Da li je astrologija dokazljiva?

Glavni problem kod astrologije jest taj što njeno djelovanje nije znanstveno “dokazljivo”. Jasno, oni koji je pokušavaju dokazati to uglavnom ne čine na prihvatljiv način. Kako bilo, čini se kako pri pokušajima da se dokaže djelovanje astrologije sve visi na par niti.

Prva i najvažnija od njih jest Gauquelinova studija

Nevolja kod Gauquelina jest što vlastito istraživanje nije smatrao astrološkim. Tvrdio je kako njegov pristup predstavlja samo kostur i to iz razloga što osnovne elemente astrologije, zodijačke znake, kuće, aspekte, čak ni sve planete, uopće nije razmatrao. Ono što je dokazao jest da neki planeti utječu na karakter rođenog kada se nađu na MC (zenitu) ili ASC (horizontu) horoskopa, ali to istraživanje nije primjenjivo na obične ljude već samo na elitu (sportaše, znanstvenike, umjetnike itd.).

Uostalom, čovjek je vlastitim riječima to lijepo opisao:

…belief in astrology is one thing, and its scientific demonstration, the proof that it is more than just a belief but also a reality of Nature, is another.

Druga nit se zove Percy Seymour, astrofizičar.

U samom je startu krenuo od Gauquelinovih studija, ali zastupanjem teze da naša neuralna mreža reagira na fluktuacije Zemljinog geomagnetskog polja, koje se pak nalazi u interakciji s poljima ostalih nebeskih tijela.

Simplificirano, Seymour je to razložio u sljedećim točkama:

  1. Planeti utječu na Sunce
  2. Sunce na geomagnetsko polje
  3. Geopolje na život na Zemlji
  4. Polja djeluju na razne vrste, uključujući čovjeka
  5. Neki od utjecaja povezani su s planetarnim položajima
  6. Ponašanje fetusa na rođenju povezano je s geopoljem, na koje utječu nebeska tijela

Nakon ovog je i dalje prisutan glavni “problem”. Naime, svaki je pokušaj statističkog mjerenja astroloških postavki osuđen na neuspjeh i to iz razloga što je u onom što smatramo uobičajenom astrologijom prisutno previše varijabli. Da se razumijemo, osnovne varijable su 12 znakova, zatim 12 kuća uz prisutnih 10 planeta, a o složenijim astrološkim faktorima da ne govorimo. Time se nisu bavili ni Gauquelin ni Seymour i to je praktički isto kao da odjednom cijeli život pokušavamo obgrliti simplificiranom statistikom, što naravno nije moguće.

Kada bi astrologija mogla biti obuhvaćena jednostavnom teorijom i ugurana u prihvatljive statističke okvire, tada bi se zasigurno bolje pozicionirala na tržištu. Vjerujem da je to glavni razlog za pokušaje da se ona približi znanosti. Budimo realni, ipak živimo unutar globalnog sustava tehnokracije koja je samo odjevena u demokraciju.

Za komentare svratite na Facebook!

Oglasi