Kaos u astrologiji

Vjerujem da su mnogi primjetili moj interes prema planetarnim ciklusima, posebice ciklusima transpersonalnih planeta. Za mene su ciklusi ono najautentičnije u astrologiji, što je direktno vezano uz više principe, odnosno kozmičke principe.

S druge strane, vrijedi naglasiti da su upravo transpersonalne planete ono što omogućuje funkcionalni odmak od tradicionalnih astroloških dogmi koje nakon tolikih stoljeća, pa i tisućljeća, traže fundamentalno preispitivanje i reviziju.

Podsjetimo se. Uran, Neptun i Pluton zovemo transpersonalnim planetima iz razloga što predstavljaju funkcije koje nadilaze osobnu sferu čovjeka. I jedno od mojih prvih zapažanja na relaciji natal vs. transpersonalci bio je taj da ovi potonji doslovno razbijaju alfu i omegu, odnosno temeljnu šifru natalne karte.

Jer ako se sjećate, jedan od klasičnih astroloških postulata glasi:

Što nije zabilježeno u natalnoj karti, neće se dogoditi.

Moram priznati, taj sam princip uvijek rado zagovarao, međutim, nagledao sam se karata s izbalansiranim relacijama prva – sedma kuća, a čiji su ljubavni životi tako gadno popucali pri tranzitnom prolazu neke od transpersonalnih planeta.

Zaključak koji iz toga proizlazi ne može biti drugačiji nego da astrološku kartu trebamo promatrati kao neprestanu dinamičku formu, bez obzira na statičnost natala te da tumačenja vežemo uz zakonitosti planetarnih ciklusa s izrazitim obraćanjem pažnje na to što u svakom trenutku izvode ti "hakeri" solarnog sustava – Uran, Neptun i Pluton. Čak i onda kada nema nikakvih naznaka u natalu.

Transpersonalci uspješno odolijevaju unaprijed definiranim tumačenjima.

Kao što jednom negdje spomenuh:

Kaos u svojem jezgru nije kaotičan, on predstavlja sustav višeg reda i kaotičan je isključivo naspram sebi podređenih razina. Kaotičnim doživljavamo sve ono nad čime nemamo kontrole, odnosno sve ono što izmiče našim sposobnostima razumijevanja.

Utjecaj Urana, Neptuna i Plutona je na osobnom planu vrlo zahtjevan jer suočavaju čovjeka s događajima koje mora otrpjeti, stoga čovjek malo ili nimalo može učiniti po tom pitanju, sve dok utjecaj ne prođe.

I nije toliko stvar u tome kakva im je priroda jer je ona uvijek makar malo "zloćudna", već koje su osobne planete dohvatili u svom kretanju, odnosno koja životna područja u horoskopu te osobne planete predstavljaju.

Uran predstavlja događaje koji nastupaju brzo, naglo, šokantno, pobuđujuće ili prosvjetljujuće. Za razliku od toga, Neptun predstavlja iluziju, slabost, ovisnost, spiritualno nadahnuće ili zaluđenost dok Pluton govori o događajima koji duboko bole, izazivajući traumu, katarzu, slom ili pak istinsku transformaciju ličnosti.

Za komentare svratite na Facebook!

Oglasi