Zdravlje: Kombucha – ljekovita čajna gljiva

Piše: Edita Goldstein

Terapeutska svojstva Kombuche, zvane još i čajna gljiva nisu nepoznata diljem svijeta. Kada je bivši američki predsjednik Reagan bolovao od raka, Japanci su mu kao znak želje za ozdravljenjem u pomoć poslali Kombuchu.

Kombucha – gljiva koja se nesebično dijeli prijateljima i znancima kao zalog želje za zdravijim i kvalitetnijim životom. Izrazito ukusnog i osvježavajuceg okusa. Ovaj vas čaj može osloboditi raznih tegoba, bilo da ga pijete, bilo da ga upotrebljavate kao vanjske obloge.

Mnogo različitih imena se pridodaje ovoj gljivi, (preciznije receno Kombucha je jedna čvrsta mrena, simbioza bakterija i kvasa koja se stvara na čaju) zovu je kineska, indijska, ruska i japanska gljiva što samo dokazuje njenu široku rasprostranjenost.

Prvi jači nalet popularnosti Kombucha je dobila poslije Prvog svjetskog rata kada je iz Rusije dospjela u Japan. Tamo je postala predmet radijskih i TV emisija. Međutim, podaci iz Kine nam govore o puno dužoj starosti – od oko 2000 godina.

Tijekom vremena proširila se i na Taiwan, Hong Kong, i dalje u mnoge države širom svijeta. Ono što je izuzetno zanimljivo kod Kombuche je način razmnožavanja kulture. Naime, svaka kultura u dobro pripremljenim, pravim uvjetima nastavlja razmnožavati sama sebe. Na taj način ova kultura može vama, obitelji, prijateljima i poznanicima osiguravati trajnu, nepresušnu zalihu Kombucha čaja.

Kombucha je ljekovit čaj. Čini se kao ljekovito sredstvo za široku paletu bolesti koja bi bila u rasponu od “bezazlenih” neraspoloženja do težih bolesti.

Ovo su samo neki od dokazanih i spoznatih dostignuća u liječenju:

– Liječi upalu zglobova (artritis)
– Srčani infarkt
– Čireve, hemeroide
– Sivu mrenu
– Olakšava godine menopauze, PMS, te grčeve pri menstruaciji
– Smanjuje pretilost i vrši detoksikaciju
– Smanjuje žučne kamence i prijetnje žuči
– Jača bubrege
– Liječi arteriosklerozu (povapnjenje žila), te šećernu bolest
– Nesanicu
– Pomaže u regulaciji crijevnih aktivnosti

Ovaj, slobodno ga mozemo nazvati i kućni lijek, pokazao se učinkovitim zahvaljujući svojim metaboličkim svojstvima i kao odličan stabilizator staničnih membrana bez štetnih nuspojava koje imamo kod mnogih farmaceutskih proizvoda.

Prirodnu snagu čaja možemo koristiti i za održavanje naše vitalnosti, te psihičkih i mentalnih sposobnosti.

Bolje od ikakvih daljnjih nabrajanja ljekovitih učinaka Kombuche, te njenih kemijskih sastojaka dat će nam ova dva sjedočanstva (via internet sa niže navedene adrese):

Gdja. R. W. iz L., Nizozemska, piše:

“Pomoću Kombuche je zaista puno ljudi bilo izliječeno od golemog mnoštva metaboličkih bolesti. U našoj maloj zemlji se čak moze govoriti o nekoj vrsti Kombucha “revolucije”. Liječnici opće prakse i specijalisti ostaju često bez teksta kod relativno brzog ozdravljenja pomoću Kombuche, čak i u slučajevima kad godinama i desetljećima nisu mogli ništa postići pomoću drugih lijekova. Neki reumatični pacijenti su nam pričali da su zahvaljujući Kombuchi mogli napustiti kolica ili štake. Većina izvještaja govori o iscjeljenju crijevnih problema, visokog krvnog pritiska i reumatskih bolova. Zahvaljujući Kombuchi mnogi ljudi opet mogu dobro spavati. Kod zdravih ljudi dolazi do povećanja energije. Sportaši su apsolutno ushićeni. Katkad i sami jedva možemo vjerovati izvještajima. Ali mi znamo da Kombucha ima dalekosežne učinke širokog spektra, čisteci i revitalizirajući. A tada se naravno osjećamo bolje.”

