Merkur

Merkur je planet najbliži Suncu, stoga ga vrlo rijetko možemo vidjeti sa Zemlje. Od svih planeta Merkuru je najmanje vremena potrebno da okruži našu zvijezdu dok mu za obilazak svih horoskopskih znakova treba koliko i Suncu, otprilike godinu dana.

Merkur se najbolje osjeća u zračnom znaku Blizanaca te zemljanom znaku Djevice, a slabo u vatrenom Strijelcu i vodenim Ribama. Neovisno o tome, smatra se da je Merkurov utjecaj znatno ojačan u zračnim znakovima (Blizancima, Vagi, Vodenjaku), osobito ako je osoba rođena noću (po tradicionalnoj astrologiji).

Merkur ne možemo svrstati pod muške niti pod ženske planete, stoga ga možemo nazvati bespolnim, iako određivanje spolnosti ovisi o tome da li se nalazi u muškom ili ženskom znaku. Također, njegov izraz uvelike ovisi i o prirodi planete s kojom je povezan. Ukoliko je u bliskom kontaktu (konjunkciji) s muškom planetom izrazit će se na muški način, a ako je u kontaktu s ženskom planetom – na ženski.

Smatramo ga planetom hladne i suhe prirode te melankoličnog temperamenta. U kontaktu s dobrim planetima izrazit će se na dobroćudan način, dok će se u kontaktu s onim lošijim izraziti loše.

Pobornici astrološke psihologije smatraju da Merkur predstavlja način na koji čovjek prihvaća svoje iskustvo, način na koji razmišlja i prenosi svoje misli. Smatraju ga planetom koja upravlja intelektualnim aktivnostima i koja je, između ostalog, zadužena za prikupljanje i pohranu informacija.

Tradicionalni astrolozi tvrde da osnažen i pozitivno postavljen Merkur u karti rođenja, predstavlja učene i elokventne osobe, vrlo inteligentne i logične. Dobro se snalaze u znanosti, ali sposobni su i okretni u svim zanimanjima. Žele dostići savršenstvo u svemu čega se prime, mogu biti izvrsni posrednici i trgovci, sposobni da brojnim idejama i načinima dosegnu materijalno bogatstvo. Među tipovima Merkura često ćemo naići na učene ljude i učitelje, pisce, novinare, glasnogovornike i odvjetnike.

Oslabljen ili nepovoljno postavljen Merkur, a važan u karti rođenja, predstavlja osobe čije se umne sposobnosti lako izraze van svake mjere i kontrole te koje se lako otuđe od osjećajnijeg, odnosno humanijeg dijela ličnosti. Misli i stil izražavanja krajnje su isključivi i subjektivni, osoba se prečesto gubi u brbljanju, ogovaranju drugih, pa i laganju. Novac i imovina klize kroz prste.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s