Volim Japan

Imam specijalan odnos prema Japanu. Volim čitati o toj dalekoj zemlji, još i više gledati dokumentarce, putopise. Ne, nikada nisam bio tamo, ali to mi i nije toliko bitno. Bitno je da ga doživljavam kao stalni izvor nadahnuća.

Od rane mladosti gajim naklonost prema istočnjačkim folozofijama, od kojih su mi budizam i taoizam najviše prirasli srcu. U Japanu su budizam, taoizam i šintoizam dominantni filozofsko-religijski pravci. Glavna teza taoizma (po Lao Tseu) je da ljudi trebaju živjeti u harmoniji s prirodom. Kapitalno djelo je Tao Te Ching (knjiga puta i vrline), a utkano je i u temelje famoznog I Chinga. Trebam li napomenuti, prije nego sam se počeo baviti astrologijom, upravo je I Ching bio moj prvi susret s divinacijskim vještinama.

S druge strane, sviđa mi se japanski pristup hrani, možda i zato što je sličan mediteranskoj kuhinji. Japanci uglavnom imaju laganu prehranu uz dodatak morskih plodova, što je osnov njihove dugovječnosti.

Ali da pojasnim zašto volim Japan.

U tekstu Kako tumačiti ACG kartu? spomenuo sam, citiram

Nije nužno fizički boraviti na naznačenoj lokaciji da bi metoda ACG-a funkcionirala. Naime, moguće je uspostaviti različite vidove interakcija, posebice u svijetu kakav je danas (razvoj tehnologije nam u tome uvelike pomaže). S udaljenim mjestima možemo biti i komunikacijski povezani (internet, telefon), a gdje dopire komunikacija, tu se može uspostaviti svaki vid odnosa, bio on profesionalne ili privatne naravi.

E pa na mojoj ACG mapi Jupiter-Ascendent linija prolazi Japanom, što dokazuje gornju tvrdnju. Zanimljivo, čak i jedan od astrologa čije tekstove rado čitam, porijeklom je talijan, živi u Japanu, podučava japansku djecu engleski, a izučava i bavi se indijskom astrologijom. Čudni su putevi 🙂

U mom je zapadnjačkom chartu Jupiter u Ovnu važan jer je dispozitor nebeskim tijelima koja se nalaze u Strijelcu, ali u indijskom je janma kundaliju Jupiter još važniji. Nalazi se u Ribama, znaku svog sjedišta i aspektira cijeli niz važnih planeta.

That’s just my two cents 🙂

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s