Tehnička svojstva astrokartografije

Metoda je bazirana na principu rotacije zemljine kugle. Zemlja se okreće mnogo brže no što se planete na nebu pomiču, dok čvrstu točku predstavlja vrijeme događaja (ili rođenja). Dakle, ovdje dinamički (promjenjivi) faktor predstavljaju zemljopisne koordinate.

Planetarne pozicije u znaku ostaju jednake jer uvijek razmatramo isti datum i vrijeme događaja, ali pri promjeni zemljopisnih koordinata (koje želimo razmatrati) slijedi drugačiji raspored kuća, a što je najvažnije – drugačije postavljeni uglovi horoskopa (ASC, MC, DC, IC), stoga i različiti planetarni aspekti prema njima.

Želimo li istinski razumjeti ACG zemljovid, moramo biti načisto s nekim pojmovima. Iz perspektive promatrača, nebeska se tijela kreću po nebu na dva načina – zbog rotacije planeta oko Sunca te zbog dnevne rotacije Zemlje. Ukoliko ste rođeni u podne, Sunce će u vašoj astrološkoj karti biti postavljeno visoko blizu vrha desete kuće (MC), a ako ste rođeni u ponoć, ono će se nalaziti nisko do vrha četvrte kuće (IC). Rođenima tik do svanuća, Sunce će se nalaziti blizu osi prve kuće (ASC – Ascendent) dok će se rođenima pri zalasku ono nalaziti do osi sedme kuće (DC – Descendent). Po tom principu trebamo zamišljati pozicije svih nebeskih tijela, uvijek u odnosu na te četiri angularne točke.

Sagledamo li stvari iz aspekta revolucije oko Sunca, planeti se po nebeskom svodu kreću različitim brzinama i katkad se neke od njih mogu na istom mjestu zadržati mjesecima ili čak godinama (zbog retrogradnog kretanja). Pogledamo li sad iz perspektive rotacije Zemlje, promjene planetarnih pozicija (u odnosu na mjesto rođenja i angularne točke) mjerimo u minutama. Zaključak: Pomicanje planeta površinom naše planete (zbog njene rotacije oko svoje osi), proizvest će sličan učinak kao da računamo astrološku kartu sa pomicanjem vremenom rođenja.

Četiri angularne točke (ASC, MC, DC, IC), točke su najveće snage svake astrološke karte. Osobe u čijim se kartama rođenja planete nalaze u blizini tih točaka, izrazitije izražavaju kvalitetu samih planeta. Ako se Mjesec nalazi na nekoj od tih točaka, osoba će biti osjetljivija i tankoćutnija, a ako se primjerice radi o Marsu bit će izravnija, silovitija i agresivnija. Na taj način trebamo pristupiti i ACG kartama, koje ukazuju upravo na zemljopisna područja gdje će se nebeska tijela u trenutku našeg rođenja najsnažnije manifestirati.

Napomena: Nije dozvoljeno rabiti tekstove bez poštivanja uvjeta Creative Commons licence.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s