A što s egzaltacijama?

Prije otprilike dvije godine napisao sam tekst “Znamo li uistinu koji planet upravlja kojom kućom?” kojim sam htio naznačiti kako nije sve tako kako izgleda čak niti onda kada je o osnovama astrologije riječ. Spomenuti tekst predstavlja složeniji pristup tom pitanju. Jasno, postoji i onaj lakši – razmatranje egzaltacija planeta.

Po snazi, nakon planeta u sjedištu dolaze na red egzaltacije. Ako planet u sjedištu poistovjećujemo s osobom koja se osjeća sigurno u vlastitoj kući, tada planet u egzaltaciji smatramo počasnim gostom. Iako osobu uvažavaju, obasipaju je ljubaznošću, ipak postoje i ograničenja jer on je ipak gost, a ne vlasnik kuće. U skladu s time, egzaltacija po svojoj naravi uvijek sadrži izvjesnu dozu pretjeranosti ili manjka realnosti, za razliku od, primjerice, planeta u sjedištu. Neovisno o tome, planet u egzaltaciji izrazito je snažan, stoga taj položaj trebamo uvažiti i uzimati ga u obzir pri svakom tumačenju natalne karte.

Kad razmatramo neki horoskop, znakovima automatizmom dodjeljujemo vladare i na taj način uzimamo u obzir kojim kućama vlada koji planet. To nije dovoljno, poželjno je uzeti u obzir i egzaltirane planete. Npr. ako se u horoskopu koji razmatramo podznak nalazi u Jarcu, automatski uzimamo u obzir da Saturn vlada podznakom i tu svako naše razmatranje vladavine prestaje. Međutim, Mars je planet koji je egzaltiran u Jarcu i ako je u astrološkoj karti njegov utjecaj dominantniji, odnosno ojačan znakom ili ugaonom kućom, tada će Marsov utjecaj kod osobe postati nadmoćniji od, primjerice, slabo postavljenog Saturna.

Mnogi će se zapitati koja je svrha kompliciranja s višestrukim vladavinama? E pa point je u tome što se pri razmatranju natalne karte najčešće susrećemo s nužnošću nalaženja izlaza iz nekog problema. Vratimo se ranije spomenutom podznaku u Jarcu. Recimo da se Saturn nalazi u Raku, što predstavlja znak njegovog izgona. Ako znaci sjedišta i egzaltacije ojačavaju planet, dodaju mu vrlinu, energiju i svjetlo, tada se planetima u izgonu i padu događa obrnuto, oduzeta im je snaga i vrlina te postaju slabi. Dakle, naš Saturn u Raku postaje problematičan faktor jer ne omogućuje stabilne životne okolnosti, rast i razvoj već obrnuto. Dakle, jedan dobro položen Mars sada je potreban upravo kao sila putem koje možemo kompenzirati slabog Saturna.

Nakon što se svlada takav pristup analizi astroloških karata, on se proširuje razmatranjem planeta u znakovima tripliciteta. Naposljetku, kraj se može iznova spojiti s početkom, odnosno izračunavanjem almutena.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s