Prvi kvadrant (prva, druga i treća kuća)

S obzirom da prvi kvadrant zauzima područje ispod horizonta i nalazi se na lijevoj strani, taj je dio povezan s našim JA te subjektivnim svijetom i nismo ga u potpunosti svjesni. Radi se o dijelu nas usmjerenom na samoodržanje pa stoga njime i upravljaju nagonske funkcije. U prvom kvadrantu pronalazimo nasljedne osobine, tjelesnu konstituciju i sve one sposobnosti koje čovjeku omogućuju da preživi i obrani se od nedaća okoline.

Prva kuća

Astropsihološki gledano, kroz prvu kuću doživljavamo vlastito JA i sve potrebe koje izražavamo prema vlastitoj okolini. Ovdje izgrađujemo predodžbu o sebi, svojoj pojavnosti i fizičkom liku koji predstavljamo drugim ljudima. Po principima tradicionalne astrologije, u prvoj kući razmatramo vitalnost i zdravlje, oblik i izgled tijela. Stari astrološki izvori tvrde kako ova kuća ima utjecaja i na intelekt i govor, odnosno način na koji mozak radi. Generalno gledano, prva kuća predstavlja žarišnu točku osobnosti. Osim što opisuje fizički izgled, stanje ove kuće i njezinog vladara pokazuju stupanj osobne vitalnosti i snage. Važno je napomenuti da je vladar prve kuće vrlo utjecajna planeta, često i najvažnija u cijeloj natalnoj karti.

Druga kuća

Po astropsihologiji, u drugoj se kući bavimo temom samoodržanja jer brinemo o hrani, sigurnosti i zalihama. Ovdje nalazimo talente i sposobnosti koje u životu nastojimo korisno, odnosno maksimalno upotrijebiti. U tradicionalnoj astrologiji, drugoj kući pripadaju sve materijalne stvari, zarada i sva pitanja u vezi s bogatstvom ili financijama, sva osobna dobra i imovina, prihodi, profit, ali i novac koji posuđujemo drugima.

Treća kuća

Astropsihologija: U trećoj se kući uspostavlja prvi kontakt s okruženjem pa će se u njoj razjasniti naše veze s nesposrednom okolinom, a time i kolektivnim mišljenjem koje okolina odgojem i školovanjem na nas prenosi.
Tradicionalna astrologija: U trećoj kući nalazimo braću i sestre, širu rodbinu i susjede. Pod simboliku treće kuće spadaju kratka ili česta putovanja, pisma i poruke, glasine i glasnici, izvješća i općenito komunikacije. Tu nalazimo i novine, magazine, telefone, poštansku službu, pisane isprave i ugovore, govore i debate, jezike, našu sposobnost da se izrazimo i prenesemo informacije drugima.

Oglasi

3 thoughts on “Prvi kvadrant (prva, druga i treća kuća)

  1. jasna kaže:

    Ako dobro razumem, po TA vladar našeg 1. polja predstavlja nas same (uz, eventualno, planetu koja se nađe u 1. polju). E, sad sam ja htela da pitam šta predstavlja vladar primogeniture? U kom su odnosu vladar 1. polja i vladar primogeniture? To mi nije jasno…

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s