Četvrti kvadrant (deseta, jedanaesta i dvanaesta kuća)

Posljednji od četiri kvadranta, nalazi se na lijevoj JA strani i pripada vidljivom dijelu ličnosti (iznad je horizonta), stoga on predstavlja svijest, samospoznaju i istinski rad na sebi. Odgovor na pitanja tko smo, što smo i kuda idemo, valja nam potražiti upravo u prostoru ovog kvadranta.

Deseta kuća

Po astropsihologiji, ova kuća predstavlja profesionalnu (socijalnu) poziciju i težnju ka moći. Ona govori o realnom, ali i umjetno stvorenom autoritetu. Predstavlja zaslužen položaj utemeljen u sposobnostima individue ili puku častohlepnost u težnji zadovoljenja egoističnih potreba.
Gledano iz ugla tradicionalne astrologije, deseta kuća predstavlja profesiju, ali i poslodavce, odnosno one koji zapovjedaju. Ovdje nalazimo prestiž, počasti, ugled, moć, kontrolu, dostojanstvo, slavu, odnosno svjetovnu poziciju kojom se sve ovo može postići. Svakako, u ovoj kući ćemo (ovisno o planetarnim pozicijama) pronaći i gubitak svega toga. U tradicionalnoj astrologiji ova kuća predstavlja majku (za razliku od četvrte koja predstavlja oca).

Jedanaesta kuća

Astropsihologija: Ovo je kuća prijatelja i odabranih veza sa ljudima, koje biramo (ili bi trebali) u skladu s osobnim stavovima i mišljenjima, neovisno od rodbinskih veza, želja ili strasti.
Tradicionalno, ova se kuća smatra kućom “velike sreće”. Osim prijatelja, ona predstavlja zagovornike i istomišljenike, ali i mentore, zaštitnike i sve one koji nam pomažu, bilo direktno ili potajno. Jedanaesta kuća označava sretnu sudbinu, ispunjenje nade, povjerenje, pohvale (priznanja i nagrade), materijalni dobitak i ostvarenje ambicija.

Dvanaesta kuća

Posljednju od svih kuća, astropsiholozi tretiraju kao najudaljeniju od svijeta i okoline. Smatraju da ona predstavlja zaseban unutrašnji svijet individue s naglaskom na duhovnim sferama i odnosima. Ova je kuća prostor prisilne ili dobrovoljne izolacije, produktivne ili neproduktivne samoće.
Tradicionalisti tvrde da se u dvanaestoj kući nalazi sve ono što je skriveno, potisnuto ili oku nevidljivo. Smatraju je vrlo nesretnom jer je povezana s tugom, duševnom patnjom, mukom, prisilnom izolacijom, teškim radom, svim vrstama nevolja i poroka (stoga i autodestrukcijom). Ova kuća predstavlja tajne, nepoznate neprijatelje, izdajice, špijune, okultne stvari, slabosti i nemoć da jednostavno riješimo problem.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s