Saturn

Saturn je drugi planet po veličini u Sunčevom sustavu te poput Jupitera spada u kategoriju plinovitih divova. Među najsvjetlijim je objektima na nebu (uz Sunce, Mjesec, Jupiter i Veneru) i posljednji je planet sustava kojeg možemo vidjeti golim okom (već je i mali teleskop dovoljan da vidimo njegove veličanstvene prstenove). Upravo iz tog razloga, tradicionalni ga astrolozi smatraju krajnjom planetom koju trebamo rabiti u astrološkoj praksi (isključujući Urana, Neptuna i Plutona).

Jedna godina Saturna, odnosno njegov prolaz kroz sve horoskopske znakove skoro je tri puta sporiji od Jupitera i iznosi oko 29 zemaljskih godina. U svakom se znaku zadrži nešto više od dvije godine.

Saturn je najsnažniji u znaku Jarca i Vodenjaka te vrlo dobar u znaku Vage. Najslabiji je u Raku, Lavu i Ovnu. Kao što se može primijetiti, Saturn se vrlo dobro osjeća u zračnim znakovima (Blizanci, Vaga, Vodenjak), a što će se naročito pozitivno manifestirati u horoskopima osoba rođenih po danu.
Saturna tretiramo kao mušku planetu melankolične, odnosno hladne i suhe prirode. U tradicionalnoj ga se astrologiji naziva većim malefikom, planetom koja (najčešće) ne donosi dobro (Mars je manji malefik).

Psihološki astrolozi tvrde da Saturn predstavlja pretjeranu krutost, egocentričnost i potrebu za kontrolom, stoga i poveću osjetljivost i obrambenost u odnosu na pitanja naznačena u horoskopu. Njegove nedostatke (poput straha od neuspjeha i frustracije) svladavamo hrabrošću, strpljenjem, radom i disciplinom.

Snažan i dobro postavljen Saturn govori o osobi koja je daleko više posvećena djelima nego li riječima. Osoba je stroga, rezervirana i ozbiljna, u radu vrlo studiozna, temeljita i strpljiva. Napreduje polako, ali sigurno.

Slab, odnosno loše postavljen Saturn predstavlja zavidnu, ljubomornu, nepovjerljivu i plašljivu, često i poprilično depresivnu osobu. Uvijek prikriva svoje prave namjere i ono što osjeća, nikad nije zadovoljan, stalno se zbog nečeg žali, gunđa i kritizira.

Među tipovima Saturna naći ćemo dosta nepopularna i najčešće radnička zanimanja koja zahtijevaju težak rad i izniman fizički (ili mentalni) napor. Tu ćemo naići na poljoprivrednike i farmere, stočare i pastire, ali i građevinare, rudare i mrtvozornike. Neovisno o tome, činjenica je da Saturn predstavlja osobe koje svoj položaj u društvu stječu velikim trudom i ustrajnošću, vrlo rijetko ili nikako protekcijama i vezama. Što je Saturn povoljnije naglašen, izrazit će se kroz prestižnija (primjerice akademska ili znanstvena) zanimanja.

Oglasi

52 thoughts on “Saturn

 1. Đeni kaže:

  Jedna od riječi koju povezujem uz Saturn je pitanje odgovornosti.Da li Saturn u Ovnu govori o tome da je osoba neodgovorna ili da se boji preuzeti odgovornost?
  Da li s obzirom da mi je Saturn u opoziciji na Sunce on ipak govori o osobnosti (a Sunce govori o karakteru)?

  Sviđa mi se

 2. Za mene Sunce predstavlja osobnost samo ako vlada prvom kućom ili se tamo nalazi. Naime, Ascendent je puno osobniji od znaka jer se mijenja otprilike svakih četiri minute za stupanj dok Suncu treba cijeli dan. Dakle, stupanj Ascendenta je individualniji faktor od Sunca koje je postavljeno jednako svima koji su rođeni tog istog dana.
  Negativne osobine Saturna često se izražavaju u vidu straha od odgovornosti ili bježanja od iste, zatim kroz rigoroznost, birokratski kruto poštivanje pravila i slično.

