Mjesec u jyotishu

Mjesec ima važan utjecaj u indijskoj astrologiji, toliko da se njegovo značenje smatra jednakim, katkad i važnijim od Ascendenta. Za razliku od zapadne astrologije u kojoj je Sunce najvažniji princip koji naglašava snagu volje, sposobnosti i dostignuća, indijsku astrologiju više zanimaju sreća, ispunjenje i dobrobit pojedinca, što je prikazano Mjesecom. Ako je Mjesec slab ili afliciran, smatra se da je gore navedene atribute teško ostvariti.

Chandra-pngMjesec predstavlja majku, žene u cjelini, emocionalni život i javnost. On također upravlja rastom i razvojem, stoga je vezan uz zdravlje, osobito tijekom djetinjstva. Osobe s afliciranim Mjesecom slabe su i boležljive u ranoj mladosti. Osim navedenog, Mjesec upravlja i umom, iako je tu više riječ o mirnoći uma i zdravom razumu nego o intelektu. Naravno, Mjesec je zadužen i za sposobnost pamćenja, odnosno pohrane podataka.

Mjesec daje opći ton u životu pojedinca, stoga kuću u kojoj se nalazi ne smijemo gubiti iz vida. Značenje te kuće vitalno je i ispunjavajuće. Ona također predstavlja i područje u kojem će doći do izražaja karma pojedinca, tako da su te informacije korisne u razmatranju javnog djelovanja i profesije.

Budući je Mjesec toliko važan, sljedeći korak u analizi horoskopa jest Chandra lagna, postavljanje Mjeseca na mjesto Ascendenta. To nije autonoman horoskop već nešto što se razmatra kao dopunski izvor informacija pri tumačenju.

Nadalje, korisno je razmotriti da li druga nebeska tijela okružuju Mjesec. Poželjno je da ne bude izoliran, neovisno o tome radi li se o planetima u istom, znaku ispred ili iza. Bolje da nije riječ o maleficima, iako se čak i to smatra boljim od potpunog izostanka utjecaja. Izoliran Mjesec uvjetuje uznemirenost uma, manjak sreće i sposobnosti da se dosegnu priznanje i slava u životu.

Velika se važnost pridaje i tome da li Mjesec raste ili opada. Naime, Mjesec koji raste smatra se benefikom dok se Mjesec koji opada smatra malefikom. Zapadni astrolozi nemaju dobro mišljenje o punom Mjesecu iz razloga što su Sunce i Mjesec u opoziciji. Indijski astrolozi to smatraju najsretnijim mogućim položajem. Što je Mjesec svjetliji, to je moćniji njegov utjecaj, toliko da se njegova benevolentnost uspoređuje s Jupiterovom.

Izračunati da li je Mjesec benefik ili malefik nije teško. Od mladog do punog Mjeseca raste, a obrnuto opada.

Mjesec je po naravi žensko, hladno i vlažno nebesko tijelo. Najbolje je položen u Biku, gdje je egzaltiran, a najslabije u Škorpionu jer je to znak njegova pada. Mjesec vlada Rakom pa se u tom znaku vrlo dobro osjeća. Isto tako i u četvrtoj kući. Prijateljski planeti su Sunce i Merkur. Ostali su neutralni jer Mjesec nema neprijatelja. Indijski naziv je Chandra. Nošenje bisera i srebra pomaže ako je Mjesec slab.

Oglasi

9 thoughts on “Mjesec u jyotishu

 1. andvuk kaže:

  Ako mi je Mjesec na 18 stupnju Ovna u natalu, to znači da je u jyotishu u Ribi na 23 stupnju? Kakav je to Mjesec i ima li lijeka? 😉

  Sviđa mi se

 2. Osim na gore opisane načine, možemo još razmotriti da li je Mjesec u horoskopu prijateljski. Ali da bi u tome uspjeli, moramo znati gdje nam je podznak (lagna). Primjerice, Mjesec je prijateljski u dva slučaja, odnosno kada se podznak nalazi u Škorpionu i Ribama. Neutralan je kod podznaka u Blizancima, Lavu i Strijelcu. Za ostale nepovoljan.

  Sviđa mi se

 3. maya kaže:

  Kada cemo opet nesto citati o Djotisu 🙂 i da li i AC pomerano unazad kao i ostale planete, tj ako sam ja podznak vaga na 5stepeni, znaci po djotisu moj AC je na 11 stepeni device? Da li onda ja trebam gledati kako je postavljen moj merkur kao vladar?
  Kako uopste funckionise djotis astrologija tj ucenje?

  Sviđa mi se

  • prvom prigodom ću objaviti nešto 🙂 sve se pa i AC miče unatrag, a merkur bi se smatrao važnim. jyotish je složen, ima brdo elemenata, dosta različitih od zapada. nastojat ću to jednom pojasniti.

   Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s