Degradacija korisne uporabe uma

Baš nešto čitam tekst Degradacija Plutona, Škorpiona i Horoskopa; Nominacija za katastrofu godine u kojem kaže Demosten Gleđa, načelnik Divizije za Svemir:

Što se tiče svemira i svemirskih događanja koja će obilježiti ovu godinu mrkog Psa, jedan od highlights-ova nesumnjivo je degradacija Plutona od planete na asteroid – svemirski kamen.
Domino efektom taj događaj kao krajnju rezultantu donosi da jučerašnji Škorpionov ulazak u naše Sunce i u naše duše, 23. listopada, pratimo sa podsmijehom ako ne i sa konačnom ignorancijom. Naime, vladajući planet zodijačkog znaka Škorpiona već 70 godina jest svemirska kukarda Pluton. Prije toga, kada Plutona nije bilo, bijaše to planet Mars svojom crvenom scenografijom sličnom kao i u zlokobne zvijezde Antares (koja najviše zavodi u zviježđu Škorpiona upravo svojim crvenilom).

Za mjerodavnu kritiku neophodan je barem minimum poznavanja materije. Postoji više grana astrologije, a najrespektabilnija od njih je tradicionalna. Unutar tog sustava se ne uzimaju u obzir planete koje nisu vidljive golim okom, dakle one iza Saturna, stoga im se i ne pripisuje nikakva vladavina nad znakovima. Dakle, znakom Škorpiona je oduvijek vladao i vladat će planet Mars.

Btw, na tu sam se temu već osvrtao u tekstu Zbrke oko Plutona, gdje sam rekao:

Mnogi su postavili pitanje kako će sad astrologija bez Plutona? Odgovor je jednostavan – kao i dosad. Astrološka razmatranja ne ovise o astronomima i odlukama koje oni donose na svojim konferencijama. Uostalom, astrologija i astronomija dva su bitno različita područja izučavanja nebeskih tijela. Iako to laiku katkad izgleda isto ili slično, nimalo ne ovise jedno o drugom. I ne treba smetnuti s uma kako se i sama astrologija dijeli na popriličan broj raznorodnih područja, ovisno o metodi njenog pristupa. Primjerice, imamo tradicionalnu astrologiju koja ne uzima u obzir nebeska tijela udaljenija od Saturna, odnosno ona koja nisu vidljiva golim okom, što znači da u svoja razmatranja ne uzima u obzir Uran ni Neptun, a kamo li Pluton. Slično je i s istočnjačkim astrologijama poput indijske (jyotish). Dakle, iako spomenute astrologije ne uzimaju u obzir ta nebeska tijela, metodologija im je takva da itekako uspješno funkcioniraju u praksi.
S druge strane, imamo pristupe modernoj astrologiji koji osim glavnih planeta Sunčevog sustava uzimaju u obzir i sve planetoide, asteroide i ostale. Najmanji im problem predstavlja da li će astronomi Pluton nazivati planetom ili nekim drugim imenom.

Inače, moje generalne zamjerke tekstu “Degradacija Plutona, Škorpiona i Horoskopa” je što ga potpisuje još jedan iz plejade “hrabrih anonimusa”, kao i to što dotični rado i neupućeno postavlja znak jednakosti između astrologije i horoskopije (dnevnih, tjednih i mjesečnih horoskopa), što nije nimalo adekvatno jer horoskopija je zabava, ali astrologija nije.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s