  Sviđa mi se

 3. Đeni kaže:

  Dakle najprije gledam Asc.,planete u prvoj kući,vladara Asc.i njegovog dispozitora.Da li o položaju vladara Asc.ovisi da li će biti izražene mane ili vrline znaka na Asc?Pa ako je u sjedištu ili egzaltiran-vrline,a ako je u egzilu ili padu-mane?

  Sviđa mi se

 4. O položaju vladara ASC ovisi hoće li biti izražene mane ili vrline osobe (ne i znaka na ASC). Mane ili vrline znaka određujemo putem konkretnih planetarnih pozicija u tom znaku, a dispozitorima ili recepcijama koliko se međusobno slažu.

  Sviđa mi se

 5. To znači da je ASC naklonjen Merkuru, a Merkur Jupiteru. Primjerice, Jupiter bi se mogao nalaziti u Ribama, znaku Merkurovog izgona i pada, što bi značilo da Jupiter ne podnosi Merkura. Razmatramo li planete na razini odnosa među ljudima (Jupiter bi ovdje bio vladar sedme i desete kuće), na ovaj način možemo odrediti simpatije i antipatije.

  Sviđa mi se

 6. Đeni kaže:

  Da li mogu s obzirom da me astrologija “muči “već dosta vremena postaviti pitanja i na druge teme?Čitala sam o Jupiteru,Marsu…Vidim da planete stavljate u međusobni odnos-tko koga podržava,voli ,ne voli.Da li planete mogu jedna drugu podržavati a da su ipak u napetom aspektu ?

  Sviđa mi se

 7. Slobodno postavljaj pitanja gdje želiš ali budi strpljiva jer katkad ne stignem brzo odgovoriti 😉 Razmatranje planeta u međusobnom odnosu sastavnica su tradicionalnog pristupa; planeti se mogu podržavati u napetom aspektu jer nisu važniji od dostojanstva i recepcija.

  Sviđa mi se

 8. jasna kaže:

  A kako se objasnjava (tj. kako se zove) odnos izmedju npr. Marsa u Lavu u sekstilu sa Saturnom u Vagi?
  Dakle, Mars je u znaku Saturnovog izgona, a Saturn je u znaku Marsovog izgona. To se u TA naziva negativna recepcija, je li? To znaci da se Saturn i Mars medjusobno ne vole. No, ipak, tvore aspekt sekstila, koji bi trebalo da govori o saradnji, zar ne?
  I, sta sad – ne vole se, ali mozda (u zavisnosti od ostalih pokazatelja) pod prinudom nekih spoljnih okolnosti moraju i uspevaju (?) da saradjuju (mada se radije ne bi ni gledali) ?

  Sviđa mi se

 9. sion kaže:

  Mene zanima , na koji se način može loše položen saturn, npr. saturn u raku “oporaviti”, da se ta lošost promijeni, postoji li metoda kako loš položaj planete “ozdraviti”?
  Lijepi pozdrav, sion

  Sviđa mi se

 10. jasna kaže:

  Negde sam čitala da Mahatma Gandi ima Saturn u Vagi u 1. polju.

  Sad, kad se govori o dobroj, konstruktivnoj strani Saturna, meni je prva asocijacija zaista Gandi: upornost koja se graniči sa suludom tvrdoglavošću, smirenost koja ima nešto i od ironičnog prkosa, asketizam, sposobnost poimanja vremena, shvatanje vrednosti trajanja, strpljivost i trpeljivost… Kako se vama to čini?

  I, kad već spomenuh Gandija i njegov metod borbe, on je pre svega neagresivan, nenasilan. To je borba podnošenja, a ne zadavanja udaraca. To jest, udarci se zadaju tako što se podnose (i, eventualno, na neki način, izazivaju). Ja to, takođe, povezujem sa Saturnovskim metodom borbe. Je li to, po vama, ispravno?

