Vrag se krije u detaljima

Što je astrolog nesigurniji, to više sitničari. Tradicionalisti će pretjerati u izračunavanju mikroznačenja i međuodnosa nebeskih tijela, dok će modernisti pretjerati s povećavanjem broja faktora analize, šireći se prema malim aspektima, asteroidima i slično. I jedni i drugi u konačnici neće postići ništa, osim što će dokazati da nisu u stanju donijeti suvisao ili konačan sud.

Imao sam prilike susresti s brojnim stilovima rada. Uglavnom nemam problema s različitim zbog mog mota “živi i pusti druge da žive”. Naravno, katkad se dogodi i reakcija, iako ona nikad nije usmjerena na osobu već na određeni astrološki pristup. Kada su modernisti u pitanju, bezbroj puta sam se uvjerio u sklonost da svakom nebeskom tijelu pridaju jednaku važnost, što nije mudro. U svakoj se astrološkoj karti nalazi onoliko nebeskih tijela koliko smo ih učinili vidljivima u astrološkom programu. Uključimo li ih sve, a osobito ako sva tijela smatramo jednakovrijednima, imat ćemo problema s cjelokupnom sintezom astroloških elemenata.

Astrološku kartu treba sustavno tumačiti, dakle fundamentalan skup pravila je neophodan. Svako nebesko tijelo nije i ne može biti jednakovrijedno iz razloga što ne posjeduje jednaku snagu, a bez procjene snage planeta nema načina da se taj problem riješi na pravi način. Jasno, ima i onih koji se izruguju, smatrajući to ostavštinom iz nekih pretpotopnih vremena. E pa nije tako jer digniteti predstavljaju vrline čovjeka, a debiliteti mane.

Ako sva nebeska tijela smatramo jednakovrijednima, opravdanost astrološke analize i sinteze dolazi u pitanje. Naime, jedna od važnijih uloga astrologa jest i moralno vodstvo. On mora biti u stanju odrediti što je pravo a što krivo, a to bez određivanja vrlina i mana nije moguće.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s