Generacije u astrologiji (1. dio)

Ljudi rođeni u istom povijesnom razdoblju dijele prepoznatljive karakteristike. To se najčešće ogleda u njihovim težnjama i stavovima pa se često događa da imaju slična iskustva ili barem način na koji na njih gledaju. U općem smislu, upravo ih te srodnosti čine generacijom. Astrološki gledano, generacije možemo razmatrati kroz prizmu transpersonalnih nebeskih tijela Urana, Neptuna i Plutona.

Naredni tekst oslanja se na knjigu E. Alan Meece: Horoscope for the New Millenium u kojoj autor definira i opisuje svaku generaciju (počevši od 1878. godine nadalje).

Modernisti (1878-1884)

Ovu generaciju tvore Uran u Djevici te Neptun i Pluton u znaku Bika. Zovemo ih generacijom S(c), iako ih slobodno možemo tretirati kao prve pripadnike naredne T generacije. Impozantan broj umjetnika, znanstvenika, političkih vođa i vizionara s početka XX. stoljeća, pripadali su upravo ovoj generaciji. Ono što ih je krasilo, iznimna je praktičnost te sposobnost da svoje vizije sprovedu u djelo. Poznate osobe rođene u ovoj generaciji: Albert Einstein, Pablo Picasso, James Joyce, Franklin Roosevelt, Henri Matisse, Mustafa Kemal (Ataturk), Igor Stravinsky, Harry Truman, Josif Staljin, Pierre Teilhard de Chardin, Benito Mussolini.

Istraživači i utemeljitelji (1885-1897)

Generacija T(a) obilježena je aspektom Neptun konjunkcija Pluton u Blizancima te Uranom na prijelazu iz znaka Vage u Škorpiona. Radi se o iznimno moćnim osobama zaslužnih za političke i kulturne temelje modernog svijeta, slijedeći ideje prethodne generacije S. Istraživali su život i svijet u njegovoj punini, a bili su prinuđeni da budu jaki, neovisni i prilagodljivi svijetu koji je propadao pred njihovim očima. Velik je broj njih stradao tijekom I. svjetskog rata. Oni koji su preživjeli, doživjeli su napredak kojeg je u naše živote donijelo XX. stoljeće. Poznate osobe: Neils Bohr, Chiang Kai Shek, Charles De Gaulle, Dwight D. Eisenhower, William Faulkner, Francisco Franco, Adolf Hitler, Ho Chi Minh, Aldous Huxley, Nikita Khruschev, Mao Tse Tung, Jawaharlal Nehru, Juan Peron, Dane Rudhyar, Josip Broz (Tito), J.R.R. Tolkien.

Vatreni mudraci (1898-1904)

Generaciji T(b) Uran u Strijelcu radi opoziciju s Plutonom u Blizancima dok se Neptun nalazi na prijelazu iz znaka Blizanaca u Raka. Tu se rodilo mnogo revolucionara i “slobodnjaka”. U dvadesetim godinama XX. stoljeća nazivali su ih “vatrenom mladeži”, uglavnom zbog njihove prgave i neobuzdane naravi. Mnogi su od njih postali slavni glumci i pisci. Poznate osobe: Louis Armstrong, Humphrey Bogart, Chou En Lai, Gary Cooper, Bing Crosby, Marlene Dietrich, Walt Disney, Clark Gable, Cary Grant, Ernest Hemingway, Heinrich Himmler, Alfred Hitchcock, Ayatollah Khomeini, Margaret Mead, Wayne Morse, Aristotle Onassis, George Orwell, Linus Pauling, Spencer Tracy.

Organizatori (1904-1913)

Generaciji U(a) je Uran bio na prijelazu iz Jarca u Vodenjaka, stoga dijelom u opoziciji s Neptunom u Raku. Pluton je još uvijek bio u Blizancima. Ovo su bili divlji avanturisti, najčešće emocionalno vrlo labilni, ekstremni ili fanatični u pristupu životu. Nezadovoljstvo im je bilo jedna od glavnih osobina, a začudo mnogi od njih bili su vrlo konzervativni i vrlo sposobni u poslu što ih je dovelo do visokih položaja u društvu. Za rođene 1912 i 1913 može se reći da graniče sa sljedećom generacijom. Poznate osobe: Leonid Breshnev, Albert Camus (1913), Henry Fonda, Gerald Ford (1913), John K. Galbraith, Katharine Hepburn, L. Ron Hubbard, Howard Hughes, Lyndon Johnson, Joseph McCarthy, Richard Nixon (1913), Lawrence Olivier, Ronald Reagan, Nelson Rockefeller, Jean Paul Sartre.

Tehno-altruisti (1914-1919)

Generacija U(b) ima Uran u Vodenjaku, Neptun u Lavu i Pluton u Raku. Vrlo su slični prethodnoj generaciji, no razlika je u tome što su više okrenuti intelektualnim i socijalnim aktivnostima. Bili su veliki karizmatici i lideri, mnogi su od njih kasnije postali poznati tehnokrati, a bilo je i onih naklonjenih klanu Kennedy. Poznate osobe: Leonard Bernstein, Walter Chronkite, John F. Kennedy, Eugene McCarthy, Robert McNamara, Gregory Peck, Anthony Quinn, Anwar Sadat, Alan Watts, Orson Welles.

Tople duše (1920-1929)

Generacija V(a) ima Uran u Ribama, Neptun u Lavu i Pluton u Raku. Krasi ih unutarnja sigurnost i samopouzdanje. Tradicionalni su, topli, ali osjetljivi i skloni neobičnim mističnim iskustvima. Iako vrlo humanistička, generacija nije dala dovoljno dobre političke vođe, ali je zato dala dobre glumce i pjesnike. Poznate osobe: Marlon Brando, Richard Burton, George Bush, Jimmy Carter, Fidel Castro, Judy Garland, John Paul II, Robert Kennedy, Henry Kissinger, Jack Lemmon. Rođeni između 1927 i 1929 imali su Urana u Ovnu pa su zato mnogo veći buntovnici i aktivisti poput Che Guevare i Martin Luther Kinga.

Buntovnici bez razloga (1930-1935)

Generaciju V(b) krasi Uran u Ovnu u kvadratu s Plutonom u Raku, Neptun u Djevici. To je nepredvidiva, često vrlo eksplozivna grupa među kojima se nalaze i osnivači takozvane beat generacije. Vrlo su inovativni, naglašene težnje za vodstvom drugih ali bez pravog, smislenog cilja. Zanimljivo što je ova generacija rođena u doba otkrića Plutona pa su njegovim utjecajem dobrim dijelom i obilježeni. Poznate osobe: Marshall Applewhite, James Dean, Michael Dukakis, Mikhail Gorbachev, Jim Jones, Ted Kennedy, Jerry Lee Lewis, Shirley MacLaine, Charles Manson, Ralph Nader, Leonard Nimoy, Peter O’Toole, Ross Perot, Elvis Prestley, Carl Sagan, Elizabeth Taylor, Boris Yeltsin.

Tiha generacija (1935-1939)

Generacija V(c) rođena je s Uranom u Biku, Neptunom u Djevici i Plutonom u Raku. Kako su ova tri elementa međusobno skladna i nalaze se u ženskim (pasivnijim) znakovima, rođeni tijekom ovog razdoblja tihe su, sramežljive i zatvorene, često sanjalačke i suosjećajne osobe. Žestina i nepredvidivost dolaze do izražaja kada se bore za prava drugih. Poznate osobe: Woody Allen, Warren Beatty, Jane Fonda, Dustin Hoffman, Jack Nicholson, Robert Redford, Ted Turner.

Nastavak slijedi…

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s