  Konačno, ako shvatimo život kao svojevrsnu borbu, reći ćemo da je podnošenje udaraca (u najširem smislu) neobično važna stvar. Dobro postavljen Saturn pomaže u savladavanju te lekcije, a loše postavljen – otežava. Loše postavljen Saturn ne ume da gubi, a to je problem jer je u pitanju njegova priroda. Loše postavljen Saturn (kao i loše postavljena bilo koja planeta) negira svoju prirodu. A njegova je priroda: primanje udaraca, podnošenje poraza. To je kao obućar koji, možda, zna i da peva, i da pravi krofne… ali, ne ume i tvrdoglavo odbija da nauči da popravlja cipele! Međutim, i dalje se, bez blama, predstavlja kao obućar…

  Sviđa mi se

 11. sion kaže:

  Mene zanima sad taj saturn u Ovnu, pošto sam pročitala gornji komentar, kakva može biti značajka saturna u ovnu u prvoj kući, ili recimo 12. kući, te saturn u raku , u 12. kući?

  Lijep dan želim, Sion

  Sviđa mi se

 12. Jasna, slažem se sa svime što si rekla, iako mislim da Gandhi ima Saturna u Strijelcu u 2. kući. Nema prave sigurnosti u te podatke, ali ima nekih pokušaja na Astrodatabank siteu.

  Sion, pitaš preopćenita pitanja koja zahtijevaju puno vremena za pojašnjavanje. Takve odgovore je najbolje potražiti u astrološkim knjigama. I imati na umu da niti jedan astrološki element ne treba gledati izdvojeno iz cijele astrološke karte.

  Sviđa mi se

 13. jasna kaže:

  Sion,
  probaću ja da objasnim Saturn u Ovnu (meni je to, ipak, dobra vežba…). Ali, prvo nešto da se dogovorimo. To što Tedi spominje istrgnutost iz konteksta znači da je primer koji navodiš ”deo situacije”, a ne cela situacija, kako može izgledati… To je kao da kažeš ”čaša je na stolu”. Izgleda kao cela situacija, ali u odnosu na ”staklena čaša je na drvenom stolu”, to je samo deo situacije. Što je najgore, ove dve situacije bi se mogle shvatiti i kao potpuno različite, a ne samo kao opštija i preciznija. Razumeš?

  E, sad, Saturn je u Ovnu u izgonu. Ne ume, a odbija i da nauči, da primi poraz. Ponaša se agresivno (pod vladavinom je Marsa) i nadmeno (u znaku je egzaltacije Sunca), a ne da mu to ne priliči, nego…
  Evo primera. Uzmimo da je Saturn vladar tvog 9. polja i da se nalazi u tvom 12. polju. (Dakle, ne uzimamo više ništa u obzir i bavimo se samo ”čašom na stolu”!) To ti je, na primer, profesor na fakultetu. On ne podnosi da mu se protivreči. Umesto da se obraduje što njegov student misli svojom glavom, on će to shvatiti kao atak na sopstveni lik i delo. Svaku tvoju opasku koja ne podržava njegovo mišljenje će shvatiti veoma lično i krenuće u napad. Biće dovoljno bezobrazan da ti postavlja pitanja na koja je siguran da nemaš odgovor. Neće, čak, ni prikrivati svoje namere da te uništi. Tebi će, međutim, te namere, makar, s početka, ostati skrivene, tako da ćeš pokušavati da daš kakav-takav odgovor, ne shvatajući da, zapravo, sve upornije sam(a) sebi jamu kopaš. I koliko god se ti zaplitao(la), on neće pokazati milosrđe, nego će, naprotiv, da te pušta da se ukopavaš, i pri tom će još uživati…
  Dakle, ovo je SAMO: Saturn, vladar 9, u 12. polju, u Ovnu. A ni u jednom horoskopu se ne nalazi SAMO to…
  Pozdrav!

  Sviđa mi se

 14. jasna kaže:

  Propustila sam da kažem da se Saturn u 12. kući raduje, što mu daje, ipak, neko (tzv. slučajno) dostojanstvo. E, sad, ako ja to dobro razumem, to je povoljno (što – jer, Saturn je u pitanju – ne znači i prijatno) po tebe, tj. po onoga o čijem se 12. polju radi. Sad, kako bi to trebalo shvatiti? Pa, ja mislim da bi onda ti trebalo da, kroz neke mučne situacije (kakva je, na primer ova, gorenavedena), naučiš da ćutiš kad nemaš šta da kažeš… Ako nemaš odgovor na pitanje, onda nemaš odgovor na pitanje… To nije sramota. Saturn, valjda, upravo i daje smisao poziciji poniženog. To jest, “uči” da nije sramota biti ponižen, nego poniziti. To bi trebalo da ljudi koji imaju Saturn u 12. kući, pre ili kasnije, spoznaju, i to tako što će bivati poniženi. Na grublji ili blaži način (u zavisnosti od toga u kom je Saturn znaku, u kom terminu znaka, itd).

