Zbrke oko Plutona

Tijekom kolovoza se održala dvanaestodnevna konferencija u Pragu na kojoj se okupilo oko 3000 astronoma iz cijelog svijeta. Jedan od ciljeva konferencije bila je i težnja da se ponudi konačna definicija o tome koja nebeska tijela zaslužuju naziv planeta, a koja ne. Definicija se odnosila i na planet Pluton, ponajviše iz razloga što je krajem 2003. godine otkriveno nebesko tijelo (2003 UB313) veće od Plutona.

Astronomi se oko Plutona spore još od njegovog otkrića 1930. godine jer je njegov promjer od 2360 km daleko manji od ostalih planeta Sunčevog sustava. Nakon otkrića većeg objekta 2003 UB313 izvan njegove orbite, razlozi za osporavanje statusa Plutona su se drastično uvećali. Osim toga, u Kuiper Belt pojasu (gdje su smještena oba nebeska tijela) otkriven je veći broj sličnih objekata od stijenja i leda. S obzirom na sličnost njihovih veličina, logično bi bilo sve njih nazvati planetima.

Prva od ponuđenih opcija bila je da Pluton zadrži naziv planeta te da status planete dobije i novootkriveno nebesko tijelo dok je druga opcija bila ta da Pluton trajno izgubi dosadašnji status. Uslijedila su usaglašavanja astronoma i iznesena je neobična preliminarna odluka: Sunčev se sustav sastoji od 12 planeta. Pluton zadržava dosadašnji položaj, a osim njega status planeta stiču još tri nebeska tijela – najveći asteroid sunčevog sustava Ceres, Plutonov pratioc Charon te zadnje otkriveni 2003 UB313.

Naravno, preliminarna se odluka nije održala. Nakon tjedan dana raspravljanja i polemiziranja, međunarodna udruga astronoma (IAU) konačno je odlučila da Pluton gubi dosadašnji status pa tako Sunčev sustav više nema devet nego osam planeta. Pluton se svrstava u kategoriju patuljastih nebeskih tijela (planetoida) i pridružuje široj porodici transneptunskih (TNO) objekata.

I tijekom rujna su se događale zanimljive stvari. Naime, sporni planetoid 2003 UB313, nakon čijeg su otkrića i nastale sve ove astronomske zavrzlame, dobio je zvanično ime Eris (po grčkoj božici razdora i kaosa). Ime nije moglo biti bolje odabrano. Mike Brown, astronom koji je i zaslužan za otkriće tog nebeskog tijela, kaže kako je planetoidu dodijelio ime upravo zbog komplikacija koje su nastale nakon njegovog otkrića, odnosno stvaranja nove klasifikacije planeta koja je rezultirala time da Pluton (nakon više od sedamdeset godina) izgubi status planete i postane običan klasifikacijski broj 134340.

A što s astrologijom?

Mnogi su postavili pitanje kako će sad astrologija bez Plutona? Odgovor je jednostavan – kao i dosad. Astrološka razmatranja ne ovise o astronomima i odlukama koje oni donose na svojim konferencijama. Uostalom, astrologija i astronomija dva su bitno različita područja izučavanja nebeskih tijela. Iako to laiku katkad izgleda isto ili slično, nimalo ne ovise jedno o drugom. I ne treba smetnuti s uma kako se i sama astrologija dijeli na popriličan broj raznorodnih područja, ovisno o metodi njenog pristupa. Primjerice, imamo tradicionalnu astrologiju koja ne uzima u obzir nebeska tijela udaljenija od Saturna, odnosno ona koja nisu vidljiva golim okom, što znači da u svoja razmatranja ne uzima u obzir Uran ni Neptun, a kamo li Pluton. Slično je i s istočnjačkim astrologijama poput indijske (jyotish). Dakle, iako spomenute astrologije ne uzimaju u obzir ta nebeska tijela, metodologija im je takva da itekako uspješno funkcioniraju u praksi.
S druge strane, imamo pristupe modernoj astrologiji koji osim glavnih planeta Sunčevog sustava uzimaju u obzir i sve planetoide, asteroide i ostale. Najmanji im problem predstavlja da li će astronomi Pluton nazivati planetom ili nekim drugim imenom.

Objavljeno: 26.10.2006. (Novi list, prilog Zvijezde & ljudi)

Oglasi

One thought on “Zbrke oko Plutona

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s