Ples planeta potiče promjene

Kretanja planeta ovog ljeta neće biti nimalo uobičajena. Sporija nebeska tijela kao što su Jupiter, Saturn i Uran izvodit će svoj ples po rubovima znakova pa će tako Saturn do 21. srpnja boraviti u Djevici, nakon čega će se naći u Vagi. Jupiter će se pak zbog povećane brzine naći šest mjeseci prije roka u Ovnu i zadržati se ovdje sve do 9. rujna. Što se tiče Urana, on će u Ovnu boraviti od 28. svibnja do 14. kolovoza, nakon čega će se poput Jupitera iznova vratiti u Ribe.

Mijene i pomrčine

Osim mijena po znakovima, važno je naznačiti i međuodnose planeta, a ima ih dosta neugodnih. Primjerice, Jupiter će biti u izazovnom odnosu s Plutonom krajem srpnja, početkom kolovoza te sa Saturnom sredinom kolovoza, dok će Saturn i Uran biti u napetom odnosu oba mjeseca. Ne treba zaboraviti niti to da će se cijelo vrijeme Jupiter i Uran nalaziti jedan blizu drugog.

Važno je reći kako se ovog ljeta događaju i dvije pomrčine. Djelomična Mjesečeva 26. lipnja te potpuna Sunčeva 11. srpnja. Prva je znakovitija iz razloga što se smjestila na izrazito osjetljivom mjestu, aktivirajući i naglašavajući izazovne međuodnose planeta Jupitera, Saturna, Urana i Plutona, stoga svojevrsnu kulminaciju zbivanja, bilo na domaćem ili inozemnom planu, možemo očekivati upravo krajem lipnja.

Hrvatska: Politički pritisci

Što se horoskopa Hrvatske tiče, Mjesečeva pomrčina se poklapa s mjestom gdje se već nalazi Sunce, a to znači da će se na počecima poticajnih znakova (Ovan, Rak, Vaga, Jarac) dogoditi enorman planetarni presing. Dosad se svaki pritisak na ovom mjestu izrazio kroz neki vid političke krize, iako ih se može lakše prebroditi kada su pojedinačni. Ovog puta se već pri samom početku ljeta Vlada mora suočiti s istovremenim pritiskom čak četiri nebeska tijela i dviju pomrčina i to će, većim ili manjim intenzitetom, biti na snazi čitavog ljeta.

Jupiter i Uran: Trenutak promjene za vatrene znakove

Razmatrajući širu sliku, najzanimljiviji planetarni kontakt je onaj Jupitera i Urana. Prisutna su tri njihova susreta na nebu, od kojih se prvi zbiva u znaku Ovna, a ostali u Ribama. Nas najviše zanima ovaj prvi iz razloga što će biti aktualan skoro čitavog ljeta.

Na osobnom će planu Jupiter-Uran najviše osjetiti vatreni Ovan, Lav, Strijelac te oni kojima su se pri rođenju ovdje našla važnija nebeska tijela. Dakle, za vatrene je stigao taj dugoočekivani trenutak promjene. Ovan i Lav snažno će uhvatiti uzde vlastita života u ruke i započeti pisati potpuno novo poglavlje. Uslijedit će poriv za unaprijeđenjem statusa, neovisno o tome radi li se o stupnju obrazovanja, potrebom za duhovnim životom ili pak odlaskom u inozemstvo. Kod Strijelca će se transformacije većim dijelom zadržati na razini privatnog pa će doći u prigodu unaprijediti ljubavni život.

Poticaji Blizancima i Vodenjacima

Naravno, nisu vatreni jedini koji će uživati u iznenađenjima Jupitera-Urana jer se i zračni Blizanci te Vodenjak mogu nadati pozitivnim životnim promjenama. Kod Vage je nešto drugačija priča iz razloga što se kod nje planeti u Ovnu izražavaju napeto. U obrnutom smislu, Ovnu će se nešto slično dogoditi nakon što Saturn uđe u Vagu 21. srpnja. Kod Blizanaca će se ugodna iznenađenja odvijati na razini međuljudskih odnosa, ali i u financijskom smislu. Nešto slično možemo reći i za Vodenjake, iako će u njihovom slučaju daleko veći naglasak biti na poslu i zaradi.

U negativnom pogledu, Jupiter-Uran najviše će osjetiti Rak, Vaga i Jarac. Rakovi mogu očekivati izazove, napore i neugodnosti na profesionalnom planu, Vage u emocionalnom životu, međuljudskim odnosima i u pogledu zdravlja, dok će Jarci sve to osjetiti kroz obiteljska zbivanja.