Gdja. J. S. iz L., Njemačka, napisala je:

“Kombucha je jedan jedini lijek koji mi pomaže kod moje osjetljivosti na infekcije. Biljni lijekovi, homeopatski preparati, enzimska terapija, simbiotska kontrola, tretmani s mojom vlastitom krvi, sve namijenjeno pored ostalog i povećanju otpornosti, nisu postizali željeni rezultat. Osim toga s Kombuchom se mogu braniti od napada migrene. U mom slučaju čini se da migrena ima prvenstveno hormonalni uzrok, jer se najčešće javlja za vrijeme menstruacije. Moje kronične želučane i crijevne poteškoće su se stvarno smanjile nakon simbiotičkog kontrolnog tretmana, ali kad sam pod velikim pritiskom, te u proljeće i na jesen, još uvijek završavam s gastritisom. S Kombuchom mogu držati dijetu sa zdravom hranom, koju sam već držala sedamdesetih godina. Više mi nisu potrebne kure rolanjem. Moji reumatski bolovi (reumatizam mekog tkiva) postali su značajno slabiji otkad uzimam čudesno piće. Ranije sam se mogla boriti protiv bolova jedino uzimanjem enzima. Sada samo rijetko posežem za “Wobenzymom”. Moj suprug osjeća da su mu fizičke i mentalne sposobnosti poboljšane otkad uzima Kombuchu. Njegov krvni pritisak se vratio na normalu. Prije je patio od hipotonije. Moj šogor ne izgleda toliko depresivan nakon uzimanja Kombuche. Običavao je najveći dio dana provesti u krevetu. Ne možemo vjerovati svojim očima kad vidimo da je zahvaljujuci Kombuchi oličio sve prozore na svojoj kući.”

Želite li doznati način priprave Kombucha čaja, te naći opširnije tumačenje i mnoga druga svjedočanstva o samoj gljivi, kliknite na: www.kombu.de/croa-1.htm

Objavljeno: Magazin Zvijezde (Svibanj 2003.)

Napomena: Oglasi za kombuchu više nisu mogući na ovom mjestu, ali možete se prijaviti na Kombucha oglasnik.

Google Grupe
Kombucha oglasnik
Posjeti ovu grupu

147 thoughts on “Zdravlje: Kombucha – ljekovita čajna gljiva

  1. Dubravka napisao:

    Molim za informaciju, gdje se u Zagrebu moze nabaviti Kombucha gljiva?
    Zahvaljujem unaprijed
    Dubravka

    Sviđa mi se

  2. Probaj pitati u prodavaonama zdrave hrane.

    S obzirom da se “gljiva” brzo replicira ljudi je rado poklanjaju pa možeš pokušati i na specijaliziranim forumima koji se bave alternativom i zdravljem.

    Sviđa mi se

  3. Kombuča NIJE gljiva….nego bakterija…prije nego se objave tekstovi na internet mislim da ste dužni barem malo provjeriti “činjenice” koje iznosite

    Sviđa mi se

  4. Milice, prije komentara bilo bi u najmanju ruku kulturno da si pažljivo pročitala cijeli tekst a ne samo naslov ;-)
    A ako ćemo biti u potpunosti precizni Kombucha nije bakterija nego upravo onako kako sam u trećem odlomku jasno naznačila: “Kombucha je jedna čvrsta mrena, simbioza bakterija i kvasa koja se stvara na čaju…”

    Sviđa mi se

  5. Žao mi je Ela :-( ali kao što sam već rekla Dubravki za Zagreb, probaj se raspitati u nekoj od prodavaona zdrave hrane a koliko znam njih u Osijeku ima dosta. Oni i ako je nemaju uglavnom znaju gdje je mogu nabaviti.

    Sviđa mi se

    • Adam napisao:

      Pozdrav!

      Da li još uvijek imate kombucha gljivu?
      Otac mi ima giht pa bih htio nabaviti ako je ikako moguće, a vidim da ste iz Osijeka…

      Sviđa mi se

  6. Jasko napisao:

    Cuo sam za tu ljekovitu gljivu od prijatelja, ali me interesuje ima li kakvih alergijskih reakcija ili opasnosti od reaskcije, posto sam ja alergican na gomilu lijekova, cak i sirupa, tako da se sada pravo bojim uzet i TikTak. Mozda je cudno ali poslije par alergijskih reakcija kad covjek dozivi gusenje i svaki put se onesvjesti, onda se drugacije razmislja i boji se uzeti bilo sta sto prije nije provjerio.
    Hvala!