  Sviđa mi se

 15. sion kaže:

  ideeeš:)))) ovo je pun pogodak!!! točno što mi je trebalo da zaokružim jednu situaciju u svojoj glavi po pitanju saturna u ovnu u prvoj, i saturna u 12. u raku.

  Hvala i tebi i Tediju, evo vam oovvvvoooooliiiiki big hug:)))

  na isti način bi mi pomoglo da zaokružim sliku o jupiteru u devetoj kući koji je u konjukciji sa južnim čvorom. Ta deveta kuća:))) jako me zanima. pogotovu s jupkom i južnim čvorom zajedno.

  Tedi, naručila sam neke knjige preko neta i poslušaću savjet spajanja elemenata.

  Sviđa mi se

 16. Jasna kaže:

  Postovani,

  danas sam otkrila Vas web site i s velikom pozornoscu citala tekstove. Tako sam dosla do komentara, sto Vasih, sto Jasninih gdje me posebno zaintrigrirala rasprava o dostojanstvima planeta. Zapravo me zabrinula. S obzirom da u svom horoskopu imam tri planete u padu, zapitala sam se cini li me to losom osobom i bi li me ljudi trebali izbjegavati? Moze li osoba (sada imam 33 godine) zivotnim iskustvom (ucenje na greskama) utjecati na manifest takvih polozaja? Ili da krenem u neku duhovnu skolu, na jogu i sl. i da poradim na sebi?
  (Mars, vlad. sunc. znaka – sko u Raku, u 9, Venera , vlad. podznaka u Djevici u 12!!), Saturn u Lavu u 10!, Pluton na asc. – sudeci po vasim komentarima – ja i nemam karaktera!

  Bila bi zahvalna za neciji komentar, lijep pozdrav, Jasna

  Sviđa mi se

 17. Kad razmatramo karakter osobe, moramo to činiti vrlo pažljivo te izbjegavati paušalne ocjene i uopćavanja. U svakom ćemo horoskopu naći elemente koji “dižu” i elemente koji “spuštaju”. To je normalno.
  Karakter određujemo putem Ascendenta (podznaka). Znak na Ascendentu je bitan, kao i njegov vladar, ali bitni su i egzaktni aspekti drugih planeta prema Ascendentu.
  Osim toga, važno je odrediti vladara geniture, odnosno najsnažniji planet horoskopa. On predstavlja ideal u odnosu na kojeg je poželjno ojačati našu osobnost i modificirati ponašanje.

  Sviđa mi se

 18. Jasna kaže:

  Zahvaljujem na vašem brzom i korektnom odgovoru, no jedno me još muči. U gornjim sam tekstovima, između redaka, naslutila da osobe s “losim” polozajem planeta mogu lose utjecati na živote svojih bližnjih i okoline, odnosno “pokvariti” im “mogućnosti i prilike”. Zanima me slijedeće; u ozbiljnoj sam vezi sam s osobom koja ima mnogo bolju astrološku sliku od mene: tri egzaltirane planete, dva domicila (Venera u Vagi u 9. u konj. s MC u dobrim aspektima) i jaki Mars u 1. kući. Mogu li moje loše položene planete usporiti ili omesti njegove životne prilike (odnosno, mogu li ja njega “pokvariti”) ili bi to mogla tumačiti i na način da bi on mene mogao “popraviti” ?

  Hvala, lijep pozdrav.

  Sviđa mi se

 19. Planete jačeg dostojanstva po svojoj prirodi djeluju prosvjetljujuće. Naravno, to treba pažljivo analizirati. Katkad nije dovoljno da neko tijelo bude u sjedištu, egzaltirano ili triplicitetu, poželjno je da se nalazi i u adekvatnoj kući. Šesta, osma i dvanaesta kuća smetaju planetima da se izraze na lak način. To nazivamo slučajnim debilitetom. Za razliku od toga, slučajno dostojanstvo dogodit će se kada se planet nađe u ugaonoj kući.

