Zdravlje: Kromoterapija

Piše: Edita Goldstein

Boje su bile značajne u kulturama Kine, Grčke, Azteka i sjevernoameričkih Indijanaca. Simbolizam boja imao je etičku i religijsku vrijednost. U nizu kultura boja je korištena kao ljekovito sredstvo pa su stari Sumeri liječili bojom dok su u Egiptu bolesni tražili spas u hramovima svjetla i boje; na Tibetu su boje vezane uz iscjeliteljsku tradiciju, a u ayurvedi se terapija bojom primjenjuje i danas.

Švicarski psiholog Max Luescher 40-tih godina prošlog stoljeća razradio je testove za detektiranje mentalnog i fizičkog stanja ljudi polazeći od njihovih reakcija na određene boje. Svojim je istraživanjima potvrdio utjecaj svjetlosti i boja na autonomni živčani sustav, žlijezde i metabolizam. Koristeći boje za dijagnostiku, kasnije i kao terapiju dr. Luescher nije otkrio ništa novo. Liječenje bojama dio je tisućljetne povijesti grčke, egipatske, kineske i indijske kulture.

Danas tu disciplinu nazivamo kromoterapija. Metoda se sastoji od usmjeravanja svjetlosti različitih boja ka određenim centrima u tijelu kako bi se uspostavila energetska ravnoteža. U medicini se boje sve češće koriste u saniranju alergija, upala, reumatskih bolova, migrena i hormonalnih smetnji te psihičkih tegoba kao što su stres, tjeskoba, nesanica i strahovi.

U posljednje vrijeme boje na velika vrata ulaze i u kozmetičke salone u borbi protiv celulita, akni, bora i prekomjerne težine, a većina modernih centara tipa wellness & spa obavezno u svom programu nude kromoterapiju.

Terapijsko – psihološki učinak boja

Crvena: Boja nagona, vezujemo je uz fizičku energiju, vibracije su joj snažne i tople. Izaziva intenzivne osjećaje. Iako pomaže u svladavanju negativnih misli, crvena asocira i na ljutnju; ako u našem sustavu imamo previše ove boje ili je ima previše u našem okruženju, možemo osjećati iritaciju, nestrpljivost te se osjećati nelagodno.

Roza: Daje osjećaj topline, umanjuje agresivnost, okružuje nas osjećajem ljubavi i ublažava samoću, pretjeranu osjetljivost i ranjivost. Dok se crvena boja povezuje sa seksualnošću, roza je vezana uz nesebičnu ljubav.

Plava: Boja smirenja, ali i kontrole. Poput zelene i tirkizna plava pomaže kod mentalne napetosti i umora. Inače, boja pojačava mentalne sposobnosti, potrebu za komunikacijom i kreativnim izražavanjem. U prevelikoj količini izaziva nesigurnost i nestabilnost.

Ljubičasta: Ljubičasta boja nastaje kombinacijom plave i crvene, stoga pobuđuje hrabrost i odlučnost te omogućuje kontrolu nagona. U sebi sadrži dašak tajanstvenosti i potiče intuiciju i maštu. Previše ljubičaste vodi u impulzivnost i iluzije.

Žuta: Vibracija žute pojačava mentalnu energiju, potiče odvažnost, optimizam i povećava koncentraciju. Daje osjećaj topline i svjetla. Pomaže pri donošenju odluka, ispravnih prosudbi, dobroj organizaciji, usvajanju novih ideja, potiče sposobnost da se stvari sagledaju iz više točaka. Previše žute izaziva mentalnu napetost i osjećaj zasićenosti.

Zelena: Dobiva se miješanjem žute i plave. Instinktivno je tražimo kada smo pod stresom ili kod emocionalnih trauma. Stvara osjećaj ugode, opuštanja; umanjuje stres, balansira emocije. To je vesela i opuštajuća boja koja potiče znatiželju, no u prevelikim količinama izaziva hiperaktivnost i neodlučnost.

Narančasta: Boja sigurnosti i topline. Sastoji se od boje snage (crvena) i boje duha (žuta). Stimulira um, pojačava volju za životom; izvrstan je antidepresiv. Boja breskve i marelice dobre su kod živčane iscrpljenosti. Previše narančaste može dovesti do bahatosti i prepotentnosti.

Bijela: Daje svjetlost i predstavlja energiju iz koje proizlaze sve boje. Potiče pozitivne stavove. Ipak, previše bijele može izazvati osjećaj indiferentnosti.

Crna: Crna je negacija energije, ne-boja. U smislu duha crna je nepostojeća boja.

Siva: Snižava energetski ton i slabi sposobnost mentalne reakcije. Boja je prilično neprikladna zbog svog pretežno negativnog djelovanja, ali može pomoći egzaltiranim osobama.

Smeđa: Daje osjećaj topline i gustoće i stoga je odlična u suzbijanju hladnoće. Potiče na povlačenje u samoću, kontemplaciju.

Objavljeno: 26.10.2006. (Novi list, prilog Zvijezde & ljudi)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s