Astrološke crtice za grad Rijeku

U Rimskom Carstvu, biranje trenutka za osnutak grada bila je uobičajena praksa. Primjerice, Konstantin je za Konstantinopol (današnji Istanbul) konzultirao astrologe da odaberu pravo vrijeme. Grad i danas buja pa je u zadnjih 50-tak godina narastao čak deset puta, premašivši brojku od 10 milijuna žitelja. Jasno, pri "rođenju" domaćih gradova, pa tako i Rijeke, bilježenja njihova nastanka nije bilo, iako je uz studioznije istraživanje moguće otkriti pravi trenutak.

Prije dvadesetak godina, točnije od 19. do 21. lipnja 1991., u dnevniku Ri Telefax, objavio sam niz tekstova o gradu Rijeci. Time sam dobio priliku temeljitije se pozabaviti poviješću grada, locirajući u vremenu i prostoru njegov zvaničan nastanak. Za trenutak "rođenja" gradova, prihvatljivo je odabrati datum proglašenja statuta grada, što se u našem slučaju poklopilo s danom 29. srpnja 1530. godine u jutarnjim satima. Naime, tog dana je kralj Ferdinand I. dekretom potvrdio gradu Rijeci statut, temeljem kojeg je čak do 19. stoljeća grad uspješno funkcionirao.

Zašto u obzir uzimamo 29. srpnja, kada dan grada slavimo za Sv. Vida (15. lipnja)? Prvi zapis imena grada može se naći 1281. godine u mletačkim izvorima. Rijeka se naziva Flumen Sancti Viti (ili Terra Fluminis Sancti Viti), što u prijevodu znači Rijeka Svetog Vida. Sveti Vid je jedan od značajnijih kršćanskih svetaca. Rođen na Siciliji, mučen i pogubljen u Rimu oko 303. godine u vrijeme progona kršćana pod upravom cara Dioklecijana, a kršćani ga slave 15. lipnja. U ranoj povijesti grada, postojala je crkvica u kojoj se nalazilo čudotvorno raspelo svetog Vida, a godine 1638. postavljen je kamen temeljac za crkvu istog imena, koja je dovršena šest godina kasnije. Čak se i na prvom grbu Rijeke nalazi sveti Vid koji u ruci drži grad. Očito su Rijeka i sveti Vid od pamtivijeka vezani, stoga nije čudno što su 15. lipnja 1991. obnovljeni proslava i štovanje Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke.

No, astrološki gledano, Rijeka je rođena 29. srpnja u znaku Lava, a ne 15. lipnja u znaku Blizanaca. U horoskopu grada se u Lavu osim Sunca nalazi i Mars, no od toga je daleko zanimljiviji naglasak na znaku Djevice, gdje se nalaze planeti Venera, Merkur, Jupiter, a najvjerojatnije i sam podznak. Iako Djevicu smatramo vrlo pragmatičnim znakom, ipak je ona sinonim čistoće i bezgriješnosti, stoga nije neobičan blizak odnos grada i vjere. Na kraju krajeva, Trsat je jedno od poznatijih svetišta Djevice Marije, što je papa Ivan Pavao II bio i sam potvrdio svojim posjetom.

Povezanost Rijeke i znaka Djevice, očituje se i na druge načine. Jedan od njih su i znameniti ljudi grada rođeni u tom znaku, a što je najzanimljivije, primjetan broj rođen je upravo 19. rujna. Među njima su Slavko Linić, bivši gradonačelnik i potpredsjednik Vlade, zatim Josip Roje, prvi župan PGŽ-a. Tu je i svima znani Damir Urban, rock glazbenik. Od ostalih političara, tog dana su rođeni Ante Simonić iz HSS-a, bivši potpredsjednik Vlade 2001. godine, Željko Lužavec, bivši predsjednik Skupštine Općine Rijeka te Pravorad Čubrić, član Gradskog vijeća Rijeke od 1993. do 1996. Od sportaša, tu je Dario Smoje, bivši nogometaš Rijeke koji je prodan u talijanski Milan 1997. Ima i nekih bizarnijih zbivanja vezanih uz 19. rujna i Rijeku. Primjerice, tog dana je rođen general bojnik Mirko Norac. Iako nije rođen u Rijeci, ovdje je osuđen na 12 godina zatvora. Hrvatski pjesnik Josip Pupačić također nije ovdje rođen, ali je 23. srpnja 1971. poginuo sa suprugom i kćeri u zrakoplovu koji se zapalio nakon slijetanja na riječki aerodrom.

Vjerujem da bi se sličnih podataka našlo još, no zasad će biti dovoljno. Do čitanja jednom drugom prilikom.

Napomena: Tekst je ponuđen u izvornom obliku, onako kako je napisan. Dijelom izmjenjen, objavljen je u Novom listu 19. rujna 2010.

Oglasi

3 thoughts on “Astrološke crtice za grad Rijeku

  1. VeBee kaže:

    Hvala što si se sjetio jednog od najintrigantnijih hrvatskih pjesnika 20. stoljeća, Josipa Pupačića 🙂 Vjerujem da bi astrološka priča o njegovom tragičnom životu bila vrlo zanimljiva i u kontekstu njegovih proročanskih stihova (“I plaćam život vrlo malo, zaista ništa prema cijeni”, “Moj križ svejedno gori”..), posebnog lirskog senzibiliteta, ali i općenito – kao osebujna životna priča. Pa kad jednoga dana ne budeš imao baš nikakvog posla :), eto prijedloga za priču 🙂 Čitatelji su ti već tu 🙂

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s