Astrološke usluge na Internetu

Piše: Edita Goldstein

Ako ste pomislili da možete na Internetu dobiti astrološku uslugu za “malo para” svakako ste u pravu, ali… Internet kao medij nipošto ne zaostaje za ostalim pisanim i govornim medijima, shodno tome i ulaskom u taj virtualni šareni svijet “svega i svačega” trebate biti oprezni.

Naiđete li na “jeftine” horoskope, budite uvjereni da ćete za to malo novaca imati i malo koristi. Naime, dobit ćete na količini ali nećete dobiti ništa osim prepisanog teksta neke (ili nekih) od astroloških “kuharica”.

Mnoštvo astroloških usluga koje se nude na internetu a ne sadrže detaljnije objašnjenje što dobivate uplatom, svode se upravo na u svijetu poznate “reporte”. Reporti su automatski programi koji po vašoj natalnoj karti “izvlače” općeniti opis pojedinih planetarnih položaja. Trebate biti svjesni da taj “posao” vrijedi upravo koliko i samo slanje internetom, dakle – minimalno. Cijene se stoga i kreću od 50,00 – 100,00 kn ovisno kod kojeg astrologa naručite.

Za razliku od svjetskih astrologa koji točno navode važnu razliku ako tražite “reporte” ili individualno napravljen horoskop, na našem govornom području (koje uz Hrvatsku obuhvaća i Bosnu, Srbiju i Crnu Goru) nećete naići na takvo upozorenje.

Mnogi astrolozi za astrološke analize – reporte “nabijaju” cijenu od 200 kn nudeći ispise na 10-15 stranica. Neka vam upravo ovaj podatak bude zvono za uzbunu. Naime, analiza osnovnog natalnog horoskopa ne može u pravoj kvaliteti prelaziti 4 do 5 stranica pisanog teksta. Sve što je preko te granice izaziva opravdanu sumnju u vjerodostojnost napisanog.

Kod nas se cijene kreću od 300,00 – 500,00 kn, ovisno o načinu interpretacije, medijske eksponiranosti samog astrologa ali i dužini njegovog staža. Svakako da preko prijatelja ili nekih veza možete naići na osobu koja se “bavi” astrologijom i za tu uslugu platiti minimalnih 150,00 kn, međutim ne zavaravajte se, kod astrologa je čest slučaj da malo novca u konačnici znači i malo dobivenog.

Ono malo astroloških siteova na srodnom nam jeziku, uglavnom ne ističu cijene već se dogovaraju direktno s klijentom. Svakako da i ta činjenica izaziva određenu sumnju u kvalitetu jer vjerodostojan astrolog nema razloga kriti cijenu za svoj nemali trud.

Svakako obratite pažnju i na sam profil sitea. Ukoliko je postavljen na nekom od mnogobrojnih besplatnih servera, a dizajn mu je na razini amaterskog crtanog filma – budite uvjereni da je riječ o šarlatanima koji upravo ovaj medij koriste ne bi li došli do lake zarade s nikakvim ulaganjem.

Cijene se u Hrvatskoj ipak razlikuju od cijena u susjednoj nam državi Srbiji i Crnoj Gori, pa ćete za natalni horoskop u Istri, odnosno Puli, pa Rijeci ili Zagrebu npr. platiti puno manje nego kod nekih razvikanih astrologa u Srbiji čije cijene dosežu i astronomskih 100,00 eura za natalnu analizu, dok će vas sinastrija (usporedni, partnerski horoskop) koštati ravno duplo. Nemojte se čuditi ovom podatku, astrologija je u Srbiji i Sloveniji iznimno cijenjena pa se i cijene kreću u svjetskim srazmjerima.

Napomena: Tekst je izvorno objavljen u magazinu Zvijezde 23/2005 i magazinu Astrologus 40/2005.

Oglasi

2 thoughts on “Astrološke usluge na Internetu

  1. chagrine kaže:

    Pitam se, poštovani autoru teksta, da li Vi možda niste svesni podteksta koji će čuti svaki stanovnik Srbije ( a čak ni ne mora biti Srbin, kao ni ja) koji NI U SNU nisam očekivala da nađem kod astrologa Vašeg kova (doduše, kod Astrologa kao tragatelja uopšte!)- sjajan tekst, iscrpne i tačne informacije, ali Srbi….zaista? Mislim da smo po pitanju astrologije, kao i mnogih drugih grana kulture podjednako BEDNI.

    Sviđa mi se

  2. Kad sam istraživala astrološku scenu na ovim našim prostorima (daleke 2005 g, kada je i nastao ovaj članak ) cijene renomiranih astrologa u Srbiji kao što je bio pok. Goran Milekić ali i A, Imširagić kretale su se u tim okvirima.

    Nažalost, slažem se s vašom konstatacijom da smo po pitanju astrologije ( a i ostalog) na nezavidnoj razini 😦

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s