  Što se tiče emocionalnog odnosa, puno je bolje ne razmatrati ga u kontekstu “popraviti” ili “pokvariti”. Fatalizam u pristupu treba izbjegavati jer emocionalni život nije ni usud ni matematika niti smije takvim postati. Radije se koncentriraj na prihvatljivo i neprihvatljivo ponašanje jer osjećaj za dobro i loše, ispravno i neispravno mjerilo su vrijednosti međuljudskih odnosa. Također, nikad nemoj gubiti iz vida sljedeće: Iako je astrologija sustav koji omogućuje uvid u naše živote, nije ona uzrok naših problema već mi sa svojim ponašanjem, sklonostima i odlukama.

  Sviđa mi se

 20. edina kaže:

  Postovani,
  hocete li mi objasniti kakav ce utjecaj imati Saturn na Vage kada udje u taj znak?
  Sta znaci kad su i Saturn i Jupiter u licnom horoskopu smjesteni u Djevici, kada je istovremeno Sunce u Vagi, Mars u Lavu, a Venera i Merkur u Skorpiji?
  Kako se takva zenska osoba slaze sa Rakom muskarcem?

  Sviđa mi se

 21. Hi, edina

  Postavila si puno pitanja, međutim da bi se na sve to odgovorilo ipak je potreban uvid u cijelu kartu.

  Općenito, Saturn će Vagama dati potrebnu čvrstinu i ozbiljnost, neke od njih se mogu suočiti s novim odgovornostima i obvezama, dok će neke morati više pripaziti na zdravlje.
  Kako će se pak složiti s muškarcem za koga znamo samo da ima Sunce u Raku teško je reći 😉 Venera i Merkur u znaku Škorpiona te Sa i Ju u Djevici su kompatibilni Raku – međutim So je samo jedan pokazatelj.

  Sviđa mi se

 22. Ante kaže:

  Zar ne bismo trebali posmatrati Saturna kao strogog sudiju koji nas uči redu, radu i disciplini, pa sukladno tome možemo i povući paralelu s egzaltacijom u Vagi, shodno tome Saturnovci su odlični odvjetnici, suci i ostala zanimanja vezana uz pravdu?

  Sviđa mi se

 23. đeni kaže:

  A Saturn je i obaveza,odgovornost,forma pa tako egzaltiran u znaku Vage,znaku braka slobodnu,predbračnu ljubav stavlja u okvire,u trajanje,u zajednicu.

  Sviđa mi se

 24. beba kaže:

  vaga sam 28.09.60. sa podznakom u raku, venera u skorpiji za ostali raspored planeta ne znam, ceka li me teska godina ili cu imati podrsku saturna.

  Sviđa mi se

 25. klara kaže:

  ..Poštovani,
  zanima me što znači ulazak saturna u moj znak koji će trajati dvije godine i zašto mi on nosi depresiju,rođena 13.10.1979.

  Sviđa mi se

 26. biljana kaže:

  Kod mene je saturn u znaku vage u 10-oj kuci,kuci karijere na 23. stepenu,tu je jos i pluton na 26. stepenu.Da li je to opasno kad je u pitanju karijera,jer vidim da mi nista ne ide,mnogo se trudim a rezultata nema? Procitala sam da saturn ulazi uskoro u znak vage(gde je inace u natalnoj karti) da li to znaci da ce mi biti jos gore?

  Sviđa mi se

  • Bez obzira na trenutne okolnosti, Saturn je ovdje moćan i ne bih ga razmatrao u kontekstu opasnosti. Boravak Saturna u Vagi trebao bi biti dobar za tebe jer ima puno dostojanstva (snage) pa samim time mora donijeti i povoljne poslovne prilike.

