pozdrav:

      mogu li od nekoga dobiti kambušo gljivu za osobnu upotrebu.
      imam problema sa zatvorom i osteoartritisom.
      Živim u Novoj Gradiški.

      Unapred puno hvala!

      moj broj mbi. 091 5094056

      Like

  46. Mato says:

    Ja sam iz Rovinja ali sam često u Puli , Rjeci i Zagrebu, ako mi dostavite svoj broj mobitela porukom ja bi vas nazvao radi dogovora o preuzimanju *Kombucha – ljekovita čajna gljiva.
    Mato 091 205 1590 ili na e-mail martinmato @vip.hr. Unaprjed veliko Hvala, a za ostalo ćemo se dogovoriti.

    Like

  47. Romana says:

    Molila bih da mi se javi netko iz okolice Osijeka tko ima Kombuchu i htio bi ju pokloniti.
    031/663-148 , Belišće

    Nebi bilo loše kada bi svi koji nude proizvode na ovoj stranici napisali i iz kojeg su kraja Hrvatske.

    Like

  48. Mirela says:

    Pozdrav svima!
    Eto i ja bih trebala kombuša gljivu. Molim ako neto još ima viška neka me kontaktira moj mail je: barabarica@gmail.com ili na tel broj: 0918832500
    Unaprijed se zahvaljujem!
    p.s. iz Zagreba sam

    Like

  49. ANA says:

    Bok ljudi, zainteresirana sam za kombuchu i kefirnu gljivu, naime ja bi pila kefir, a moja prijateljica kombuchu. Iz zagorja smo, ali nam nije problem doći nekamo bliže, u susjednu županiju. Hvala.
    Ali primjetila sam da u posljednjih par mjeseci nitko niš ne nudi, niti jednu od ovih. Ja se iskreno nadam da će se netko javiti, jer se to ne treba čuvati doma, one i tak radtu, pa ih morate bacati.

    Like

  50. GORAN says:

    Pozdrav svima!

    Znači i ja bih trebao kombucha gljivu. Nalazim se u Zagrebu. Molim ako netko još ima viška i može darivati neka me kontaktira moj mail : tehnoman01@gmail.com ili na tel broj: 0917523880

    Unaprijed se zahvaljujem!

    Like

  51. Ivana says:

    mom bratu bi takodjer trebala kombucha kako doci do nje ja sam u Sarajevu molim javite mi moze i na telefon 00387 61862000

    Like

  52. dusan says:

    Zivio! Ja uzivam kombuchu vec od 1998 godine, sa kracim prekidima jednom godisnje. Bolujem od KOPB, znaci Kronicni Obstruktivni Plucni Bronhitis. Tako mi kazemo ovde u Sloveniji.
    Dali mi je pomogla Kombucha ili 42-dnevna rakava kura, po Rudolfu Breussu, naci ce te na Internetu. A sigurno su mi pomogli Antioksidanti, kao sto je Vitamin-C, bjeli luk (cesnjak),
    uzimam vec od 1998 1000 miligramski vitamin C, ujutro i navece po jednu tabletu. Da nebude dileme, covek brez straha smije uzimati 3000 mg na dan, brez straha od stranskih ucinaka, to su dokazale, skupine ljekara po svetu, samo nasi ljekari govore 60-100 mg, Ja to je za zdrave a ne za bolestne. Cuo sam od jedne dame, da u Srbiji je kupila u trgovini flasu kombuche i gore se je uhvatila mrena-gljiva. U tom slucaju treba pustiti pokrito sa pamucnom belom krpicom, zategnuto sa gumicom, kako nebi usli insekti kakih 6-10 tednov i gljiva je za upotrebu. Ostala uputstva su na internetu. Toliko o tome, meni je to sve skupa pomagalo, naravno brez ljekara nejde, ja sve uzimam u dogovoru sa svojim ljekarom. Sve jednima pomaze, jednima ne.

    Like

  53. zeljko says:

    Moje osobno mišljenje je da o kombuchi ne treba posebno ništa pisati…Njoj ne treba reklama. Stvar je samo stava pojedinca o vlastitom zdravlju i životu. Kombucha je idealan primjer kako nam je zdravlje tu,na dohvat ruke, dok farmaceutska industrija i kojekakvi lobiji rade od nas budale. Ali, to je samo moje osobno mišljenje….Ja sam svojim pacijentima i kijentima preporučio da piju kombuchu, jer je smatram naročito korisnom u prevenciji širokog spektra tegoba i bolesti. Čak i nekima sam radim čajeve pošto nisu iz raznoraznih razloga oni to sami u mogućnosti.

    Like

  54. zeljko says:

    Ako imate kakvih pitanja u vezi pripreme kombuche- pitajte.Vaše vrijeme je minimalna cijena onoga što ćete dobiti zauzvrat!

    Like

  55. imam velikih zdravstvenih problema pa bih pokušala i sa ovom gljivom ih riješiti…molila bih dobre ljude koji je imaju ako žele da mi to daruju ili uz naknadu koju odrede daju…hvala od srca…senka

    Like

  56. alenaH says:

    živim u Žrnovnici kraj Splita imam i mliječnu gljivu i kombuhu, ako kome treba rado ču dati. Kontakt na 0922415616

    Like

  57. Mira says:

    Pozdrav svima

    Da li netko u blizini Varaždina tko ima kambuchu gljivu .
    Unaprijed zahvaljujem br. mob: 0917339308

    Like

  58. veronika says:

    …091 55 81 777..Veronika,molim neka mi se javi Gosp.iz Duge Rese,čuli smo se telefonom prije par dana…gljiva kombucha…

    Like

  59. Milena says:

    Pozdrav,
    čitam ovo sve i zanima me da li je ta gljiva kombusha ljigava.
    Naime malo sam gadljiva i nisam sigurna bi li ja to mogla sebi pripravljati?

    Vidim da je jako zdrava i voljela bih si ju nabaviti i piti čaj.
    Ako ju tko ima u okolici Opatije i Rijeke neka mi se javi na tetalena@gmail.com
    Hvala.

    Like

    • Denis says:

      Molio bi ako netko ima kombucha gljivu na području Primorsko-goranske županije ?
      Unaprijed zahvaljujem.
      mob.098/1813225

      Like

  60. ana says:

    Molim Vas lijepo ako netko ima gljivu na području Zagreba da mi se javi na broj 099 / 790 31 61.
    Potrebna mi je za majku koja je šećeraš.
    Hvala Vam

    Like

  61. Ivana V. says:

    Nabavila sam kefirnu gljivu,već imam i za dijelit,tako da ako netko sa područja Dubrava,Markuševec,Gračani,Mihaljevac,Čučerje i Maksimir treba može mi se javiti na mail :ivanav@mail.org.

    Pozdrav

    Like

  62. Kornelia says:

    Molim kombuchu na poklon ili uz neku manju naknadu, na području Varaždina, Međimurje ili Zagreb

    Like

  63. Tes says:

    Ako ko ima kombuchu,kefir i vodene kristal gljivice za podjelit u okolici Varaždina nek mi se javi
    Hvala unaprijed

    Like

Comments are closed.