Saturn 180 Neptun

Saturn i Neptun začinju svoj ciklus svakih 36 godina, a početak ciklusa u kojem se upravo nalazimo dogodio se 1989/90 godine. Trenutno svjedočimo opoziciji ta dva planeta i opozicija bit će tri – prva 31. kolovoza 2006., druga 28. veljače 2007. i treća 25. lipnja 2007. godine. To znači da je utjecaj ovog aspekta poprilično dug. Neovisno o egzaktnosti njegova uspostavljanja, on praktički obuhvata razdoblje od dvije kalendarske godine.

Brojni su načini na koji se Saturn i Neptun izražavaju. Opis toga uvelike bi nadrastao predviđen prostor ovog teksta, osobito ako bi uslijedilo podrobno tumačenje svega što se u vrijeme djelovanja ovog aspekta zbilo u povijesti. Ipak, evo kraćih smjernica:

Tijekom prethodna dva stoljeća, ciklus Saturn – Neptun ravnao je razvojem socijalizma/komunizma, a sve je krenulo konjunkcijom Saturna i Neptuna 1848. godine kada je nastao “Komunistički manifest” Marxa i Engelsa. Za vrijeme sljedećeg ciklusa Saturn – Neptuna 1882. krenulo je osnivanje većine socijalističkih partija Europe. Naredni ciklus 1917. donio je svima znanu Rusku revoluciju, transformaciju i jačanje Rusije u svakom pogledu. U vrijeme naredne konjunkcije 1952/53 uslijedila je smrt Staljina, a početkom ciklusa 1989/90 (u kojem se još uvijek nalazimo) srušen je Berlinski zid i okončan hladni rat (što slobodno možemo nazvati krajem komunističke ideologije).

U današnje vrijeme u kojem je komunistička ideologija vrlo malo prisutna (zadržala se samo u područjima latinske populacije, primjerice Kube, Bolivije, Venezuele), revolucionarne su ideologije krenule nekim drugim putanjama, najviše prema islamskom fundamentalizmu. Prijelaz se događao istovremeno. Početkom sadašnjeg ciklusa 1989/90 (koji nije bio nimalo uobičajen jer se osim konjunkcije Saturna i Neptuna događala istovremena konjunkcija sa Uranom), na Bliskom istoku je započeo val osnivanja radikalnih islamskih organizacija, poput Palestinskog Hamasa, Al-Qaide Bin Ladena, organizacije IFA u Alžiru. Zanimljivo je primijetiti da je ista takva trostruka konjunkcija Saturn – Neptun – Uran prisutna i u astrološkoj karti osnutka Islama 622. godine, a zanimljivo je i to da je ruska crvena armija morala pokunjeno napustiti Afganistan upravo spomenute 1989. godine, bukvalno simbolizirajući krah jedne fanatične ideologije, a koju na terenu odmah zamjenjuje druga.

Svakodnevica u kojoj živimo i više je nego znakovita. Utjecaj Saturna u opoziciji s Neptunom se itekako osjeća, a nikako ne treba gubiti iz vida da ove 2006. godine Jupiter iz Škorpiona formira kvadrat s obje planete (Saturnom u Lavu i Neptunom u Vodenjaku), igrajući tako ulogu dodatnog ideološkog okidača u slijedu događaja.

Ove smo 2006. godine svjedočili pobuni imigranata i valu destrukcije po francuskim ulicama. Radikalni Hamas je došao na vlast u Palestini, što je automatski zamrznulo svaki oblik mirovnih pregovora na tom području jer Izraelu i Americi ne pada na pamet da se s time pomire. Iran se radikalizirao izborom Ahmadinejada za predsjednika (koji bahato prijeti da će zbrisati Izrael sa lica zemlje), a Libanon jačanjem Hezbolaha. Kockice su se polako sklapale i dogodilo se neumitno – početak sukoba na Bliskom istoku. Rat između Izraela i Libanona, djelić je daleko šire cjeline i sukoba, Sirije i Irana (koji stoje iza Hezbolaha) u srazu s Izraelom i Amerikom. Naravno, radi se o novoj epizodi drevnog sukoba istoka i zapada, islamske i kršćanske vjeroispovijesti, naposljetku i rata za dominaciju nad teritorijem i resursima. Kaže se da su najopasniji ratovi oni koji se vode iz ideoloških razloga, a ovaj je jedan od takvih. Opasnost eskalacije je golema, a aspekt Saturna u opoziciji s Neptunom najjači upravo sada. Do lipnja 2007. koliko će aspekt biti u punoj snazi, može se svašta dogoditi. Teško je biti optimističan, ali nadajmo se da će mirovne inicijative, iako su toliko puta dosad zakazale, naći načina da ovaj rat zaustave prije no što bude prekasno.

Napisano: 10.8.2006.
Objavljeno: 21.9.2006. (Novi list, prilog Zvijezde & ljudi)

Oglasi

6 thoughts on “Saturn 180 Neptun

  1. jasna kaže:

    Mozete li dati neke ideje o tome kako bi se taj aspekt mogao manifestovati u licnim zivotima ljudi? Na primer, deca koja se radjaju u ovom periodu imaju taj aspekt u natalnim kartama. Kako bi se to moglo odraziti na psiholoskom nivou te generacije?

    Sviđa mi se

  2. jasna kaže:

    Ok, hvala. Mada, cini mi se da vam je pregrub taj izraz “izgubljena generacija” kad govorite o generaciji Quentin Tarantina, Bjork…

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s