Mjesec

Mjesec je jedini satelit naše planete, stoga i najbliže nebesko tijelo. Upravo zbog te svoje blizine, odnosno gravitacijskog utjecaja, iznimno snažno utječe na vodene površine, plimu i oseku, ali i visok postotak vode u našem tijelu.

Od svih nebeskih tijela, Mjesec se kreće najvećom brzinom. Svih dvanaest znakova obići će u 28 dana, dakle u svakom će se znaku zadržati oko dva dana. Po važnosti je odmah iza Sunca, predstavlja njegovu suprotnost i nadopunu. Sunce je predajnik, izvor života, energije i topline, a Mjesec prijemnik.

Vlada i najbolje se osjeća u vodenom znaku Raka te vrlo dobro u zemljanom znaku Bika, a oslabljen mu je utjecaj u nasuprotnim znakovima – zemljanom Jarcu i vodenom Škorpionu.

Mjesec smatramo ženskom, noćnom planetom, hladne i vlažne prirode, flegmatičnog temperamenta. Obično ga vezujemo uz pojmove prošlosti i djetinjstva, odnosno onog dijela života u kojem smo nesamostalni. U astrološko-psihološkom smislu povezujemo ga s principom majčinstva i odnosa s majkom, također i psihom, nesvjesnim dijelom ličnosti, čuvstvima, kao i svakim vidom vezanosti ili ovisnosti o nekome ili nečemu. Osim toga, Mjesec predstavlja odnos sa ženama (ili ženskom stranom naše ličnosti).

Osoba koja u karti rođenja ima naglašen, ali snažno i pozitivno postavljen Mjesec, staložena je, nježna i blaga, često stidljiva, voli mir i bezbrižan život. Usredotočena je na sadašnjost, realne i aktualne trenutke svakodnevice, stoga i sklona novitetima svih vrsta. Nadarena za mnoga zanimanja, često ostvaruje zaradu na više načina.

Naglašen, ali negativan i oslabljen Mjesec ponajviše će se izraziti kroz nedostatak stabilnosti, staloženosti i discipline. Osoba je kronično nezadovoljna svime i svačime u životu, nemarna, izbjegava dužnosti i rad, sasvim lako suviše sklona piću i opijatima.

Po svojoj naravi, Mjesec predstavlja žene u cjelini. U starija vremena njime su se označavale kraljice, dame i sve uvažene ženske osobe. Osim navedenog, Mjesec predstavlja putnike, hodočasnike, mornare ili ribare, ali i one koji proizvode, prodaju ili služe pića. U astrologiji nacija i država, Mjesec je najčešće oznaka običnih ljudi, odnosno stavova i raspoloženja naroda u cjelini.

Oglasi

One thought on “Mjesec

  1. Gordana kaže:

    Postovani Tedi, mislim da ste skroz u pravu, zato sto ja imam lose postavljn mesec (mesec u blizancima u konjukciji sa Saturnom i sve to u kvadratu sa Venerom u devici!!!). Veoma mi je tesko da budem topla i srdacna zato sto me Saturn sputava i necemu me uci, a to je jos uvek sakriveno od mene! Pozdrav, Gordana. 26.10.1972.god. 4 20 am u Novom Beceju, Vojvodina

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s