Da li je budućnost predvidljiva?

Evo još malo glasnog razmišljanja Smiješak Svojedobno sam u tekstu Astrološke konzultacije, kako im pristupiti rekao sljedeće: “Pristup konzultacijama… treba shvatiti na pravi način. Kao prvo, kad se obraćate astrologu morate biti svjesni da se niste obratili vidovnjaku koji će sjetnim pogledom u daljinu odgonetnuti što vas muči.”

Jasno da se i dalje držim te tvrdnje, ali skrenuo bih pažnju na to da time nisam rekao kako su astrolozi slijepci Smiješak  Slijepci su onoliko koliko bi, primjerice, meteorologa uspoređivali s čovjekom koji prati kraj dnevnika Smiješak s namigivanjem I nemoj da mi se sad neki meteorolog nađe uvrijeđen i krene pisati mail tvrdeći kako meteorolozi ne gataju već izučavaju sinoptičke karte. Pa da moram odgovoriti prikazom visokorazlučivih astrokartografskih karata, naglašavajući kako ni izučavanje istih ne može biti gatanje već ozbiljan i studiozan rad. I tako dalje. I tako bliže.

Nego, vratimo se temi. Što je budućnost? Jedni tvrde kako je ona nepredvidljiva, a drugi da je zapisana. Za prve je sve produkt slučajnog odabira, hira prirode bez ikakvog smisla, a drugi sudbinu čitaju u kamenu, zvijezdama ili palminim listovima. Budimo realni, kada bi sudbina postojala kao takva, budućnost bi bila zastrašujuća konstanta, bez dodatnih varijabli i svima dragog pojma slobodne volje. To je teško prihvatiti, osobito iz relativističke perspektive. Jasno, rezultat bi postao bitno drugačiji da smo viša bića sa sposobnošću dubljeg uvida, ali nismo.

Neovisno o tome je li riječ o medijumstvu, gatanju ili nečem trećem, svaki je “vidioc” sposoban sagledati samo djelić slike jer mu cjelina izmiče. S druge strane, postotak onih koji doslovno vide budućnost (kao i onih koji su probuđeni, prosvijetljeni) teško da može biti veći od 1% ukupne populacije.

O tome gdje je tu astrologija i je li sposobna premostiti taj jaz, bit će više riječi u tekstovima koji slijede.

Za komentare svratite na Facebook!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s