Ravnodnevica, Noć vještica…

Svako je godišnje doba specifično na svoj način, ali jesen je specifičnija od ostalih. Naravno, svatko od nas to doživljava sebi svojstvenim, subjektivnim stilom. Igrom “slučaja”, autor ovih redaka je dijete jeseni. Za njega ona u sebi sadrži posebnu dozu misticizma i čarolije. Ako ni zbog čega drugog, onda zbog opadanja lišća i ogoljenih stabala, no ponajviše svijesti o tome kako se cijela priroda gasi pred očima. Dok sve lagano tone u zimski počinak i san, cijelo naše biće sluti buduće proljeće.

Kada Sunce uđe u znak Vage, što se svake godine događa približno oko 23. rujna, taj se trenutak naziva jesenskom ravnodnevicom (ili ekvinocijem). Tog dana na sjevernoj zemljinoj polutci započinje jesen (na južnoj proljeće). Astronomskim rječnikom, ravnodnevica je dan u godini u kojem se Sunce nalazi točno iznad ekvatora, što rezultira time da su dan i noć potpuno jednake dužine.

Ono što danas doživljavamo kao puku informaciju, krajičkom oka zamijećenu na posljednjim stranicama dnevnih novina, nekad je predstavljalo iznimnu važnost za čovjeka čiji je puls života bio u potpunosti stopljen sa prirodnim ritmovima i obično se obilježavalo svetkovinom. Jesenska ravnodnevica se poklapa s razdobljem ubiranja plodova za koje se moralo itekako teško i mukotrpno raditi čitave godine.

Stari europski narodi smatrali su kako tog dana gospodar tame pobjeđuje gospodara svjetlosti, odnosno da se radi o jedinom danu u godini u kojem je svjetlost ranjiva pa je tmina može, odnosno uspijeva pobijediti. To se u potpunosti poklapa sa astrološkim simbolizmom jer tog dana Sunce ulazi u znak Vage, što se smatra njegovim vrlo slabim položajem.

Zanimljivo je što se jesenska svetkovina obično vezuje uz kukuruz. Smatralo se kako je Sunčeva energija kristalizirana u obličju kukuruza, stoga su se na svetkovinama nudila upravo jela od kukuruza, kruh i kolači.

Slično je bilo i s drugim vjerovanjima. Starim je Rimljanima jesenska ravnodnevica bila posvećena Dijani (božici lova, Mjeseca, polja, šuma i plodnosti), iz razloga što tog dana Mjesec konačno pobjeđuje Sunce u velikom godišnjem točku života te Zemlja tone u sve veću tamu (dani postaju kraći od noći).

U drevnom se Egiptu tog dana obilježavalo tugovanje boginje Izis zbog gubitka muža Ozirisa i sina Horusa (sunčevih božanstava). Također, slavila se i njena radost njihovog ponovnog rođenja narednog dana (treba imati u vidu da je jesenska ravnodnevica kod Egipćana predstavljala posljednji dan u godini).

U današnje vrijeme caruju neka druga vjerovanja ili običaji, a najčešće oni povezani s profitom. Drevna paganska svetkovina Samhain, poznatija pod nazivom “Noć vještica” (31. listopada), smatrala se razdobljem u kojem duše napuštaju svijet i iznova se reinkarniraju. Radilo se o svetkovanju kraja godine, odnosno proslavi “vještičje nove godine”. To je bilo doba za prisjećanje i odavanje počasti onima koji su pokojni (običaj Dana mrtvih zadržao se do dana današnjeg). Na tim su se proslavama osim tradicionalnog rezbarenja bundeva, bacale rune (nordijske pločice za gatanje), palile svijeće (narančasta za sreću, crna za tjeranje negativiteta), ali i stajalo pred ogledalom kako bi se zaželjela neka tajna želja.

Danas se to, osobito u Americi, pretvorilo u veliku trku za zaradom. Promocije, reklame i kampanje proizvoda započinju već početkom rujna i traju sve do 31. listopada. Tada sve naglo zgasne da bi započela Božićna kampanja i tako unedogled.

No, ne moramo se brinuti. Realno gledano, ništa se u svojoj biti nije niti može promijeniti jer život će se čovjeka uvijek sastojati od ritmova. Čak iako jednog dana ljudi budu živjeli u svemiru ili duboko pod morem, Sunce, zvijezda od koje zavisi čitav život bit će naše srce, atomski sat koji će i nadalje neumorno, uredno i pravilno otkucavati ritam godišnjih doba.

Objavljeno: 26.10.2006. (Novi list, prilog Zvijezde & ljudi)

Oglasi

One thought on “Ravnodnevica, Noć vještica…

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s