Kako se nositi s krizom?

Riječima poput kriza, recesija, smanjenje plaća, otpuštanje radnika, štednja bombardirani smo sa svih strana i upravo stoga podliježemo svojevrsnom vidu masovne histerije u kojoj naš vlastiti strah postaje osnovnim generatorom ponašanja. Problemi su, dakako, realni. To nitko ne želi osporiti. No, moramo priznati da se niti jedan pojedinac prema problemima ne ponaša jednako, odnosno svatko se s njima nosi na jedinstven način.

OVAN uglavnom ignorira ono što se oko njega događa. Ne podliježe kolektivnoj zabrinutosti i radosno se bori s teškoćama. Ono što je najbitnije za ovaj znak, to je što je on usmjeren na nalaženje rješenja, a ne probleme i stoga pripada onima koji se vrlo uspješno snalaze u kriznim situacijama. Kao svaki prirodni vođa i intuitivac, Ovan će prvi napipati izlaz iz mraka. Svi koji imaju dovoljno samopouzdanja i hrabrosti, slijedit će ga i učiniti isto.

BIK lako postane žrtvom svakog straha koji u sebi podrazumijeva neimaštinu ili smanjenje prihoda. No, kako su po naravi sposobni zaraditi i štedljivi, osobito ako to okolnosti zahtijevaju, obično su unaprijed financijski osigurani i temeljem toga sposobni izdržati teška vremena. Ako im se ipak dogodi da nemaju novaca ili pak izgube glavni izvor prihoda, moraju se čuvati gubitka vjere u sebe, negativnih očekivanja i straha od budućnosti.

Najveći strah BLIZANACA nije neimaština, već to da im svakodnevni život postane predvidljiv ili dosadan.  Budući da krize nikad nisu dosadne, Blizanci će s njima zasigurno doći na svoje. Njihova najveća prednost je ta što rijetko imaju samo jedan izvor prihoda. Čak iako jedan od izvora presuši, uvijek će ostati neki od njih, a ako je potrebno, pronaći će i nekoliko novih, honorarnih izvora. Stalni kontakti s većim brojem ljudi pomoći će im u svemu.

RAKOVI su katkad spori, ne vole promjene i teško se prilagođavaju, međutim, kada situacija postane alarmantna i nešto zaprijeti njihovim voljenima, tada postanu toliko angažirani, požrtvovni i uspješni, da ostali astrološki znakovi to mogu samo s ljubomorom promatrati. Raku je najvažnija ljubav koju prima. Ako imaju osiguranu stalnu naklonost bliskih osoba, ništa im drugo neće predstavljati problem. U suprotnom, ukopaju se u mjestu i nije im ni do čega.

LAVOVI nemaju “talenta” za strah. Njihovo samopouzdanje i vjera u budućnost su neupitni sve dok obnašaju rukovodeću dužnost i nalaze se u centru pozornosti. Ono čega se boje, to je anonimnost ili bavljenje poslom koji neće u dovoljnoj mjeri hraniti njihov osjećaj samopoštovanja. Lavovi se najčešće ponašaju kao da problemi ne postoje. Štednja ih ne zanima, stoga baš i nisu spremni za ozbiljnu krizu. Srećom po njih, ona ih najčešće zaobilazi.

DJEVICE se bolje nose s teškoćama od mnogih znakova jer su unaprijed spremne na teškoće, a i unaprijed su uštedjele nešto novaca za crne dane. Njihov glavni problem nije nesposobnost suočavanja s krizom već neprestana zabrinutost, manjak optimizma te vjere u sebe i bolje sutra. Uspiju li naći načina da se oslobode bojazni i nesigurnosti koja ih koči u svemu što čine, rijetko tko će biti u stanju parirati njihovoj vještini i praktičnosti u rješavanju problema.

Najčešći problem VAGA je neodlučnost i ona ih može omesti da donesu pravu odluku u pravo vrijeme. Jako drže do tuđeg mišljenja, stoga se rado konzultiraju s nekoliko kompetentnih osoba prije donošenja vlastite odluke. To je poželjan način djelovanja u moderno doba korporativnog poslovanja, no na osobnom planu baš i nije. Krizne okolnosti zahtijevaju hrabro, odlučno, brzo i učinkovito djelovanje, a to Vagama baš i nije najbolja osobina.

ŠKORPIONI kao da su stvoreni za krizna vremena. Mogli bi pomisliti kako jedva čekaju da se nešto loše dogodi, kako bi mobilizirali svu svoju unutrašnju snagu i uhvatili se u koštac s izazovom. To, naravno, nije daleko od istine, no mora se uzeti u obzir da Škorpioni u zrelijim godinama više vole stabilnost nego izazove. Kako bilo, činjenica je da su u trenucima kada dođe do ozbiljnih nevolja, svojom učinkovitošću sposobni iznenaditi svakog, pa i sami sebe.

Za STRIJELCA možemo slobodno reći da on krizu neće vidjeti ni ako u nju upirete prstom. On tu riječ jednostavno ne razumije. Život doživljava kao nepregledno vrelo mogućnosti i stoga ne vidi razloga da se oko bilo čega zabrinjava. Ako nešto ne može postići danas, postići će sutra, gdje je tu problem? Od Strijelca se svi astrološki znakovi mogu učiti optimizmu i vjeri u bolje sutra. Problem je jedino što se on tako ponaša čak i kada ne bi smio.

JARCI, iako po naravi čvrsti i stameni, najviše strahuju od gubitka profesionalna položaja, odnosno materijalne sigurnosti i beneficija koje iz toga proizlaze. Srećom po njih, u trenucima kada se suoče s takvom krizom, neće se pokolebati već angažirano i ustrajno raditi na tome da se iznova “vinu u sedlo” i vrate sve što smatraju primjerenim vlastitu znanju i položaju u društvu. Budući da su vrlo radišni, samo je pitanje vremena kada će u tome uspjeti.

Ono što je VODENJAKU svojstveno, svojevrstan je vid trajnog buntovništva i pozitivne tvrdoglavosti. Odbijaju se zamarati “običnim” ljudskim problemima i u stanju su podnijeti bilo kakve okolnosti, a da niti u jednom trenutku ne odustanu od svojih prvobitnih namjera. Socijalno su osvješteni, imaju bezbroj kontakata sa ljudima raznih profila pa se rijetko dogodi da imaju ikakvih teškoća snaći se u bilo kojim okolnostima, vremenu, kulturi ili prostoru.

RIBE možemo slobodno svrstati u osobe koje su sklone strahovati zbog mnogih, katkad i nerazumljivih razloga, stoga trebaju čvrstu i sigurnu ruku koja će ih voditi kroz krizu. Ipak, kao i svi, tako i Ribe imaju svoj “skriveni mehanizam”. Naime, ovaj se znak najviše od svih upravlja idealizmom, stoga im je potrebno dodatnim bojicama ispuniti vlastito djelovanje. Ribe možda nisu sjajne kada treba pomoći sebi, ali su zato izuzetne kada treba pomoći drugima.

Napomena: Objavljeno 23. rujna 2009. / Večernji list / Prilog: Jesenski horoskop

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s