Četiri temperamenta ili tipa ličnosti

Podjela na temperamente bazirana je na zamisli kako to ovisi o zastupljenosti određene vrste životnog soka ili humora u organizmu. Imamo ih četiri. To su kolerik ili žuta žuč (grč. chole), sangvinik ili krv (lat. sanguis), flegmatik ili sluz (grč. phlegma) i melankolik ili crna žuč (grč. melan chole). S druge strane, izraz humor (engl. humour) ukazuje na kvalitetu raspoloženja neke osobe.

četiri humoraTemperamente u modernoj astrologiji nalazimo u opisima elemenata znakova. Opisi kao takvi nisu sporni, ali sporna je važnost koja im se pridaje. Modernistima su elementi zanimljivi uglavnom kroz smještaj pojedinih planeta dok je tradicionalistima izračun temperamenta baziran na ključnim faktorima cijele astrološke karte, stoga mu i pridaju odgovarajući značaj.

Kolerični je temperament prikazan kroz dominaciju elementa vatre, planeta Marsa i Sunca. Riječ je o ekstrovertnim osobama prepunih volje, energije, optimizma, samopouzdanja, entuzijazma i inicijative. Prirodni su vođe pa svojom energičnošću nadahnjuju i potiču druge na djelovanje. Kolerici su ambiciozni i ne zadovoljavaju se sitnim postignućima stoga lako skrenu prema umišljenosti, megalomaniji i pretjerivanjima svih vrsta. Izravnost i otvorenost bez osjećaja za mjeru mogu se pretvoriti u netoleranciju, grubost i neosjetljivost za potrebe drugih.

Sangvinični temperament gledamo kroz element zraka, planet Jupiter i Merkur. Slične su dinamike i otvorenosti poput vatrenih, iako to kod njih nije rezultat sirove sile i energičnosti već više nemira i intelektualne živosti. Sangvinici su po naravi druželjubive i radoznale osobe, stoga se u svim prilikama oslanjaju na inteligenciju i socijalne vještine. Najsretniji su kada se bave informacijama i distribucijom istih, što ih čini stvorenima za svijet u kojem danas živimo. Problem sangvinika su prekomjerna nervoza, hirovitost, površnost i stalno verbalno nadmetanje.

Flegmatični temperament izražava se putem elementa vode, planeta Venere i Mjeseca. To su introvertne i suzdržane osobe. Kažu da ih nije moguće uznemiriti i uzbuditi, što naravno nije istina. Point je u tome što oni svoja duboka čuvstva dobro prikrivaju. Pripisuju im sklonost porocima zbog kojih pate od bolesti ovisnosti te da su nerealni, robuju željama i fantazijama. Problem je u tome što su flegmatici najčešće preosjetljivi i podložni okolini. Ako si blag, pasivan i izbjegavaš reći “ne”, to te samo po sebi dovodi u životna iskušenja koja nije lako svladati.

Melankolični je temperament rezultat dominacije zemljanog elementa, planeta Saturna i Merkura. Ako za flegmatike kažemo da su introverti pa kriju što osjećaju, kod melankolika je to još jače izraženo. Toliko su osjetljivi i ranjivi da su u stanju sve učiniti kako bi izbjegli ili ublažili bol. Melankolici su odgovorni ljudi koji vole planirati i stvarati, ali imaju problem prekomjerne tuge i zabrinutosti, što se izražava kroz teškoće u odnosima s drugima. Nauče li se kloniti sumornih misli, emocija i sumnji, pretjeranog opreza i izolacije, život će im postati daleko kvalitetniji.

Oglasi

5 thoughts on “Četiri temperamenta ili tipa ličnosti

 1. maya kaže:

  Odlican tekst, pretpostavljam da se za malo njih moze reci da su tipski samo jedan odredjeni temperament, nego smo manje vise svi neka mesavina, ja sam pretpostavljam mesavina kolerika i sangvinika? http://www.dodaj.rs/f/2Z/jr/4cFzseHp/natalna-viki-sa-fortunom.gif
  Ali me pored toga zanima da li prilikom odredjivanja temperamenta polazite od AC, vladara AC, kuce u kojoj je vladar, Sunca, Meseca, ili od cega zapravo pocinjete tj sta vam je okosnica i na koji nacin?
  ps. Izvinite ako imam suvise pitanja 🙂 …naprosto volim da citam&istrazujem, ali ne da bi se prof.bavila sa tim nego naprosto volim da citam i da shvatam, takva mi je priroda 🙂
  Unapred hvala na odgovoru, pozdrav ♥

  Sviđa mi se

 2. maya kaže:

  ps.da li se odredjivanjem temperamenta mogu “videti” i dusevne i telesne strane licnosti, jer ja nemam izgled kolerika, tj nekad sam bila mrsava i zgoljava, jako pokretljiva i dinamicna sto je negde i fizicki opis kolerika a i sangvinika, medjutim sa godinama ja se sve manje krecem, debljam se, cak uzivam da jedem i kuvam, sto je generalno presedan jer ja takva nisam bila!? Pitanje je da li je moj karakter uopste kolericno sangvinican ili ja uopste nisam na dobrom tragu ? 🙂

  Sviđa mi se

  • tjelesnost je varijabilna kategorija zato što se mijenja vremenom i navikama. ali dobro je to promatrati kroz kombinaciju asc, vladara, generalno stanje prve kuće. u tvom je slučaju riječ o vagi i vladaru u strijelcu. vaga se voli zaokružiti, a o veneri u strijelcu da ne govorimo, a i uran voli napraviti poneko hormonalno iznenađenje.

   Sviđa mi se

 3. maya kaže:

  hahha mozda mi UR i daje te oscilacije tj periodicna menjanja, svakako hvala puno na odgovoru ♥
  Do sledeceg citanja veliki pozdrav iz Beograda! ♥

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s