Astrokartografija

Odlučio sam se na objavu serije tekstova o astrokartografiji, još uvijek prilično zapostavljenoj grani astrologije u našoj regiji. Naime, s tom sam se metodom susreo negdje oko 1995-te, dakle zanimam se za nju već punih petnaestak godina.

U želji da što jednostavnijim riječima pojasnimo i opišemo astrokartografiju, najbolje ćemo učiniti nazovemo li je zemljopisnom astrologijom. Metoda nam omogućuje da otkrijemo na kojem se području zemljine kugle utjecaj planeta najsnažnije izražava, neovisno o tome gledamo li kartu rođenja osobe ili pak neki drugi astrološki događaj.

Kratka povijest astrokartografije

Astrokartografija (izvorno Astro*Carto*Graphy, A*C*G) ili relokacijska astrologija relativno je mlada astrološka disciplina. Njena intenzivnija popularizacija započela je sedamdesetih prošlog stoljeća zaslugom američkog astrologa Jima Lewisa koji je dotad vrlo složenu tehniku razvio do točke jednostavne i šire uporabljivosti. Jim Lewis je za svoj rad primio nagradu Marc Edmund Jones 1978. te nagradu Regulus (za istraživanja i inovaciju u astrologiji) 1992. godine.

Jim Lewis, pravog imena James Slayden, rodio se 5. lipnja 1941. godine u 9:30 (New York). Nažalost, svijet je napustio već u 54. godini života (21. veljače 1995. u 15:33 / San Francisco). Nakon njegove smrti, nagrada za doprinos astrologiji organizacije AFAN (Association for Astrological Networking) nazvana je njegovim imenom. Radi se o nagradi Jim Lewis Community Service Award. Inače, Jim Lewis je bio jedan od utemeljitelja te organizacije.

Njegov interes za astrokartografiju (u daljnjem tekstu ACG) započinje šezdesetih godina prošlog stoljeća jer je kao mladi hippie puno putovao. Nakon što se počeo intenzivnije baviti time, shvatio je da je ACG pouzdana metoda prognoziranja kakvoće iskustva koju neka osoba doživljava na određenoj zemljopisnoj lokaciji. Na teži način se i sam uvjerio u to. U Sidneyu je doživio prometnu nezgodu. Radi se o mjestu kojim prolazi njegova Mars-Ascendent linija, a nesreća se dogodila u ulici Military Street (vojna ulica). Simbolika ne može biti jasnija od toga. Vrijedi napomenuti kako je njegov natalni Mars u Ribama u egzaktnom kvadratu sa Suncem u Blizancima.

Metoda ACG nije ništa novo. Na neki se način može reći da je stara koliko i sama astrologija (sjetimo se biblijska tri mudaraca koji su se upravljali “zvijezdom” kako bi odredili lokaciju rođenja posebne osobe – Isusa).

Iz perspektive modernog doba, korijene ćemo pronaći u astronomskim dijagramima koji prikazuju putanje solarnih i lunarnih pomrčina. Tridesetih i četrdesetih prošlog stoljeća, astrolog Cyril Fagan prvi je o tome pisao u astrološkim magazinima. Naravno, to je bio tek začetak jer se u dijagramima nikad nisu nalazila više od dva nebeska tijela.

Krajem pedesetih, Donald Bradley je na zemljovidima počeo ručno iscrtavati linije izlazaka i zalazaka planeta. Prva demonstracija odnosila se na 1958. godinu i ulazak Sunca u znak Jarca. Od tog trenutka nadalje, Bradley je nastavio publicirati svoje mape, iako nikada nije nudio potpuni prikaz, već isticao ona područja koja su ga (u svjetlu aktualnih događanja) u tom trenutku zanimala.

Godine 1966. u svojoj “Solunars” kolumni, Cyril Fagan je matematički i interpretativno stvorio temelje budućeg ACG-a. To je demonstrirao opisom slučaja mlade žene koja je znatno poboljšala kvalitetu svog života nakon što se preselila na novu lokaciju. Radilo se o osobi kojoj zbog Urana na Ascendentu (i zvijezdi Algol) ništa nije išlo od ruke pa je već pala u beznađe. Udaljavanjem od mjesta rođenja (na kojem se Uran nalazio na Ascendentu) i odlazak na lokaciju na kojoj se Sunce i Venera nalaze na MC, donijeli su joj sreću i profesionalno ispunjenje.

Napomena: Nije dozvoljeno rabiti tekstove bez poštivanja uvjeta Creative Commons licence.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s