Šumovi u komunikacijskom kanalu

Svako toliko se žalim na to kako mediji tretiraju astrologiju. Nije stvar u mom nerazumijevanju ili čuđenju već u tome što mi se to ne sviđa. Za sebe mogu reći da sam vremešni korisnik interneta. Sjećam se vremena kada jedva da je postojala koja web stranica o astrologiji na našem jeziku. Sjećam se i vremena kada nije bilo ni foruma na kojem se o toj temi moglo komunicirati.

E pa sada ima svega. Web stranica koliko hoćeš, foruma koliko hoćeš i to u tolikoj mjeri da su stvoreni permanentni šumovi u komunikacijskom kanalu. Šumovi o kojima govorim ometaju protok u tolikoj mjeri da upućena informacija ne može stići do odredišta, oka ili uha ciljne publike. Šumovi mogu biti razni, ali ovdje je riječ o preopterećenosti informacijama. Ima ih toliko da od silnog kvantiteta više ne možeš pronaći kvalitet.

Jasno, nije sve tako loše. S obzirom da živimo u vremenu velike aktivnosti društvenih mreža, pristup je postao personalan, iako i dalje imamo šumove u kanalu zbog mnoštva ponude, dominacije običnog nad posebnim. Trgovci vole citirati frazu “svaka roba nađe svoga kupca”, ali meni se više sviđa kvalitativan pristup. Personalan pristup je O.K. jer sada je vrijeme da svaki astrolog brendira sam sebe i to na način kako sam želi, a o umijeću njegova pristupa ovisit će i rezultati.

Kao što možemo posvjedočiti, astrologija je sve više prisutna na fejsu, stoga sljedeće šumove u komunikacijskom kanalu možemo očekivati upravo tamo. Srećom, kako Facebook nije jedina društvena mreža, najbolji način personaliziranog djelovanja trebao bi uključiti blogersku platformu u kombinaciji s Twitterom, posebice zato što je Twitter obećana zemlja otvorenog dijaloga. Što je najbolje, na njemu je domaća astrologija minimalno zastupljena, stoga tek treba osvojiti taj komunikacijski prostor.

Onda? Što se čeka? 🙂 Naći ćete me pod @asterzin i @TediViskanic.

Oglasi

2 thoughts on “Šumovi u komunikacijskom kanalu

  1. Iako u kontekstu prioriteta neophodnih za život ne mogu porediti astrologiju i recimo hranu, sličnost postoji. Kao što ne znamo više šta jedemo, jer nismo učeni da podvrgavamo hemijskoj analizi svaku viršlu, zemičku i sok koji pijemo – nekada se podrazumevalo da je sve to u stvari zdravo, pa danas kada mi serviraju priču o tome da je nešto zatrovano aditivima a nešto drugo 100% nature product, ja ostajem konfuzna, zbunjena (sva ponašanja i emocije u stvari straha i nejasnoće kome verovati) verujem da je identično i ljudima koji nisu učili astrologiju pa danas vide i ovo i ono. Više ono nego ovo. Aditivi, emulgatori, koji su tu da pokvare ukus i esenciju astrologije čine to da se astrologija sve manje pominje kao termin, a sve više je zamenjuje reč ‘horoskop’ koji podrazumeva ama baš sve – ljubav, zdravlje i spasenje, pare, crna bela žuta magija. Kao da se radi na tome da reč ‘horoskop’ bude novi kod – čipovati ljude da kada neko kaže ‘horoskop’ osete uzbudjenje, potrebu da posalju sms na 099… i dobiju u tri reči prognozu kraću od prognoze vremena za Beograd. Pa uhvatih sebe gde kada kažem ‘horoskop’ imam potrebu da se ogradjujem i ogradjujem, kao da sma rekla TV Pink ili Grand parada ili Veliki brat i sad dokazujem da ja nemam ništa s tim! A tek senzacionalno pisanje o nekim astronomskim pa i astrološkim pojavama – na primer, pomračenje Meseca od pre tri dana, na jednom sajtu je ispraćeno naslovom: “Pomračenje Meseca za Nju i Njega”. Vrli novi svet je izgubio sve vrline. Blizanački Merkur je prodao i poslednju esenciju duha, spustio je u praktikume sa new age etiketama, trguje jogama i drogama i kristalima preko astrologije, šalje sms astrosavete, šlihta se vladarima i estradnim pilićarima i kurvarima (da izvine ovaj fin blog na psovci), a sve je u stvari počelo još od onog dana kada su simbol astroloških znakova utisnuli na kermaičke šoljice i krenuli da ih prodaju na vašarima. Tada nam se dopadalo, nismo znali da je već počelo… bilo je čak simpatično. Sada shvatam da je vrag odneo šalu, da je kasno, a astrologija kao i više puta do sada polako odlazi u tajnu da bi je kao i svaku tajnu nakon nekog vremena neki novi poštovali i primili s uvažavanjem. Kao kada je puklo Rimsko carstvo u kome je svaki car imao astrologa svog, a Hadrijan ga čak nije hteo već je sam izradjivao mape i tražio u zvezdama predznake, ali nakon te serije jakih careva dodjoše degenerici na vlast kojima su šarlatani čitali karte i proricali vrhunske sudbine i trajne vladavine iako se nijedan nije zadržao ni po dana. No šlihtanje i licemerje u mnogim astrolozima i danas živi, pa sve to opet liči na propast Rimskog carstva. Sve se vrti i sve se ponavlja, nema ničeg novog, sve smo već videli… ali astrologija će opstati. možda ona sama to ne želi. možda je već umorna od svega, i od ljudi i zaboravljanja i vaskrsavanja, ali njena sudbina je da od svih nauka jedina večno nepromenjena o i od samog početka istinita traje. 🙂

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s