Planeti

U modernoj astrologiji uobičajeno je razmatrati deset nebeskih tijela, odnosno dva svjetla kao što su Sunce i Mjesec te osam planeta sunčevog sustava (Merkur, Venera, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton). Inače, riječ planet u slobodnom prijevodu znači lutalica, a kako iz naše zemaljske perspektive Sunce, Mjesec i sva nebeska tijela lutaju nebeskim svodom, skupno ih zovemo istim imenom – planetima.

Za razliku od moderne, u tradicionalnoj se astrologiji uzima u obzir sedam planeta jer se ne računaju Uran, Neptun i Pluton. Ukratko, upravo o uporabi astrološke metode ovisit će i koja se nebeska tijela koriste u praksi. Primjerice, u astrološko-psihološkim sustavima neizostavan element je i planetoid Kiron dok se u njemačkim školama astrologije često rabi veći broj asteroida i hipotetskih planeta.

Planete je uobičajeno dijeliti u tri grupe – osobne, socijalne i neosobne.

Osobni planeti predstavljaju temeljne psihofizičke funkcije iz kojih je svaka osobnost izgrađena. U njih ubrajamo Sunce, Mjesec, Merkur, Veneru i Mars.

Socijalni planeti su Jupiter i Saturn i oni predstavljaju neophodne principe interakcije osobe s društvom u cjelini.

U neosobne planete spadaju Uran, Neptun i Pluton. One predstavljaju funkcije koje nadilaze osobnu sferu čovjeka. Kako se vrlo sporo kreću nebeskim svodom, često ih nazivamo i generacijskim planetima, iz razloga što su njihove pozicije istovjetne većem broju ljudi iste generacije.

U tradicionalnoj se astrologiji rabi veći broj dodatnih podjela:

Muški planeti: Saturn, Jupiter, Mars, Sunce
Ženski planeti: Venera, Mjesec
Merkur je bespolan (donekle se to može primijeniti i na Mjesec) i bit će muški ili ženski ovisno o tome je li smješten u muškom ili ženskom znaku (muški znakovi su vatreni i zračni, a ženski vodeni i zemljani).

(Pojam muških i ženskih planeta, između ostalog, nalaze svoju primjenu u određivanju spola djeteta)

Hladni i suhi planeti: Saturn, Merkur
Topli i vlažni planeti: Jupiter
Topli i suhi planeti: Mars, Sunce
Hladni i vlažni planeti: Venera, Mjesec

(Pojmovi hladnih i suhih, toplih i vlažnih, toplih i suhih te hladnih i vlažnih planeta imaju primjenu u određivanju temperamenta osobe te astrološkoj meteorologiji)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s