Kapetanov povratak

Tešku priču dubrovačkog kapetana Krista Laptala pratim od njenog početka, od kada je prije nekih godinu dana završio u istražnom zatvoru u Grčkoj.
Uhićen je desetak dana prije svog rođendana, nakon što je brod “Coral Sea”, kojim je zapovijedao, u grčku luku Egion stigao iz Južne Amerike. Nakon uhićenja se, međutim, ispostavilo da kokain uopće nije bio na brodu, nego je pronađen u skladištu kojim se služi špediter broda.

Sve je, od samog početka, upućivalo na veliku nepravdu ali ipak sam se nadala da će se “nesporazum” brzo razjasniti. Kako je vrijeme prolazilo postajalo je sve jasnije da su u igri neki drugi interesi i da grčka vlast nema namjeru tek tako pustiti kapetana. Presuda od prije neki dan koliko god da je svih zgrozila samo je bila logičan nastavak svega do sada viđenog.

Nažalost, točno vrijeme njegovog rođenja nemam, međutim, naišla sam na podatak da 59. godinu puni ovih dana – 25. srpnja. I prvi pogled na njegov chart dao je neke odgovore. Kada te sreća zaobilazi u širokom luku i imaš problema sa sudom prvo treba pogledati kako ti se “namjestio” Jupiter.

Retrogradni Jupiter u znaku Jarca ne daje puno nade. Kada je uz to još u opoziciji s Rakom (u kojem se natalno nalazi Mars konjunkcija Uran) sve upućuje na ovu tragediju koja se odvija pred našim očima. Kako mu se i natalni Jupiter nalazi u znaku Jarca postaje jasno da je Jupiterov povratak nesretno udružen uz Saturnov (drugi) povratak.

U astrologiji se povratci vežu za bitne i prijelomne životne događaje. Tranzitni Saturn je upravo prije godinu dana, kada je Laptalo uhapšen, “pregazio” natalnu Veneru i nasilno ga odvojio od obitelji te mu u listopadu prvi put dodirnuo natalnog Saturna. Tada je i svima postalo jasno da će se pritvor odužiti. Što više reći? 14. godina na koliko glasi (još nepravomoćna) presuda govori da bi Laptalo trebao biti živ sahranjen u najgorem grčkom kazamatu među ubojicama i najtežim kriminalcima. Nadajmo se samo da će se neke stvari ipak bitno promijeniti početkom naredne godine, kada će Jupiter napustiti sadašnju nesretnu poziciju i ući u znak Vodenjaka.

Na pollitici sam naišla na ovo:

Pravda je spora ali dostižna, stara je izreka za kojom se poseže u trenucima nezadovoljstva kad raskorak između prava i pravde ‘bode oči’ i ‘para uši’. U ovoj situaciji ni to ne pomaže. Prije bi se moglo reći: Nije pravda toliko spora, koliko je nedostižna! Uza svu konsternaciju koju ovakva sintagma nosi.

Oglasi

One thought on “Kapetanov povratak

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s