Kritika koliko hoćeš

U zadnje vrijeme primjećujem česte kritike (i napade) znanstvenika na astrologiju. Ako uzmemo u obzir prethodni post, to i nije previše čudno.

Da odmah definišem svoj stav – bez uvijanja – astrologija je glupost a astrolozi su ili šarlatani ili prevaranti. Ljudi koji veruju u astrologiju veoma su naivni. Verovanje u astrologiju narušava sposobnost jasnog razmišljanja.

Taj citat, ali i mnogo više od toga, pronaći ćete na B92

Nađe se kritika i na T-Portalu i Jutarnjem.

Tekst neuporedivo bolje razine, ali i nadalje protiv astrologije na Mandali.

Kao svojevrsni odgovor na sve to, skrenuo bih pažnju na članak svojedobno objavljen u tjedniku Dnevnik:

Magnetizam planeta dokaz za astrologiju

Kraljevsko astronomsko društvo dugo je astrologiju doživljavalo kao pseudoznanost, tek nešto bolju inačicu gatanja. No, upravo je jedan od članova društva, dr. Seymour, ponovno počeo debatu svojom provokativnom knjigom u kojoj tvrdi da kretanje Sunca, zvijezda i planeta može djelovati na mozak nerođenog djeteta i da se to može izmjeriti.

Seymour je bivši profesor astronomije i astrofizike na sveučilištu u Plymouthu koji danas radi kao istraživač u kraljevskom opservatoriju u Greenwichu. Ističući kako se ne bavi horoskopskim znakovima, dr. Seymour kaže kako vjeruje u to da na razvoj ljudskog mozga može utjecati Zemljino magnetsko polje, osobito u vrijeme razvoja djeteta u majčinom trbuhu.

U knjizi “Znanstveni dokaz za astrologiju” tvrdi kako na Zemljino magnetsko polje utječe međudjelovanje Sunca i Mjeseca. Drugi planeti, kao što su Jupiter, Mars i Venera, također imaju važnu ulogu jer njihovo magnetsko djelovanje utječe na Sunčev magnetizam.

“To znači da cijeli Sunčev sustav “svira” simfoniju na Zemljinu magnetskom polju. Mi smo genetski prilagođeni tako da možemo primati različite melodije te simfonije”, piše dr. Seymour.

Preporučio bih i čitanje Astrofizika dokazuje astrologiju, a evo malo i na engleštini: The Magus of Magnetism: An Interview With Dr. Percy Seymour; Statistical Astrology and Individuality.

Dopuna: Lijepo je vidjeti da nisam jedini koji komentira ove stvari. Svratite do Suzette.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s