Globalna slika

Strogo tehnički gledano, Jupiteru je potrebno 12 godina da se nađe u jednom znaku, dok se kod sporijeg Urana radi o 84 godine. Inače, sam ciklus Jupiter-Uran započinje svakih četrnaest godina i vezujemo ga uz razvoj i napredak znanstveno-tehničkog, ali i ekonomskog tipa, osobito kada je riječ o promjenama na slobodnom tržištu kapitala.

S Jupiter-Uranom uvijek treba biti na oprezu jer on voli pokazati obje strane medalje. Primjerice, prošli put su se dva planeta na nebu susrela u znaku Vodenjaka 1997. godine, a to je bila godina kada je krenula “nova ekonomija”, odnosno dot.com euforija vezana uz internet tvrtke i trgovinu. Vrijednost dionica je enormno rasla do 2000. godine, nakon čega se sve rasprsnulo poput mjehura od sapunice (Big Bubble efekt). Hoće li se i sada dogoditi nešto slično? Mogućnost postoji, osobito zato što su se ovog puta Jupiter i Uran našli u impulzivnom Ovnu, no razlika u odnosu na 1997. godinu je u tome što je tada Saturn bio oslabljen (nekritičan) u znaku Ovna, dok je sada ojačan u Vagi pa se može reći da će tržište nastupati opreznije i mudrije. Uzmemo li u obzir i ne tako davnu globalnu financijsku krizu kojoj je kumovao ulazak Plutona u znak Jarca, jasno je da će se poslovni subjekti poučeni tim iskustvom ponašati drukčije. Međutim, uvijek postoji ono ali… U životu stalna samo mijena jest, no nažalost, glupost i pohlepa se često ponašaju kao permanentne kategorije.

Razvoj znanosti

U znanstvenom smislu, Jupiter-Uran obično potiču razvoj ili primjenu kakve nove, revolucionarne tehnologije. Doduše, ta iskustva proživljavamo svakodnevno i ona nas više ne iznenađuju u tolikoj mjeri. U svakom slučaju, vrijedni pažnje su proizvodi koje razvija tvrtka Apple. Zadnji revolucionarni pomak dogodio se puštanjem u prodaju tableta iPad koji je materijalizirao ono što smo prije toga mogli vidjeti samo u seriji “Zvjezdane staze”. Zanimljivo je da Steve Jobs, lider tvrke Apple, ima u karti rođenja naglašen Jupiter u kontaktu s Uranom u znaku Raka.

Koliko daleko može ići odnos ova dva planeta, najzornije se vidi kroz 1969. godinu. Istog dana kada su se sreli u znaku Vage (20. srpnja), dogodilo se slijetanje čovjeka na Mjesec i ona povijesna rečenica Neila Armstronga “ovo je mali korak za čovjeka, ali veliki za čovječanstvo”. Kako je krenulo, sljedeća epizoda u osvajanju svemira bit će planet Mars, vladar znaka Ovna. Nedavno je u medijima osvanula vijest kako europska svemirska agencija (ESA) traži dobrovoljce kako bi se podvrgnuli simulaciji putovanja na Mars u kojem bi članovi posade proveli 17 mjeseci u izoliranom okruženju. Cilj istraživanja je upoznavanje s ljudskim ponašanjem u uvjetima s kojima bi se astronauti suočili na jednom takvom dugotrajnom putovanju.

Još opakija oružja

U budući razvoj automobilske, avionske i vojne industrije ne treba sumnjati. Razvoj će se vjerojatno odvijati u smjeru pogona alternativnim vidovima energije, ali i pokušaju stvaranja hibrida između automobila i letjelice. U vojnoj će industriji nastupiti neka nova, još opakija oružja. Primjerice, 28. svibnja, kada je Uran ušao u znak Ovna, američke vojne snage su uspješno testirale novi hipersonični projektil koji je sposoban kretati se brzinom pet puta većom od brzine zvuka. Očito će se u skladu sa simbolizmom znaka Ovna, budućnost ratovanja kretati u smjeru munjevitih i kirurški preciznih vojnih udara kojima nitko i ništa neće moći umaći.

Nema sumnje, očekuju nas vremena prepuna novih vizija i tehnoloških čuda. Možemo se samo nadati da će se taj munjeviti razvoj i napredak odvijati u smjeru boljitka čovječanstva.

Napomena: Objavljeno 20. lipnja 2010. / Novi list / Prilog: Ljetni horoskop

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s