    Sviđa mi se

  7. Drazen P. napisao:

    Molio bih da mi se javi netko iz podrucija Osijeka tko ima tu “gljivu”, imam bolesnu mamu a sada nisam kod kuce tako da se ne mogu javiti na mail!

    molim vas samo mi posaljite sms pa cu vas ja nazvati!

    Neizmjerno sam vam zahvalan!

    091 1509 666

    Sviđa mi se

  8. Antonija napisao:

    Dobar dan,
    Možda netko iz Rijeke ili okolice ima za podijeliti Kombuchu.
    Na koji način bi se mogla poslati autobusom, ili kako drugačije. Bila bih zahvalna na poklonu zdravlja!
    Pozdrav

    Sviđa mi se

  9. Mario napisao:

    Pozdrav!
    Moja supruga boluje od tubulopatije, i sad, nakon nekoliko godina dobila je i giht, iako je mršava (zbog bubrega). MOLIM SVAKOG TKO JOŠ IMA KOMBUCHA BAKTERIJU/GLJIVU da me sms-om kontaktira na mob: 095/8050505, pa ću ja nazvati, naravno!. Potrebna nam je što je moguće brže, jer glad zbog dijete je katastrofalna, postaje sve mršavija, deprimiranija! :-(

    Sviđa mi se

  10. ivo- napisao:

    Netko iz okolice sjeverozapadne hrvatske ako ima gljivu ja bi kupio ne tržim besplatno,trenutno sam nešto bolestan pa bi probao sa njom.Ja sam iz varaždina,molio bih da mi se netko javi na broj 0997886327

    Sviđa mi se

  11. ženazmaj napisao:

    da li se napitak može spravljati i sa zamjenskim šećerom-ako je osoba dijabetičar-jer šećer bakteriju pretvara u celulozu?

    Sviđa mi se

  12. Kemijski sastav zamjenskog šećera mi je nepoznat, pa ti ne mogu odgovoriti na pitanje. Ali treba znati da se rafinirani bijeli šećer razgrađuje za vrijeme procesa fermentacije. Kvas ga razgradjuje, pretvara u plin (CO2) i razne organske kiseline i druge sastojke.

    Napitak je ispocetka sladak, ali se ova slatkoca gubi kako se šecer razgradjuje. U isto vrijeme pocinje se razvijati kiseli okus kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoce u kiselost.

    @Ivo
    Možda da pokušaš pitati na nekom specijaliziranoim forumu, prodavaoni zdrave hrane i sl.

    Sviđa mi se

  13. ivo- napisao:

    Zvao sam več prodavaone zdrave hrane u okolici ali vele da nemaju,čak mi vele da to nije zdavo…na što se ja mogu samo nasmijati jer sam je upotrebljaval još prije 7-8 god i znam da vrijedi…pokušal dam je dobiti stavljanjem gljive iz jabučnog octa u čaj(kako neki preporučuju)ali ne ide,ne stvara se nova gljiva…zato molim ako tko ima (jednu malu gljivicu i bar 2dl caja,u maloj staklenci) dogovorimo se gdje se nađemo i dolazim po nju dajem 100kn..inače ako želite pojačati lijekovitost čaja ako ste jače bolesni stavite prirodni med tako sam ja radil,muči me nešto kolesterol i jetra pa da probam…još nešto za sve koji nisu to probali od tog se osječate poletno i sa više energije to odmah primijetite…

    Sviđa mi se

  14. Ivana napisao:

    Dobar dan,

    imam oboljelog u kući koji treba oporavak imuniteta. Slušala sam dosta o ovoj gljivi no živim u Novoj Gradiški gdje je i njeno samo ime egzotika i totalna nepoznanica.
    Zanima me par stvari – gdje ju nabaviti npr. u Osijeku? Ima li tko od vas još uvijek komadić gljivice i decilitar-dva čaja za pokloniti ili savjet kojim se bio-trgovinama obratiti?
    Drugo, pitanje za autoricu članka – naišla sam na nekoliko vrsta poželjnih bakterija i gljivica koje se u tom kompleksu mogu pronaći no česte su i nepoželjne vrste, koje bi drastično nagriženom imunitetu osobi kojoj tražim gljivu mogle samo naškoditi. Obzirom na kiličnu raspoložive tekućine i sobnu temperaturu na kojoj se drži kolonija, nije ni neobično. Kako se održava sterilnost ove kolonije ili makar redukcija potencijalno patogenih mikroorganizama?

