Znamo li uistinu koji planet upravlja kojom kućom?

Odavno sam svjestan činjenice – koliko astrologa, toliko i astrologije. Izvorna originalnost je nemoguća. Svaku je stvar netko već odavno otkrio, stoga je jedina dostupna originalnost ona interpretativne prirode.

U doba kad sam tek počeo učiti astrologiju, običaj je bio da se sunčevom i mjesečevom znaku pridaje najveća važnost u interpretaciji natalne karte. Ja to nisam previše uvažavao, smatrao sam da linearnim klasifikacijama neću doći bliže istini već da ću se od nje udaljiti. Isti sam stav zadržao do danas. Poziciji Sunca i Mjeseca i dalje ne pridajem prevelik značaj, osim ako nisu smješteni blizu uglova, nalaze se tamo ili pak njima vladaju.

Ono što sam prethodnim riječima htio naglasiti jest kako većina studenata astrologiju uči automatski i nekritički, usvajajući znanje kao da se radi o svetom pismu, ne pitajući se da li je to što su usvojili opravdano ili nije. Na početku učenja to naravno najviše ovisi o učiteljima i izvorima iz kojih se uči, stoga i nema puno izbora, ali kasnije za nekritičko promišljanje nema opravdanja.

Evo jednog od važnijih pitanja: Znamo li uistinu koji planet upravlja kojom kućom?

Kad su astrološke kuće u pitanju, uči se da planet koji upravlja određenim znakom automatski upravlja i kućom u kojoj se nalazi početna os. Ne trebamo dugo razmišljati da otkrijemo logiku u pozadini jer očito je prisutna težnja nalaženja idealnog, najsnažnijeg nebeskog tijela koje zaslužuje predstavljati određenu kuću. No u praksi se dogodi da nije uvijek tako, a u to ćete se uvjeriti naučite li određivati almuten kuće.

Almuten dolazi iz arapske riječi al-mateen i u slobodnom prijevodu znači “najbolji” i “najmoćniji”, a određujemo ga na način da vladarstvo nad određenim znakom proširimo razmatranjem punog spektra osnovnih dostojanstava. Način je vrlo jednostavan pomažemo li se Ptolomejevom tablicom dostojanstava jer jedino što trebamo činiti je sabiranje. Dakle, najprije pogledamo na kojem je točno stupnju os promatrane kuće. Planeti koja vlada tim znakom dodijelit ćemo 5 bodova, egzaltaciji 4, triplicitetu 3, terminu 2 i licu 1 bod. Kada sve to zbrojimo, onaj planet koji ima najviše bodova bit će almuten kuće, odnosno najutjecajniji planet.

Određivanje almutena kuće može u konkretnom astrološkom radu mnogo toga izmijeniti, osobito pri razmatranju vladara ugaonih kuća. Primjerice, imamo li Ascendent u znaku Vage, može se dogoditi da njime dominantno ne upravlja Venera već Saturn. Slična se situacija događa i kod znaka Raka pa dobijemo Jupiter, kod Ovna Sunce umjesto Marsa i kod Bika Mjesec.

Razmotrimo to primjerom. Neka se MC nalazi na 16 stupnjeva Bika. Kako je Venera u sjedištu pripada joj 5 bodova. Mjesec je u znaku egzaltacije i dodijelimo mu 4 boda. Nadalje, recimo da je rođenje noćno pa će Mjesec po triplicitetu dobiti još 3 boda. Po terminu, Jupiteru pripada 2 boda i po licu Mjesec dobija još jedan bod. Rezultat je: Mjesec = 8, Venera = 5 i Jupiter = 2. Dakle, Almuten za MC je Mjesec. Da je osoba rođena po danu, Venera bi bila almuten jer bi ona nosila 8 bodova, dok bi Mjesecu pripalo 5.

Katkad za određenu kuću vrlo utjecajan planet može biti i onaj koji vlada triplicitetom pa upravu nad kućom dijele dva planeta podjednake snage jer su skupili podjednak broj bodova. U rijetkim slučajevima, almuten nije ni vladar znaka ni vladar egzaltacije već isključivo planet koji vlada triplicitetom. To se događa kada je riječ o 19 Lava jer almuten postaje Jupiter za noćna rođenja; kod 10-11 Vodenjaka radi se o Merkuru za noćno rođenje i na 20-25 Riba riječ je o Marsu (dnevna i noćna rođenja).

Inače, sama riječ almuten koristi se na više načina jer almuten ne dobijamo samo određivanjem vladara kuća već i određivanjem vladarstva bilo kojeg stupnja zodijaka ili pak dispozitora planeta. Također, postoji i izraz almuten figure i tu se radi o nebeskom tijelu najsnažnijeg osnovnog dostojanstva. Naravno, to ne smijemo brkati s vladarom geniture (rođenja ili karte u cjelini) koji je između ostalog vrlo bitan za određivanje temperamenta osobe, a kojeg nalazimo tako što istovremeno kombiniramo snagu osnovnog i slučajnog dostojanstva.

Svjestan sam kako će mnogi osjećati odbojnost prema tome da ovim načinom određuju vladare kuća jer lakše im je tumačiti astrološku kartu ako ništa ne mijenjaju. To ovisi i o tome koji vas je uopće razlog potaknuo da krenete u astrologiju. Ja sam u astrologiju ušao jer sam tražio odgovore, a još me uvijek najviše raduje nalaženje istine i želja da usavršavanjem znanja dosegnem bolje rezultate. Pokušajte i vi. Dostupno je svakom i ništa ne košta.

Napomena: Tekst je publiciran u magazinu Astrologos 04/2008.

Oglasi

One thought on “Znamo li uistinu koji planet upravlja kojom kućom?

  1. Slažem se sa tobom, Tedi. Almuten ascendenta daje dodatne informacije o osobi. Pomenuo si “meku” Vagu i ako je almuten “tvrdi” Saturn, mekoća sigurno nije zaigrana, nije blef.
    Ja redovno koristim tabelu almutena za sve stepeni svih znakova za dan i za noč.
    Sve najbolje,
    Trojan

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s