Savjet: Astrološke kuće

Stigla su dva slična pisma, oba se propituju za pojam astroloških kuća. Kad već stvari tako stoje, bolje onda da kažem nešto o tome 😉

Dobar dan zelim!!!
Zovem se Zeljko!!!
Zanima me koji sistem podele kuca preporucujete za koriscenje?
I sto je jos vaznije, kako da se posmatra snaga i uticaj planete na vrhu kuce? U nekoliko knjiga koje sam procitao, kao i kod nekoliko astrologa koje sam pitao, nasao sam samo na razlicita misljenja.
Nekima je 6. kuca cak 1 stepen ispred descedenta, dok je kod drugih dozvoljen orbis 7 stepeni pre vrha kuce. I tu ima jos razlicitih tumacenja. A ako se na prelezu iz jedne kuce u drugu, uticaji kuca mesaju u zavisnosti od blizine planete, zanima me kako da se bar grubo odredi u kojoj je kuci snazniji uticaj.
Zanima me vas stav…
Hvala….

Za natalnu i mundanu astrologiju koristim Placidus, za horarnu Regiomontanus. U tekstu Astrološke kuće (PDF format, 72 kb) sam rekao nešto više o tome.

U pogledu razmatranja snage i uticaja planeta na vrhu kuće, zastupam model tradicionalne astrologije – ako se planet nađe oko pet stupnjeva prije vrha kuće, tretiramo ga kao da se nalazi u sljedećoj kući. No, postoji i uvjet. Planet obavezno mora biti u istom znaku u kojem se nalazi vrh kuće. U protivnom pravilo ne vrijedi.

Da li biste mogli ukratko da prokomentarisete uticaj cusp-a (vrha) kuce na planete koje se u njoj nalaze? Koliko mi je poznato, najjaca oblast delovanja neke kuce je oko vrha, sto bi trebalo da znaci kako planete koje se nalaze na kraju neke kuce, imaju jaci uticaj na narednu kucu (ili obrnuto, kuca ima jaci uticaj na njih?), zato sto su mnogo blize vrhu narednog polja. Da li biste mogli da pojasnite i ovakve situacije, kada se planeta nalazi u drugoj polovini, a posebno na kraju kuce?
Hvala i srecna nova godina!
Oma

Točno, vrh kuće možemo smatrati mjestom žarišta (fokusa). Planeti su aktivni faktor (poput glumaca) dok kuće predstavljaju pozornicu, prostor na kojem se radnja događa. Inače, ne treba astrologiju razmatrati previše strogo, korisna je tu i doza fleksibilnosti. Planet u drugoj polovici kuće još je uvijek u toj kući i razmatramo ga kao takvog. Ne postoji tu nikakav matematički prostor unutar kuće koji uvjetuje snagu ili slabost planeta jer se snaga ili slabost određuju kroz položaj u znaku (osnovno dostojanstvo). No, realna je činjenica da će položaj u ugaonoj kući znatno uvećati snagu svakog planeta (slučajno dostojanstvo).

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s