Astrološke karte u jyotishu

U indijskoj se astrologiji koriste dva prikaza astroloških karata, sjeverni i južni. Naravno, pri tom se misli na sjever i jug Indije. Sjeverni stil je više usmjeren na astrološke kuće. Kuće su postavljene fiksno, ali se zato znakovi izmjenjuju. Južni stil je obrnut, fiksiran je na znakove dok se kuće izmjenjuju.

Sjeverni ili “dijamantni” stil

Northchart-300Kako je sjeverni stil orijentiran na kuće, nužno je istaknuti znakove. To se čini postavljanjem odgovarajućeg simbola u svakoj kući ili, što je češće i prihvatljivije, upisivanjem njegova rednog broja (ovan=1, bik=2 itd.).

U sjevernom je stilu specifično što se ugaone kuće (prva, četvrta, sedma i deseta) nalaze u sredini karte, tvoreći oblik koji podsjeća na dijamant. Nije potrebno tražiti podznak jer se on uvijek nalazi u gornjem dijelu, dok je deseta kuća desno.

Ugaone kuće igraju ulogu stupova astrološke karte iz razloga što šire blagotvoran utjecaj, a i zadužene su za snagu, stabilnost cjelokupnog horoskopa. Sjeverni stil prirodno usmjerava pažnju prema središtu osobe, omogućavajući time da u startu sagledamo njene jake strane.

Južni stil

Southchart-300Južni je stil češće u uporabi od sjevernog. Moram priznati da je meni nepraktičan, ponajviše zato što su znakovi postavljeni u smjeru kazaljke na satu. Ovan se uvijek nalazi gore lijevo u drugoj kućici. To omogućuje da ne trebamo drugih oznaka, dovoljno je zapamtiti redoslijed znakova. U znak gdje pada podznak, obično se postavi dijagonalna linija.

S obzirom na okolnosti, najbolje je naučiti oba stila. Ako se to ne uradi, bit će teškoća s iščitavanjem primjera u literaturi.

Sustav jednakih kuća

Za razliku od zapadnjačke podjele kuća, jyotish pristup je jednostavniji. On koristi sustav jednakih kuća tako da svaka kuća zauzima 30 stupnjeva. Ovdje nikada nećete doći u dilemu oko toga u kojoj se kući nalazi koje nebesko tijelo. Svakom znaku pripada točno po jedna kuća. Dakle, deveti znak od podznaka, istovremeno je i deveta kuća, što bitno pojednostavljuje stvari pri tumačenju i orijentaciji.

Zanimljivo je primijetiti da su helenistički i arapski astrolozi rabili sličnu podjelu kuća, a izgleda da je to činio i sam Johannes Kepler.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s