    Zahvaljujem unaprijed!

    Sviđa mi se

    • Ivana sada sam pročitala tvoj članak da tražiš kombušu.Neznam dali si ju našla i dali još uvjek tražiš nešto za jačanje imuniteta,naime ja radim,a i koristim,biljne proizvode jedne vrhunske firme.Imamo veliki spektar vrlo kvalitetnih proizvoda za sve zdravstvene probleme.Ja sam inače imala rak dojke i uz ove proizvode sam si pomogla da to izdržim i idem dalje puna optimizma.Ako želiš možeš me kontaktirati i na mob : 092/2402347. Jelica.

      Sviđa mi se

  15. Pozdrav, Ivana
    S obzirom da kombusha nije standardizirana , odnosno izradjena i proizvedena pod striktno kontroliranim uvjetima, cesto nema naucnih tvrdnji i egzaktnih tumacenja o nus pojavama.
    Treba biti jasno da su objašnjenja svih povoljnih ucinaka isključio empirijska, odnosno pocivaju na promatranju i pokusima, a ne na teoriji.

    Inače, dali kombu. ima kakve i koje, nus pojave ima više na http://www.kombu.de/cr-side.htm

    Mislim da se redukcija potencijalno pategenih mikroorganizama ne može postići osim – u laboratorijskim uvjetima.

    Sviđa mi se

  16. zeljka napisao:

    Ako ima netko kombuchu u Zagrebu (Trešnjevka i okolica)
    molim da mi se javi na mail. Platim koliko treba i dodjem po nju. Puuuuuuuuuuuno hvala!

    Sviđa mi se

  17. MAX napisao:

    Kao prvo veliki pozdrav mojim znancima od prije puno godina!
    Zgodan vam je site!
    Pozdrav i gljivoljupcima, odista je moćna ova nakupina kvasaca.
    Moje iskustvo seže u daleku 1992-3 g kad sam se susreo s Gljivom, iskusio njene dobrobiti, a od, sada već pokojnog, prijatelja preuzeo nekoliko gljiva i način priprave, nešto specifičniji od uobičajnog.
    Uglavnom se koristi čaj, što podrazumjeva čestu pripravu istog, dulji terapijski tijek i veću mogućnost “odustajanja” zbog sporosti napretka u ozdravljenju. Tu moram napomenuti da je preventivno korištenje najveća dobit jer se uvelike smanjuje potreba terapijske primjene, što je zbog svojstava Gljive sasvim logično.
    Osim toga, Gljiva treba biti “zrela” kako bi se postigao maksimalni efekt, drugim riječima treba proći određeno vrijeme prije nego se može koristiti. Svakako, ranije korištenje nije štetno nego nije efektno, dovoljno. To pričam za kurativu a ne za preventivu.
    Kao što rekoh, određena receptura omogućila mi je dobiti koncentrat. Količina pijenja je daleko manja ali rezultat je bitno veći, brži i ne zahtjeva toliku svakodnevnu brigu, osim u početku i pri izmjeni čaja! Dakako da praćenje procesa nesmije izostati, eventualne intervencije, no to je ipak lakše nego stalno petljati s loncima i suđem:)!
    Princip je jednostavan, pa ako netko ima živaca baviti se s time rado ću podjeliti svoja saznanja!

    pozdrav

    Sviđa mi se

    • struja napisao:

      zanima me kako spraviti koncentrat od kombuche pa ako netko ima recept neka mi ga pošalje na mail.
      struja307@hotmail.com
      postoji više recepata na koje sam naišao te načina kako uzgojiti gljivu bez gljive itd.

      Sviđa mi se

  18. ivo- napisao:

    Evo i mene.Uspio sam nabaviti-kupiti kambuchu,spremio sam je sa medom i ukusnija je nego oni razno-razni gazirani sokovi nevjerovatno je kako ova gljiva djeluje na organizam,prvenstveno na probavu.Imam i dvije gljive viška pa kome treba nek se javi broj je gore.