   Sviđa mi se

 27. edina kaže:

  Poštovani,
  slažem se da je prezahtjevno svakom ponaosob i bez preciznih podataka odgovoriti, ali dajte, barem nas utješite 🙂 Ovaj Saturn me brine, a koliko vidim i ovih par Vaga koje su se javile prije mene.
  Pozdrav od zabrinute Vage

  Sviđa mi se

 28. biljana kaže:

  imam pitanje u vezi saturna.u sedmom polju mi je i pravi opoziciju sa ascendentom,jupiterom i neptunom koji su se nasli mi u prvoj kuci.cini mi se da on sve koci.ja se zaletim a iz nekih meni skrivenih razloga uvjek svi planovi puknu.jeli to moze biti i zasto???

  Sviđa mi se

  • Neharmonični aspekti Saturna vole stvarati nesigurnost i negativna očekivanja, ali niti jedan astrološki faktor nije sposoban kočiti nas bez kraja i konca. To samo mi možemo, stoga je nužno mijenjati pristup.

   Sviđa mi se

 29. lana kaže:

  Pozdrav ljubiteljima astrologije i Saturna,

  Ne znam zbog čega, ali me on oduševljava, prosto je prva planeta u koju pogledam kad gledam horoskop. Imam i ja pitanje 🙂 vezano za Saturna i malo mi je zbunjujuće sve što sam baš o ovoj poziciji do sada pročitala, te bih zamolila za malu pomoć.
  – Naime kada je Saturn u 10.k. on se tu oseća odlično-domaćin u svojoj kući,
  – Ako se Saturn nalazi u Blizancima u suštini ni to nije loša postavka, bar kako sam negde gore pročitala, rekla bih Blizanci-Saturn pa recimo da ta osoba ima duboka i ozbiljna razmišljanja vezana za karijeru, kao i da na takav način i komunicira, a možda i da se drži pisanog-Blizanci zakona- Saturn
  – e sad ide zapetljavanje koje mi nije jasno – Ako je Saturn vladar 6.k. a osoba je zdravstveni radnik i Saturn je otišao u 10.k. šta bi to moglo značiti? Nalazila sam podatke da se osoba može jako razboleti- ok ali pošto ona radi u zdravstvu mislim da ne mora biti nužno da se ona razboli, ali ne znam ni šta bi moglo biti drugo značenje?! Jer ako je Saturn trpljenje i sluga onda bi ostao u 6.k. zašto se popeo u 10.k.? Ustvari šta on tamo znači u ovoj situaciji. I još ima negde napisano da je Saturn sraman pad u 10.k.-zašto bi on to bio u ovoj situaciji? U 10 je dobro položen kao i u Blizancima, i sam Saturn znači nešto dugotrajno, pa u 10.k. penjanje???? Pa onda pad???
  – E a Saturnov dispozitor Merkur u Devici – SUPER, ali retrogradan – LOŠE, pa u 2.k. i to u kvadratu sa Saturnom-JAKO LOŠE. Ali ljudi moji sve to tako piše u knjigama, a ja ne mogu da rastumačim ovo već godinama. Nije mi jasna ova slika…Da li bi neko želeo da mi pomogne?

  Hvala

  Sviđa mi se

  • Za početak, ne bi trebalo miješati različite astrološke sustave. Niti jedan tradicionalista ti neće reći da se Saturn dobro osjeća u 10. kući, ali reći će da se dobro osjeća u Jarcu i Vodenjaku (znacima sjedišta), zatim u Vagi (egzaltacija) i Blizancima (triplicitet). Point je u dostojanstvu planeta, a ne u kući. S druge strane, svaki je planet ojačan kad se nađe u ugaonoj kući i to se zove slučajno dostojanstvo, no kvalitet manifestacije uvijek će ovisiti o osnovnom dostojanstvu planeta tj. vrlini koju prima od znaka.

   Sviđa mi se

 30. vesna kaže:

  cao,imam pitanje.saturn mi je u blizancima kazete da je to dobro.ali mi je u 7.kuci,merkur i venera u skorpiji u 12.otisle.nista ljubavi,imam vise utisak da samo koci.

  Sviđa mi se

 31. vesna kaže:

  hvala na prilogu,sad jos malo 39,cak sam se i ja uozbiljila godinama.nadam se jos u ovoj deceniji.ali kako se kaze,ko ceka doceka.ove god. jedini asp. u solaru mi je venera konj. uran,to znaci dodje i pppprodje.jeli se moze tako reci,jer mi se i saturn vratio u sedmu u ovoj god.

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s