Merkur u jyotishu

Merkur je planet intelekta i komunikacije. Po svojoj je naravi benefičan, energizira sve s čime dolazi u kontakt i potiče pozitivne rezultate. Ipak, zbog neutralnosti, bespolnosti i prilagodljivosti, Merkur poprima osobine bilo kojeg tijela s kojim dolazi u aspekt pa je iz tog razloga nužno analizirati međuodnose prije nego što interpretiramo značenje u kući.

Budha-pngIsto tako, ne treba gubiti iz vida da ako se Merkur nađe u konjunkciji s malefikom poput Marsa, njegova narav se kvari i postane malefična. Mars dobija na snazi jer apsorbira Merkurovu energiju, a kuću u kojoj se nalaze tretiramo kao da su u njoj dva malefika.

Merkur upravlja inteligencijom, govorom, edukacijom i stoga predstavlja pisce, učitelje, lektore. Također, Merkur je nadležan za prodaju, trgovinu i istaknut je u horoskopima poslovnih ljudi. Nadalje, predstavlja nervni sustav, stoga nije čudno, kada je Merkur afliciran, ukazuje na nervozne, prenadražene, nesigurne i bahate osobe.

Ima razlika između indijskog i zapadnjačkog pogleda na Merkur. Indijski astrolozi smatraju kako je on egzaltiran u prvih 15 stupnjeva Djevice, a ne u cijelom znaku. Osim toga, važno je napomenuti da Merkur nije jedino nebesko tijelo koje upravlja umom. Tu ulogu dijeli s Mjesecom, koji je zadužen za memoriranje i osjećaj zdravog razuma.

Merkur je hladan i vlažan. Njegov najmoćniji položaj je u prvoj kući (dik bala). Svu raskoš pokazat će u prvoj polovici znaka Djevice jer je tamo egzaltiran, a najslabiji će biti u Ribama, znaku svog pada. Generalno, u znakovima kojima upravlja, Blizancima i Djevici, pokazat će vrlo dobre rezultate. Merkur je planet mladenačkog entuzijazma, stoga osobu podmlađuje kada je vezan uz prvu kuću i njenog vladara. Planeti koji mu izražavaju prijateljstvo su Sunce i Venera, Mjesec je neprijateljski, dok su Jupiter i Saturn neutralni. Dragi kamen koji pomaže jačanju slabog i afliciranog Merkura je zeleni smaragd.

Oglasi

4 thoughts on “Merkur u jyotishu

 1. maya kaže:

  Odlican tekst! Da li i merkur “pomeramo” 25 stepeni “unazad” u odnosu na “tropsku” tj “zapadnjacku” kartu ? I da li znate gde mozemo da uradimo jyotish kartu? Unapred hvala i veliki pozdrav! ♥

  Sviđa mi se

 2. Zdravko kaže:

  Hi Tedi, vec dugo nema ništa…
  Drago mi je da si počeo s jyotishem, izgleda da opet imamo mogućnost česće komunikacije. Da li je i Edita počela ili soliraš?
  Za sada toliko, pozdrav tebi , Editi i svima koji te čitaju!

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s