    Sviđa mi se

    • mladen napisao:

      Poštovana,

      nedavno sam pričao sa prijateljem i spominjao mi je o kambući ali je kazao da ju on nema,…. uglavnom ja sam iz Zagreba pa ako mogu dobiti jednu gljivu i sve što imate tekstualno o njoj,….

      molim nazvati na 098/213-784 ili na e-mail matkomla@net.hr

      hvala

      mladen matković

      Sviđa mi se

    • sandra napisao:

      pozdrav!!!! molim ako netko ima gljivu da me kontaktira na br 091 5491098…ili na 012046498.Živim u Sesvetskom Kraljevcu…..Unaprijed zahvaljujem..

      Sviđa mi se

    • Nada Debeuc napisao:

      Ako možete, a ja sam iz Rijeke, molila bih vas ako se to na neki način može poslati
      bila bih zahvalna. S pošovanjem Nada.

      Sviđa mi se

  19. Milan napisao:

    Molim vas za pomoc poceo sam Kombuhu da cuvam od skoro i sad sam Kombuhu prvi put nalio novim cajem tako da je jos mlada,ali pocelo je da se sa unutrasnje strane da se hvata nesto brankasto-zeleno kao da se slojevi cepaju i odumiru probao sam da operem i lepo se skida,pa me zanim sta je to i da li znaci da moram dabacim gljivu ili to nista ne smeta.

    Sviđa mi se

  20. ivo- napisao:

    tko prvi put sprema ovaj čaj neka se drži klasičnog načina pripreme znači šečer,crni čaj,velika higjena…dok se malo ne uputite u pripremanje gljive,ufurate kak bi se reklo..da si nebi gljivu uništili..poslije eksperimentirajte s medom i miješanjem ili drugim čajevima,mada je meni taj crni čaj još najbolji..milane da ti nisi možda u pripremanju koristio metalnu posudu ili žlicu ili neki “čudni”čaj..??

    Sviđa mi se

  21. Terezija napisao:

    Molila bih ako netko ima kombuchu na području Zagreba ili Karlovca da mi se javi.
    Unaprijed zahvaljujem
    0955167376

    Sviđa mi se

  22. Marko napisao:

    a jel ima kakve veze dali to bas mora biti crni ili ti ga zeleni čaj ?!?!
    recimo jel bi išlo čajem od npr stolisnika ili nesto sto sam mogu brati, jer ovako bude dosta skupo za radit. ima ko kakve inf ?

    Sviđa mi se

  23. Jasminka napisao:

    Čaj može biti bilo kakav, jedino se ne preporučuje voćni zbog kiselosti.

    A gljivu ako netko treba moj bro mob je 0981939991

    Sviđa mi se

    • Ivica Faj napisao:

      Pozdrav Jasminka!
      zamolio bih te ako još imaš kobuchu i/ili tibetansku gljivu da mi javiš, te ako je moguće da me uputiš na koji način i uz koje uvjete, bi mi mogla isporučiti (ja sam iz Zagreba). Isto tako bilo bi mi interasantno i saznati način njegovanja i/ili uzgoja, jednoga i drugoga, te načini konzumacije. Na siteovima čitam svašta, pa bih htio utvrditi gradivo, jer je očito cijela priča dugotrajni postupak, te ne treba griješiti od početka. Unaprijed zahvaljujem na ljubaznosti
      Ivica

      Sviđa mi se

  24. ivo- napisao:

    čaj može biti bilo kakav ali čaj ako nije crni nema taj efekt kod liječenja i nema takvo vrenje-mjehuriče jer gljiva najbolje uspijeva na crnom čaju i onaj talog koji se javlja nakon završenog vrenja u posudi probajte ne baciti nego staviti u flašu i zatvorite na 10 dana,…kad sam promučkal i otvoril kipilo mi je van,ko piva!hehe!dole mi bilo sve mokro,odsad taj talog(navodno koristi za neke stvari ako se i popije) iz svake flaše stavljm u drugu koju trošim jer to su uzročnici vrenja koji stvara mjehuriče…probajte..ja sam ostal iznenađeni…ovdje je počeo biti oglasnik…hehe…usput ja sam svoju krvnu sliku sa gljivom jakooo popravil! opet ja opširan,kad drugi neče pisati…

    Sviđa mi se

  25. ivo- napisao:

    e a ona gljiva kaj se drži u mlijeku za kefir je dobro ovo kupljeno mlijeko u tetrapaku za to i ako je s kojom masnočom koristite?bi bilo dobro uopče to piti i kambuchu,zajedno,hmmm??ima ko to u okolici vž,čk ili kc…ako osoba nema kombuchu ja mu poklonim…evo broj 0997886327.e sad više neču stvarno pisat više jer sam ja najviše ovdje..autorica ovog posta nemoj se ljutiti….hehe šta češ kad si otvorila dobru temu sad bi još mogla o kefirima i japanskim kristalima,pa da malo tam gljavim…bok!

