Jupiter 90 Saturn

Ciklus Jupitera i Saturna formira se svakih dvadeset godina i iznimno je važan za razvoj i evoluciju društvenih struktura. To se osobito primjećuje kada je stara dama Europa u pitanju. Iako relativno kratak, ciklus Jupitera i Saturna pokazao se poprilično dominantnim u njenoj povijesti i to kroz svaku od svojih pojedinačnih faza.

Dugoročno gledano, Jupiter – Saturn ciklusi su zanimljivi i zbog toga što pokazuju red i pravilnost. Iako se, kao što smo rekli, ciklus događa svakih dvadeset godina – on u svakom elementu provede 240 godina, što znači da prolazak kroz sva četiri elementa (sve horoskopske znakove) upotpunjava za 960 godina. Ta razdoblja imaju i svoja latinska imena. Uobičajeni ciklus od 20 godina zove se Minima ili Specialis, serija ciklusa u jednom elementu Media ili Trigonalis i sveukupno Maxima ili Climacteria.

Serije u jednom elementu vrlo su važne, posebice kada uslijedi transformacija iz jednog elementa u drugi. Taj se prijelaz naziva “velikom mutacijom”. Primjerice, “velika mutacija” u zemljani element dogodila se u siječnju 1842. godine i taj se trenutak opravdano smatra početkom materijalizma, kojem svjedočimo i dan danas. No, moramo primjetiti da se kratak izlet Jupiter – Saturna u zračni znak Vage dogodio 1981. godine. Iako je sljedeći ciklus 2000. godine iznova pao u zemljani znak (u tom se slučaju radilo o Biku), kratki izlet u zračni element osamdesetih bio je dovoljan da se u dvadesetogodišnjem razdoblju tog ciklusa situacija u Europi (posljedično i svijetu) bitno pomakne nabolje. Pao je berlinski zid i konačno završio hladni rat. Slijedom navedenog, kada se dogodi “velika mutacija” u zračni element 2020. godine (radit će se o znaku Vodenjaka), moći ćemo se nadati boljem svijetu u kojem viši humani principi i moralne vrijednosti neće biti zatočeni materijom (pohlepom i beskrupoloznim mjerilima profita).

Vratimo se u sadašnjost. Tijekom prošle i ove godine nalazimo se u fazi prvog kvadrata od začetka Jupiter-Saturn ciklusa 2000. godine, a kvadratna faza redovito govori o izazovima, iskušenjima i krizama. Prisjetimo li se prethodnih zbivanja, vidimo kako se Europa tijekom ovih šest godina poprilično uobličila i konkretizirala. Početkom 2001. godine stavljena je u opticaj zajednička valuta Euro, a došlo je i do proširenja, pridruživanja novih članica (među kojima se našla i susjedna Slovenija). Vjerojatno bi Europa mirno rasla i dalje da se prošle godine nije dogodila prva ozbiljnija kriza. Francuski glasači su na referendumu 29. svibnja 2005. odbacili Ustav Europske unije sa 55 posto glasova “protiv” i 45 posto glasova “za”. Tri dana kasnije, rezultat referenduma u Nizozemskoj bio je jednak francuskom rezultatu, s tom razlikom što je njihovo “ne” premašilo 60 posto glasova. Ustav Europske unije nije prošao, a kriza i neučinkovitost su se dogodili i haškom tribunalu. Najprije je Milan Babić izvršio suicid, a nekoliko dana kasnije umire i Slobodan Milošević. Nedugo nakon toga, Srbija počinje odbijati suradnju sa tribunalom i sve zapinje na mrtvoj točki.

Što će biti dalje? Za očekivati je da će se problemi EU dodatno produbljivati. Do kraja 2006. godine sasvim sigurno jer kvadrat Jupitera i Saturna prestaje biti na snazi tek krajem listopada. Sagledamo li ciklus u cjelini, teško možemo očekivati pomak nabolje sve dok Jupiter i Saturn ne dođu u svoj prvi trigon, što se neće dogoditi prije ožujka 2007. godine. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni ostale cikluse planeta. Utjecaj Jupitera u kvadratu s Neptunom prestaje u rujnu. No, moramo uzeti u obzir da krajem kolovoza počinje djelovati dugotrajniji Saturn u opoziciji s Neptunom, o kojem će biti više riječi nekom drugom prilikom.

Napisano: 30.6.2006.
Objavljeno: 24.8.2006. (Novi list, prilog Zvijezde & ljudi)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s