Uran, Neptun i Pluton

U tekstu Planeti spomenuto je da planete dijelimo u tri skupine, osobne, socijalne i neosobne te kako ovoj trećoj skupini pripadaju Uran, Neptun i Pluton. Neosobne planete predstavljaju funkcije koje nadilaze osobnu sferu čovjeka. S obzirom da se vrlo sporo kreću nebeskim svodom, nazivamo ih i generacijskim planetima (jer su njihove pozicije istovjetne većem broju ljudi iste generacije). Zovemo ih još i kolektivnim, odnosno transpersonalnim planetima.

U više navrata sam spomenuo da se u tradicionalnoj astrologiji rabe planete do Saturna (odnosno one koje vidimo golim okom), dok se u modernoj astrologiji rabe nebeska tijela bez ograničenja. Tradicionalisti uglavnom neće uzimati u obzir Uran, Neptun i Pluton, osim u slučajevima kad su vrlo istaknuti u karti rođenja, a istaknuti su onda kada se nalaze na uglovima prve, desete, sedme i četvrte astrološke kuće, odnosno kada tvore blisku konjunkciju s osobnim planetima (Sunce, Mjesec, Merkur, Venera i Mars).

Otkriće Urana 1781. godine podudara se s revolucionarnim razdobljem u povijesti čovječanstva. To se prvenstveno odnosi na poznatu francusku revoluciju i ideje slobode i jednakosti koje su do nje dovele. Premisa “revolucija jede svoju djecu” najvjerojatnije je prvi put osmišljena upravo tada. Napredne su se ideje francuske revolucije ubrzo pretvorile u besmisleno nasilje i anarhiju, odnosno negativne osobine planeta Urana.

Otkriće planeta Neptuna 1846. godine obično vezujemo uz doba romantizma, ali i razdobljem sve veće uporabe plina za rasvjetu i grijanje. Također, tijekom tog razdoblja dogodilo se otkriće anestetika, odnosno izum i uporaba fotografije i filma. Stoga je Neptun sinonim za drogu i opijate, kao i pretjerani glamur karakterističan za život filmskih i ostalih zvijezda iz područja umjetnosti.

Kad je otkriven Pluton 1930. godine, čovječanstvo se nalazilo u jednom od svojih najmračnijih razdoblja, tako da je ime planete Pluton (bog podzemnog svijeta) bilo sasvim odgovarajuće. To je doba kada je starim kontinentom poput metastaze bujala fašistička i nacionalistička ideologija na čelu s Francom, Musolinijem i Hitlerom, što je rezultiralo drugim svjetskim ratom i svim onim strahotama koje su se tada dogodile. U to doba nastala su i veća otkrića na području znanosti. Jedno od njih je nažalost vezano uz atomsku energiju i atomsku bombu čijim je bacanjem na Hirošimu i Nagasaki okončan drugi svjetski rat, ali to doba pamtimo i po velikim imenima psihoanalize – Freudu, Jungu i Adleru.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s