    Sviđa mi se

  26. Terezija napisao:

    Hvala Jasminki na gljivama!!!
    Trebam savjet, naime imam groznih problema sa želucem, bolovi, žgaravica, nadutost i zatvor pa sam nakon neuspješnog liječenja ljekovima odlučila piti kombucha čaj jer ga upravo hvale da pomaže kod sličnih tegoba. Međutim žgaravica mi se pojačala kad sam počela piti čaj. Ima li netko sličnih iskustava?

    Sviđa mi se

  27. xivankax napisao:

    imam jos jedno pitanje, recimo sto se desi sa kombuchom ako se ode na put i nije se u mogucnosti prati, tj nije se u mogucnosti brinuti za nju
    dali ugiba ili postoji nacin kako ju odrzati na “zivotu”?
    hvala

    Sviđa mi se

  28. Mama Ljubica napisao:

    Evo i mi iz Osijeka trazimo Kombushu, kupili smo danas u Lidlu, al nije ni to koljena onoj koju smo nekad sami radili kod kuce. :)

    Ako bi tkogod dobre volje bio spreman podijeliti malo kombushe, da nam se javi na ljubica@webit.hr

    Hvala!!

    Sviđa mi se

  29. Slaven napisao:

    Sestra mi je donijela gljivu za mliječni kefir prije tjedan dana. Od prvog dana žgaravica, koja me je mjesecima mučila, nestala je. Kada raznmožim gljivu budem objavio mail adresu i ponudio svim zainteresiranim na poklon.

    Sviđa mi se

  30. ivo- napisao:

    ja ti je dostavim u vž,kad očeš ali to ti je 150kn,za benzin,kad kod očeš još i danas ako je hitno gore na benzinskoj se najdemo danas ak oćeš u turčinu.javi da znam i liter i po čaja ti dopelam.

    Sviđa mi se

    • Ivana V. napisao:

      Molila bih Vas da mi,ako još uvijek imate kefirnu gljivu, poklonite jednog njenog potomka.
      Ako ste voljni javite mi se na mail: ivanav@mail.org.
      Ako mi se javite biti ću Vam jako zahvalna.

      Pozdrav Ivana.

      Sviđa mi se

  31. spidi napisao:

    Pozdrav svima
    Ja već neko vrijeme koristim kombuchu i mogu rsći da se osječam dobro…imam gljivu i poklanjam ju tko treba….Tomislav javi se vidim da trebaš gljivu…..ja sam iz međimurja….evo ti moj mobi pa me nazovi…09872279
    pozdrav

    Sviđa mi se

  32. opatijka napisao:

    i ja vec dugo trazim gljivu kombuchu, podrucje rijeke… mob 098/867252… ako netko ima za pokloniti hvala!

    Sviđa mi se

  33. kiaa napisao:

    Jasminka, lijepi pozdrav dala si mi kombuchu, čaj pijem redovito i preporučam ga svakako čak imam gljivu za dat ako nekome treba

    Sviđa mi se

  34. Anica napisao:

    Da li netko zna da li kao dugogodišnji dijabetičar ( 37g. dijabetesa ) smijem zbog dodanog šećera upripravak od kombuče?

    Sviđa mi se

  35. Martin napisao:

    Živim u Rovinju i zanima me dali netko u blizini ima KOMBUCHUA gljivu i da mi može dati dobar recept-savjet za spravljanje i održavanje iste. Bolujem od po povišenog tlaka i šećera u krvi. Interesira me receptura korištenja čaja vezano za moje poteškoće. Poslati SMS na Mobitel 091 205 1590 pa ću ja nazvati ili javiti na e-mail marinmato@vip.hr. Unaprjed veliko hvala.

