Mjesec u astrokartografiji

S položajem Mjeseca na nekoj ugaonoj točki vrlo lako dolazite (ili prekomjerno želite doći) u središte pozornosti. Kako Mjesec nije snažno nebesko tijelo, podložni ste nestalnim željama pa emocionalna stanja previše intenzivno utječu na vaš život. Nesamostalni ste i poput razmaženog djeteta neprestano tražite pažnju. Okolina ima golem utjecaj na vas i stoga joj se teško možete oduprijeti. Raspoloženja su varijabilna, prečesto se i prebrzo izmjenjuju.

Dominantna potreba je ona za sigurnošću, stalno tragate za ispunjenjem i često to kompenzirate zgrtanjem ili prekomjernom težnjom ka materijalnim dobrima.
Ukoliko je Mjesec u lošem aspektu s nekom planetom, na tim lokacijama će vaša nestalnost i podložnost posebno doći do izražaja. Potrebe će postati pretjerane i živjet ćete zato da zadovoljite ogromne apetite (novac, hrana, ljubav, seks..). Teško ćete prihvaćati stvarnost, neprestano ćete težiti tome da mijenjate ljude i događaje, a redovito ćete propuštati izmijeniti ono najbitnije – sami sebe.

Mjesec na ASC

Mjesec uvijek ukazuje na neki vid popularnosti, ali njegov položaj na ASC čini vas pretjerano osjetljivom i sramežljivom osobom pa vam vidno nedostaje samopouzdanja u nastupu pred drugima. To može biti vrlo simpatično, ali u nekim situacijama i ozbiljan problem, posebice ako životne okolnosti od vas traže da budete vođa, predavač ili govornik. Puno ste sretniji kada slijedite tuđe vodstvo ili brinete za druge.
Ukoliko ste muškarac, bit ćete popularni kod žena, koje će reagirati na vašu topliju, osjećajniju stranu ličnosti. Ukoliko ste žena, ovdje će u punom sjaju doći do izražaja vaša urođena ženstvenost.
Iz razloga što vas želje i čežnje neprestano potiču, upadat ćete u razna iskušenja. Ta neumjerenost (osobito ako je konzumentske naravi) ima i svoju cijenu pa je moguće da se udebljate. To ne mora biti loše, osobito ako ste bili premršavi. Iskušenja seksualne naravi daleko su veći problem. Lunarni tipovi nisu dovoljno čvrsti pa ne znaju reći ne.

Mjesec na MC

Emocionalno ste zaokupljeni temama koje se tiču društvenog statusa, javnog mnijenja, socijalnog rada i politike, stoga nije nimalo čudna težnja radnog angažmana u kakvoj javnoj ili državnoj službi, ne bi li na taj način pomogli onima kojima je pomoć neophodna.
Zbog nestalne naravi Mjeseca često ćete mijenjati zaposlenja ili će vaš profesionalni uspjeh previše ovisiti o popularnosti, stoga i varirati. Bolje bi bilo da se što više usmjerite na ostvarenje rezultata nego na to što okolina misli o vama. Također, osim na javno mnijenje pretjerano ste podložni mišljenju, stavovima i željama roditelja. 

Mjesec na DC

Ovaj će se položaj Mjeseca ponajviše manifestirati u emocionalnim odnosima i to na takav način da ćete susretati, odnosno dolaziti u kontakt s osobama lunarnog tipa. To može postati i problem jer priroda Mjeseca ne garantira stabilnost pa su lako mogući zapleteni odnosi s osobama koje vam malo ili nimalo ne odgovaraju (ovo je primjenjivo na sve oblike partnerstava, ne samo ona emocionalne naravi).
Volite biti eksponirani u javnosti i rado pomažete drugima.

Mjesec na IC

Porodična i imovinska pitanja, osjećaj pripadnosti te potreba za sigurnošću vaša su glavna preokupacija. Neovisno o tome, životne okolnosti na ovoj lokaciji uvjetuju da se selite mnogo češće no što to želite. Srećom, dovoljno ste fleksibilni pa se svakom izazovu uspješno prilagođavate. S vremenom, što je logično, narasta potreba za stabilnošću, samim time i većom kontrolom vlastite privatnosti, nadzora doma i najbliže okoline.

Ostali aspekti s uglovima

Mjesec sekstil/trigon Ascendent

Ova linija ukazuje na dobre emocionalne odnose. Ono što osjećate izražavate s lakoćom pa možete biti pouzdani posrednik u kakvim složenijim ili težim odnosima. S drugima ste duboko emocionalno povezani, oslanjate se na instinkte, senzibilitet i intuiciju. Snažan osjećaj prihvaćenosti i pripadnosti ulijeva vam sigurnost.

Mjesec kvadrat Ascendent

Na ovom je području emocionalni život vrlo intenzivan, ali ta neprestana napetost potiče vašu ćudljivost i zlovolju. Česti emocionalni konflikti dovode do nategnutih odnosa s najbližima. Također, teško vam je postići otvorenost prema okolini, posebno ako su nepoznate osobe u pitanju. Čini se kao da ste okruženi ljudima koji su slijepi na vaše želje i potrebe pa se osjećate poput neshvaćenog stranca. Mišljenja su pretjerano subjektivna i niste spremni na kompromise, svoje poglede korigirate jedino pod većim pritiskom.
Energije ovog prostora aktiviraju unutrašnje tenzije, što može biti vezano uz teškoće sa ženskim osobama i/ili djecom. Bilo bi dobro da tenzije shvatite kao poticaj u otkrivanju što istinski očekujete od tih odnosa te kakvu ulogu imate, odnosno želite imati. Važno je shvatiti da biti osjećajan podrazumijeva i sposobnost prepoznavanja tuđih potreba.

Mjesec sekstil/trigon MC

Ova zemljopisna područja će pozitivno utjecati na svaki vaš napor k uspjehu te težnju da postanete poznati, slavni i priznati od svoje okoline, također i više srčani, spontani i karizmatični. Povoljno za promjenu posla ili mjesta stanovanja (boravka). Usporedite s opisom linije Mjesec – IC.

Mjesec kvadrat MC

Profesionalni i javni život prepun je emocionalnih napetosti i nezadovoljstva, a stres i zabrinutost vas ne zaobilaze niti na privatnom (obiteljskom) planu. Moglo bi se reći da svim srcem težite mirnom i ugodnom životu, ali je ta težnja narušena nemalim poslovnim i obiteljskim zahtjevima.
Ukoliko ne pokušate pronaći ravnotežu između to dvoje, vaša će se unutarnja stabilnost narušiti, što se može odraziti i na vitalnost i zdravlje. Izbjegavajte impulzivnost i pretjeranost težnje da ostvarite svoje ambicije i dosegnete važan položaj u društvu. Mudrije bi bilo posvetiti se aktivnostima koje će u vaš život osim karijere uključiti i obitelj.

Napomena: Nije dozvoljeno rabiti tekstove bez poštivanja uvjeta Creative Commons licence.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s