Strah od budućnosti

Astrološke predikcije (prognoze) i njihova opravdanost, stalan su kamen spoticanja. Dio se astrologa voli busati u prsa nižući točne prognoze dok su drugi skromni i bojažljivi pa se od toga ograđuju. Doduše, neki se ograđuju i od važnosti procjene dostojanstva planeta, ali to je već neka druga priča.

Što reći o predikcijama? Kao prvo, živimo u svijetu u kojem su predikcije sve i to se vidi na svakom koraku. Meteorološka izvješća zanimaju svakog čovjeka, a dugo već na TV imamo i bioprognoze. U ekonomiji se redovito predviđaju trendovi na osnovu ranih pokazatelja. Ukratko, sve je bazirano na prognozama pa zašto se onda astrologija ne bi njima bavila. Na kraju krajeva, zbog prognoza je i nastala. Da parafraziram engleskog astrologa Johna Frawleya: “Znanje astrologa prepoznaje se po točnosti njegovih prognoza”.

Ipak, prognoze same po sebi stoje na klimavim nogama. Determinizam nije psihološki zdrav. Ako su naši životi predvidljivi, što će nam život. S time bi nestao svaki razvoj. Srećom, to ne funkcionira na taj način. Nemoguća je toliko precizna prognoza da nam kao posljedica vlastiti život postane dosadan.

Dobro, što će nam onda prognoze, pitate se, ako ne oslikavaju život poput serije na TV ekranu? Odgovor je jednostavan, trebaju nam za određivanje trenda i planiranje životnih etapa. Ako je astrolog kvalitetan navigator, tada on postaje Life Coach (životni trener) i sposoban je dati pravi savjet, voditi nas u pravom smjeru. No, za razliku od lifecoachinga gdje se propitivanjem pokušava proniknuti do pravog usmjerenja za klijenta, astrolog ima dopunski alat, a to je njegovo astrološko znanje.

Ako je posao odrađen kako treba, nakon izvjesnog vremena klijent će postati zadovoljan i optimističan, a njegov život ispunjen i stabilan. Puno više no što je to ranije bilo prisutno.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s