Jupiter 90 Neptun (2. dio)

Ekonomija

Na početku Jupiter-Neptun ciklusa 1997. godine (svaki ciklus počinje aspektom konjunkcije) krahiralo je dalekoistočno tržište i to ono kojeg se popularno naziva Azijskim tigrom (Malezija, Južna Koreja, Tajvan, Singapur i Hong Kong). Te godine je i Kina preuzela Hong Kong (posljednju britansku koloniju).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Tijekom prvog kvadrata Jupitera i Neptuna sa 1999. na 2000. godinu, u Silicijskoj dolini se počela događati dot.com euforija oko “nove ekonomije” (Internet tvrtke i elektronska trgovina), kao i Y2K panika oko potencijalnog sloma kompjutorskih sistema diljem svijeta (ukoliko ih se ne prilagodi nadolazećoj 2000. godini). Dot.com dionice rasle su dok nisu probile plafon, a onda se nepovratno survale, izgubivši punih 80% svoje vrijednosti (vrijednost im nije bila realno uzemljena).

Za vrijeme opozicije Jupitera i Neptuna 2002. na 2003. godinu, dogodio se napad Amerike i saveznika na Irak. Naravno, tome je prethodio čuveni 11. rujna 2001. godine te američka objava rata teroristima, bombardiranje Afganistana i svrgavanje talibana s vlasti. No, treba spomenuti kako je u te drastične događaje umiješan jedan drugi, malo razorniji ciklus Saturna i Plutona, kao i pomračenje Sunca 31. svibnja 2003. godine. Što je više teških elemenata (ili ciklusa) istovremeno prisutno, to su događaji teži i strašniji. Rat u Iraku je istovremeno ideološki rat, kao i rat za geostratešku dominaciju te kontrolu tržišta “crnog zlata” (ne zaboravimo da je dolar čvrsto vezan uz naftu). Taj rat još uvijek traje i golema je količina novca zbog njega otišla u vjetar. Hoće li se Americi “isplatiti ta investicija”?

Free Image Hosting at www.ImageShack.usI tijekom 2006. može doći do golemog optimizma i zanosa pa se treba čuvati euforije, nerealnih očekivanja, iluzija i loše procjene zbog kojih lako nastanu poveći gubici. S obzirom da se Neptun nalazi u znaku Vodenjaka, koji je uvijek vezan uz pitanja kolektivne i tehnološke naravi, moguće je da se dogodi nešto slično prethodnoj dot.com histeriji.

U svakom slučaju, Internet bi trebao (ponovo) postati jedno od važnijih “mjesta” događanja jer su sve većem broju ljudi dostupne brze veze. Već se može primjetiti “euforija projekata”. Svi bi nešto novog započinjali. Trenutno su u velikoj ekspanziji Web 2.0 projekti koji sele aplikacije na mrežu (Google Mail, del.icio.us, Writely etc.), a sve su zastupljenije bežične mreže te audio i video sadržaji (Video On Demand, Podcast, Internet TV). Po Internetu su već počele kružiti glasine kako moćna tražilica Google nije ostvarila očekivani profit, pa njenim dionicama počinje sve više padati vrijednost.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s