    Sviđa mi se

  36. Anica napisao:

    Martine, ja sam sve što me zanimalo našla na inernetu. Trebate samo napisati u googlu kombucha i onda izaberete o čemu se hoćete informirati o čaju, napitku itd. konzultirala sam nekoliko ljudi, koji imaju iskustva i rekli su mi da se šešer pretvori u CO2, tekućina dobije kiselkasti okus i da mogu piti dijabetičari. Ako želite sa mnom izmijeniti iskustva napišite mi ukratko svoju povijest šećerne bolesti na moj mail pa ću vam ja možda moći pomoći kakvim dobrim savjetom. mo suprug je oftalmolog i radio je u klinici za dijabetes Vuk Vrhovac pa sam i uz njega ponešto naučila, a sama imam 37- godišnje iskustvo s tom bolešću.
    anica.zitnjak@kr.t-com.hr

    Sviđa mi se

    • ksenija napisao:

      Ja sam iz Nove Gradiške. I ja tražim gljivu. Prije sam ju koristila. Ako ju nabavite, hoćete li me kontaktirati na broj 098/427 189.

      Pozdrav
      Ksenija

      Sviđa mi se

    • zdravko napisao:

      Pozdrav:

      mogu li od nekoga dobiti kambušo gljivu za osobnu upotrebu.
      imam problema sa zatvorom i osteoartritisom.
      Živim u Novoj Gradiški.

      Unapred puno hvala!

      moj broj mbi. 091 5094056

      Sviđa mi se

  37. Mato napisao:

    Ja sam iz Rovinja ali sam često u Puli , Rjeci i Zagrebu, ako mi dostavite svoj broj mobitela porukom ja bi vas nazvao radi dogovora o preuzimanju *Kombucha – ljekovita čajna gljiva.
    Mato 091 205 1590 ili na e-mail martinmato @vip.hr. Unaprjed veliko Hvala, a za ostalo ćemo se dogovoriti.

    Sviđa mi se

  38. Romana napisao:

    Molila bih da mi se javi netko iz okolice Osijeka tko ima Kombuchu i htio bi ju pokloniti.
    031/663-148 , Belišće

    Nebi bilo loše kada bi svi koji nude proizvode na ovoj stranici napisali i iz kojeg su kraja Hrvatske.

    Sviđa mi se

  39. Mirela napisao:

    Pozdrav svima!
    Eto i ja bih trebala kombuša gljivu. Molim ako neto još ima viška neka me kontaktira moj mail je: barabarica@gmail.com ili na tel broj: 0918832500
    Unaprijed se zahvaljujem!
    p.s. iz Zagreba sam

    Sviđa mi se

  40. ANA napisao:

    Bok ljudi, zainteresirana sam za kombuchu i kefirnu gljivu, naime ja bi pila kefir, a moja prijateljica kombuchu. Iz zagorja smo, ali nam nije problem doći nekamo bliže, u susjednu županiju. Hvala.
    Ali primjetila sam da u posljednjih par mjeseci nitko niš ne nudi, niti jednu od ovih. Ja se iskreno nadam da će se netko javiti, jer se to ne treba čuvati doma, one i tak radtu, pa ih morate bacati.

    Sviđa mi se

  41. GORAN napisao:

    Pozdrav svima!

    Znači i ja bih trebao kombucha gljivu. Nalazim se u Zagrebu. Molim ako netko još ima viška i može darivati neka me kontaktira moj mail : tehnoman01@gmail.com ili na tel broj: 0917523880

    Unaprijed se zahvaljujem!

    Sviđa mi se

  42. Ivana napisao:

    mom bratu bi takodjer trebala kombucha kako doci do nje ja sam u Sarajevu molim javite mi moze i na telefon 00387 61862000

    Sviđa mi se

  43. dusan napisao:

