Mars

Mars je prvi planet (od dosad spomenutih) čija je udaljenost od Sunca dovoljno velika da može zauzeti neovisnu poziciju (poput Jupitera i Saturna), što primjerice Venera i Merkur ne mogu jer se uvijek nalaze u neposrednoj blizini Sunca.

Da obiđe Sunce (i sve horoskopske znakove) potrebno mu je nešto manje od 700 dana (oko dvije godine) i u svakom se znaku zadržava otprilike dva mjeseca (kada je Mars retrogradan situacija se mijenja, tada se u pojedinom znaku može zadržati i duže od šest mjeseci).

Mars je najmoćniji u znaku Ovna i Škorpiona te vrlo dobar u znaku Jarca, a najslabiji u znaku Vage, Bika i Raka. Tradicionalni astrolozi tvrde da se Mars dobro osjeća u vodenim znakovima, neovisno o tome radi li se o dnevnom ili noćnom rođenju osobe.

Mars tretiramo kao mušku, toplu i suhu planetu, vatrene i kolerične prirode. Tradicionalisti ga nazivaju manjim malefikom (za razliku od Saturna kojeg nazivaju većim malefikom) i smatraju glavnim krivcem za izazivanje razdora, svađa ili sukoba (izraz malefik bi u slobodnom prijevodu označavao planetu koja donosi više zla nego dobra).

Gledamo li na Marsa iz ugla moderne ili psihološke astrologije, on će predstavljati energičnost i snagu koja je neophodna da bi se suočili s pritiscima okoline i izborili za svoja prava ili položaj u društvu.

Istaknut i pozitivno integriran Mars u karti rođenja oznaka je velikog samopouzdanja, hrabrosti i borbenosti. Osoba se najbolje osjeća u zanimanjima i situacijama pri kojima svoju volju i snagu može neprestano testirati i stavljati na kušnju. Premisa “život je borba” savršeno ih opisuje.

U slučaju da je Marsova pozicija istaknuta, ali loše pozicionirana, osobine se mijenjaju. Ako dobro integriran Mars predstavlja osobu izraženog osjećaja za čast i disciplinu, onda kod nepovoljnog Marsa nailazimo na besramne tipove koji obožavaju gužvu i nered svake vrste. Njihovi motivi su često sumnjive naravi, radije bi do cilja došli lakšim (ili podlijim) načinom nego li trudom i radom. Znaju biti nezgodni, grabežljivi i opasni pa ih se treba čuvati. Srećom ih je lako prepoznati jer teško prikrivaju svoju agresivnu narav.

Među tipovima Marsa, često ćemo naići na osobe u uniformi, vojnike, policajce ili vatrogasce, ali realno gledano, svaka djelatnost treba i traži tipove Marsa. Prirodni su vođe, odlučni, hrabri, brzi i disciplinirani pa se savršeno snalaze u raznoraznim organizacijskim i menadžerskim djelatnostima. Svakako, idealni su i za zanimanja vezana uz sport.

Oglasi

4 thoughts on “Mars

 1. tara kaže:

  moze li malo o retrogradnom marsu koji ce se uskoro desiti? mene bi zanimalo kako utjece ako retrogradan seta oko asc u raku? i ako smijem jos konkretnije pitati – pravi (siru) konjukciju sa saturnom (vladar 7.) i opoziciju sa suncem i mjesecom (koji su u 7.)
  hvala

  Sviđa mi se

 2. manaus kaže:

  Mars može biti i duže od navedenih šest mjeseci u jednom znaku kad je retrogradan, pogledajte samo Ma u Škorpiji 1984 ili Mars u Vagi 1981-1982. Bio je preko sedam mjeseci!

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s