Vodič kroz astrološki software

Početak je godine. Ako biste rado zavirili u ono što vas, prema položaju zvijezda, očekuje, treba se znati uputiti na pravo mjesto. Bila astrologija za vas zabava, posao ili nešto treće, u ovom tekstu pronaći ćete rijetko opsežan vodič kroz ponajbolje aplikacije i prava mjesta na Internetu…

Tekst je izvorno objavljen u magazinu Pcchip 140 u siječnju 2007. godine (skenirano, za čitanje kliknite na sličice):

Oglasi

3 thoughts on “Vodič kroz astrološki software

 1. Stiv kaže:

  Vodič kroz astrološki software (Za početak godine – astrološki softver!) pročitao krajem prošle godine u pc chipu i mogu reći da se gotovo sa svime rečenim slažem. Međutim, dvojbena mi je tvrdnja s početka teksta kako je Alois Treindl otac astrološkog softvera.

  Mislim da je za nastanak astrološkog softvera vrlo značajna 1979. godina kada je Michael Erlewine objavio “Manual of Computer Programming for Astrologers”. Kao plod njegove knjige nastali su brojni poznati astrološki programi (Astrolog – Walter D. Pullen, Astrology for Windows – Halloran Software i mnogi drugi, danas zaboravljeni programi. Ne bi me iznenadilo da je i, na ovim prostorima poznati, Astrocalc izrastao na Erlewineovim algoritmima.) a da se i ne spominje njegov programerski rad u okrilju Matrix Softwarea.

  Istina, danas je Alois Treindl u zaleđu svih suvremenih astroloških programa. Uostalom, već je u Astrologu Walter D. Pullen u velikoj mjeri koristio i njegov i Erlewineov rad.

  Drugi zanesenjak, kanađanin ukrajinskog porijekla, Rush A. Logush, danas razvija vrlo lijep program Insight Calendar (www.astroscan.ca). Čini mi se kako se i on u velikoj mjeri hrani Erlewineovim algoritmima. Njegov stariji program AstroScan ja uzimam za primjer astrološkog softvera budući da producira vrlo “čistu” i preglednu astrološku kartu. A programirao ga je u nekakvom Basicu. (Šteta je što u programu ima bugova, posebno u interakciji s web-preglednikom te što je prekinut njegov razvoj.)

  Ne bi me iznenadilo niti kada bih doznao da se i Allen Edwall (još jedan zanesenjak) koristi radom Michaela Erlewina.

  Oko Astrolabea okupljena je grupa programera koja je puno prije 1988. godine izbacila vrlo kvalitetne programe.

  Ipak, danas je Alois Treindl “tata-mata” astrološkog softvera budući da njegove Swiss Ephemerides koriste gotovo svi suvremeni astrološki programi što dovoljno govori o njihovoj preciznosti (NASA – izvori!) i kvaliteti.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s