Mars u astrokartografiji

Energija Marsa je otvorena i snažna. Prema njoj je nužno poštovanje i obazrivo ponašanje iz razloga što se za tren otme kontroli. Na lokacijama pod utjecajem Marsa iskustva će biti silovita, ponašat ćete se aktivno, dominantno, agresivno, hrabro, a vrlo lako možete pretjerati s ljutnjom, ljubomorom i izražavanjem bijesa.

Bavite li se profesionalnim sportom ili aktivnostima koje zahtjevaju izrazitu fizičku spremu i sposobnosti, ovdje ćete ostvariti zapažene rezultate, iako će uvijek biti prisutna mogućnost da doživite štogod opasno. Temperament, strast, seks i nagonske funkcije doći će do svog punog izražaja, stoga se trebate čuvati sukoba i razmetanja snagom kako si takvim ponašanjem ne bi priskrbili nepotrebne nevolje.

Ako razmatramo međuljudske odnose, osobito one emocionalne, Marsov se utjecaj baš i neće izraziti na najsretniji način. Njegova je energija previše “sirova” da bi mogla poticati emocionalnu harmoniju. Mars naglašava seksizam i mačizam koji se ne mora manifestirati samo kod muškaraca. Seksualna grabežljivost nije isključiva privilegija muškog roda, ima žena koje znaju biti bešćutne i razorne kada su takve aktivnosti u pitanju.

Mars na ASC

S Marsom na ASC najviše dolazi do izražaja fizički aspekt planeta. Nestrpljivi ste, direktni, zainteresirani za svaki oblik izražavanja sile, snage i volje. Hrabri ste, katkad i okrutni, volite se nadmetati, sve u želji da sad i odmah ostvarite sve što ste naumili. Djelovanje smatrate važnijim od riječi, a i seksualnost vam je izrazita. Potpuno ste predani svom cilju. Ako u nešto krenete, ne prezate ni od čega da bi to ostvarili čak i kada je riječ o rizičnim situacijama, počesto zaboravljajući zaštititi sebe i neposrednu okolinu. Uz nešto više tankoćutnosti, obazrivosti i samokontrole, Mars na ASC mogli bi vrlo dobro iskoristiti za realizaciju ambicija, ponajviše ako su za to potrebni fizička snaga, izdržljivost, potpuna usmjerenost k cilju, odlučnost i predan rad.

Mars na MC

Uz Mars na ovom mjestu u fokusu će biti profesionalna postignuća, osobito ako je riječ o zanimanju koje uključuje nošenje uniforme, primjerice rad za vojsku ili policiju. Naravno, sportska zanimanja će vam savršeno odgovarati, a u obzir možemo uzeti inženjerstvo, graditeljstvo, management te svaki vid istaknutog položaja i individualnog djelovanja. Problem s ovakvim Marsom može nastati zbog prevelike tvrdoglavosti, arogancije, protivljenja autoritetima te destruktivne uporabe energije. Nikada nemojte gubiti iz vida kako najveći izazov nije ostvariti profesionalni položaj već zadržati ga u vlastitim rukama. Uz strpljenje, disciplinu i postojanu viziju vaš će uspjeh postati potpun.

Mars na DC

Mars na DC je jedan od manje poželjnih položaja planeta i to iz razloga što privlači antipatiju ili nasilje okoline. Razlog tome može biti i vaše neprilagođeno ili neprihvatljivo ponašanje. S druge strane, emocionalne veze koje ostvarujete sadrže previše strasti i nadmetanja, tako da u odnosima ima više kompeticije nego li sklada. Nadalje, Mars najčešće i nije simbol uspješne dugotrajne veze iz razloga što, između ostalog, privlačite osobe sa kojima to nije moguće ostvariti. Da bi veza opstala, nužan je ravnopravan partner s kojim dijelite više sličnosti i zajedničkih ciljeva nego razlika. Također, Mars na DC upozorava na pravne probleme, ali i potencijalne zdravstvene teškoće.

Mars na IC

Dom i obitelj, simbolizirani IC-om, previše su nježno i osjetljivo područje za tako žestoku planetu kao što je Mars. Do izražaja bi mogla doći pretjerana potreba da dominirate i vodite glavnu riječ u kući, što će automatski uvjetovati žestoke sukobe i nadmetanja s ukućanima. Ako imate mirnu narav i izbjegavate sukobe, Mars se može izraziti kroz dominantnog roditelja ili nekog drugog člana obitelji, koji ne da mira i stalno vas gura preko ruba. U svakom slučaju, dom u kojem živite radno je, bučno i aktivno mjesto. Ako vam takva atmosfera odgovara, bit ćete zadovoljni svojim životom, ali ako kućne prilike doživljavate kao trajni izvor nezadovoljstva i frustracije, tada je bolje da odselite na mirnije mjesto.

Ostali aspekti s uglovima

Mars sekstil/trigon Ascendent

Dobar ste radnik i spremni učiniti sve što treba kako bi realizirali osobne želje i ciljeve. Na ovom će mjestu vaša ambicioznost pasti na plodno tlo, stoga bi trebali iskoristiti svaku mogućnost koja se nudi. Dobro ćete se slagati s drugima i to će vam pomoći da težnje ostvarite brže, bolje i učinkovitije nego da se oslanjate samo na sebe.

Mars kvadrat Ascendent

Na ovoj će lokaciji otvorenost i direktnost vrlo lako postati prepreka, osobito ako su popraćeni nedostatkom kulture i osjećaja za mjeru. Iako ste osoba koja djeluje trenutno i ne boji se nikakvih napora, problem leži u tome što su vaše želje prejake i nemate strpljenja čekati. Volite naređivati drugima što trebaju raditi, ali između moći koju imate nad drugima i represije, katkad je vrlo tanka granica. Rezultati koje postižete postat će vrijedni pažnje jedino ako uspijete naći ravnotežu između prenaglašene ambicije i realnih mogućnosti. Naučite li se k tome poštivati prava drugih, imat ćete istinskih razloga za zadovoljstvo.

Mars sekstil/trigon MC

Ovdje ćete postići sklad između osobnih i profesionalnih težnji. Podrška koju primate od članova obitelji omogućit će vam lakše napredovanje u poslu. Usporedite s opisom Marsa na MC, ali imajte na umu da su ovi aspekti skladniji.

Mars kvadrat MC

Ambiciozni ste preko svake mjere i nećete prezati ni od čega kako bi ostvarili svoje ciljeve i nadvladali konkurenciju. No, da bi vaše djelovanje bilo ispravno, morat ćete se potruditi zadržati toplu, ljudsku komponentu vlastita karaktera. Najveći problem s Marsom sadržan je u tome što on ciljeve ostvaruje linearnom logikom i disciplinom poput robota, stoga mu nedostaje talenta i tolerancije za kašnjenje, nedjelotvornost, opravdanja kolega i podređenih. S druge strane, domu i  obitelji pristupate na isti način, tako da za tren počnete nalikovati kućnom tiraninu koji vlada strahom i sposoban je u svakom članu obitelji utrnuti i najmanju želju za veseljem i zabavom. Ako ne želite da vas jednog dana svi napuste, dozvolite drugima da prirodno razviju vlastita krila. Naučite ih da postanu hrabri i samodovoljni. To se ne postiže represijom i strahom već strpljenjem i ljubavlju.

Napomena: Nije dozvoljeno rabiti tekstove bez poštivanja uvjeta Creative Commons licence.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s