    Zivio! Ja uzivam kombuchu vec od 1998 godine, sa kracim prekidima jednom godisnje. Bolujem od KOPB, znaci Kronicni Obstruktivni Plucni Bronhitis. Tako mi kazemo ovde u Sloveniji.
    Dali mi je pomogla Kombucha ili 42-dnevna rakava kura, po Rudolfu Breussu, naci ce te na Internetu. A sigurno su mi pomogli Antioksidanti, kao sto je Vitamin-C, bjeli luk (cesnjak),
    uzimam vec od 1998 1000 miligramski vitamin C, ujutro i navece po jednu tabletu. Da nebude dileme, covek brez straha smije uzimati 3000 mg na dan, brez straha od stranskih ucinaka, to su dokazale, skupine ljekara po svetu, samo nasi ljekari govore 60-100 mg, Ja to je za zdrave a ne za bolestne. Cuo sam od jedne dame, da u Srbiji je kupila u trgovini flasu kombuche i gore se je uhvatila mrena-gljiva. U tom slucaju treba pustiti pokrito sa pamucnom belom krpicom, zategnuto sa gumicom, kako nebi usli insekti kakih 6-10 tednov i gljiva je za upotrebu. Ostala uputstva su na internetu. Toliko o tome, meni je to sve skupa pomagalo, naravno brez ljekara nejde, ja sve uzimam u dogovoru sa svojim ljekarom. Sve jednima pomaze, jednima ne.

    Sviđa mi se

  44. zeljko napisao:

    Moje osobno mišljenje je da o kombuchi ne treba posebno ništa pisati…Njoj ne treba reklama. Stvar je samo stava pojedinca o vlastitom zdravlju i životu. Kombucha je idealan primjer kako nam je zdravlje tu,na dohvat ruke, dok farmaceutska industrija i kojekakvi lobiji rade od nas budale. Ali, to je samo moje osobno mišljenje….Ja sam svojim pacijentima i kijentima preporučio da piju kombuchu, jer je smatram naročito korisnom u prevenciji širokog spektra tegoba i bolesti. Čak i nekima sam radim čajeve pošto nisu iz raznoraznih razloga oni to sami u mogućnosti.

    Sviđa mi se

  45. zeljko napisao:

    Ako imate kakvih pitanja u vezi pripreme kombuche- pitajte.Vaše vrijeme je minimalna cijena onoga što ćete dobiti zauzvrat!

    Sviđa mi se

  46. imam velikih zdravstvenih problema pa bih pokušala i sa ovom gljivom ih riješiti…molila bih dobre ljude koji je imaju ako žele da mi to daruju ili uz naknadu koju odrede daju…hvala od srca…senka

    Sviđa mi se

  47. alenaH napisao:

    živim u Žrnovnici kraj Splita imam i mliječnu gljivu i kombuhu, ako kome treba rado ču dati. Kontakt na 0922415616

    Sviđa mi se

  48. Mira napisao:

    Pozdrav svima

    Da li netko u blizini Varaždina tko ima kambuchu gljivu .
    Unaprijed zahvaljujem br. mob: 0917339308

    Sviđa mi se

  49. veronika napisao:

    …091 55 81 777..Veronika,molim neka mi se javi Gosp.iz Duge Rese,čuli smo se telefonom prije par dana…gljiva kombucha…

    Sviđa mi se

  50. Milena napisao:

    Pozdrav,
    čitam ovo sve i zanima me da li je ta gljiva kombusha ljigava.
    Naime malo sam gadljiva i nisam sigurna bi li ja to mogla sebi pripravljati?

    Vidim da je jako zdrava i voljela bih si ju nabaviti i piti čaj.
    Ako ju tko ima u okolici Opatije i Rijeke neka mi se javi na tetalena@gmail.com
    Hvala.

    Sviđa mi se

    • Denis napisao:

      Molio bi ako netko ima kombucha gljivu na području Primorsko-goranske županije ?
      Unaprijed zahvaljujem.
      mob.098/1813225

      Sviđa mi se

  51. ana napisao:

    Molim Vas lijepo ako netko ima gljivu na području Zagreba da mi se javi na broj 099 / 790 31 61.
    Potrebna mi je za majku koja je šećeraš.
    Hvala Vam

    Sviđa mi se

  52. Ivana V. napisao:

    Nabavila sam kefirnu gljivu,već imam i za dijelit,tako da ako netko sa područja Dubrava,Markuševec,Gračani,Mihaljevac,Čučerje i Maksimir treba može mi se javiti na mail :ivanav@mail.org.

    Pozdrav

    Sviđa mi se

  53. Kornelia napisao:

    Molim kombuchu na poklon ili uz neku manju naknadu, na području Varaždina, Međimurje ili Zagreb

    Sviđa mi se

  54. Tes napisao:

    Ako ko ima kombuchu,kefir i vodene kristal gljivice za podjelit u okolici Varaždina nek mi se javi
    Hvala unaprijed

    Sviđa mi se

Komentari su zatvoreni.