Zdravlje: OCAT – eliksir dugovječnosti i zdravlja

Piše: Edita Goldstein

Kiselo je okus koji podržava uzlaznu energiju, pojačava probavu i blago zagrijava tijelo, stoga je poželjno naglasak staviti na uporabu kvalitetnog prirodnog octa. Ocat mijenja ne samo okus već i energetsku vrijednost hrane, dok korištenje industrijski proizvedenog octa može imati sasvim suprotan učinak. Kod kupnje dobro je potražiti one s potvrdnicom organskog uzgoja (*).

Kod nas se najčešće upotrebljavaju alkoholni i vinski ocat, a tek pred desetljeće popularnost jača jabučnom octu zahvaljujući sve većoj primjeni u redukcijskim dijetama.
Po svojoj kiselosti najblaži je rižin ocat, najjači destilirani alkoholni ocat a sredinu zauzimaju vinski ocat, kvasina te vrste octa nastale od voća, šećerne trske, meda i piva.
Postoje i neke vrste koje su nam za sada nedostupne u trgovinama kao što je primjerice ocat od kokosovog oraha (Tajland) ili ocat dobiven od šećerne trske (Filipini).

Prirodni jabučni, umeboshi i rižin ocat neizostavni su dodaci u makrobiotičkoj prehrani, dok se danas sve popularniji Aceto balsamico našao na našem popisu ponajviše zbog specifičnog okusa i izuzetno bogate arome za koji će užitak pravi gurmani izdvojiti i do 1.500,- kuna za decilitar.

Jabučni ocat

Prirodni proizvod dobiven fermentacijom neprskanih jabuka bez dodavanja umjetnih sastojaka. Danas se najčešće upotrebljava kao pomoć pri redukcijskim dijetama, međutim najveća vrijednost očitava se u njegovim ljekovitim svojstvima. Povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile, čisti organizam od toksičnih tvari, normalizira krvni tlak te pomaže u regulaciji razine kolesterola, masnoća i šećera u krvi. Zbog svog antibakterijskog, dezinfekcijskog i laksativnog djelovanja štiti i pospješuje probavu od raznih poremećaja, posebno infekcija.

Umeboshi ocat

Poznat i kao ume-su; ekstrahirana tekućina koja nastaje postupkom fermentacije umeboshi šljiva s morskom soli i shiso lišćem. Ume ocat zadržava sve hranjive tvari ove japanske šljive, a koristi se u orijentalnoj medicini više od 2000 godina za jačanje želuca i crijeva kod trovanja i bakterijskih upala. Kiselina kojom umeboshi obiluje pomaže rad jetre, uklanja umor te znatno pojačava snagu. Kiselo-slan okus idealan je kao dodatak juhama, salatama, namazima i raznim preljevima.

Rižin ocat

Pravi se na tradicionalan način višemjesečnim fermentiranjem smeđe riže ili rižinog vina. U našim trgovinama može se naći japanski bijeli rižin ocat te kineski koji su pretežno crveni i crni. Okusi variraju od slatkasto (bijelog octa) do blago-kiselog. Rižin ocat se izuzetno cijeni kao ljekovito sredstvo, za očuvanje zdravlja te prevenciju kod staračkih bolesti. Posebno se pokazao učinkovit u borbi protiv osteoporoze. Starijoj koži pomaže u nestajanju ‘staračkih pjega’ a osjetljivoj koži u borbi protiv gljivica.

Aceto balsamico

Drugim imenom siroppo aceto poznat od kraja srednjeg vijeka kada se ovaj dragocjen ocat prodavao u ljekarnama.
Pravi Aceto balsamico i danas se dobiva na tradicionalan način prešanjem zrelih bobica (organski uzgojenog grožđa) nakon čega se dobiveni mošt kuha najmanje 12 sati. Nakon prvog spremanja u hrastove bačve i postupka sazrijevanja slijedi nekoliko faza prelijevanja u sve manje bačve jer je koncentrata postupno manje ali je bogatiji šećerom i kiselinama. Na samom kraju iz zadnje bačve pravljene od murvinog drveta dobiva se ova prekrasna vrsta octa. Treba napomenuti da sazrijevanje nekih vrsta traje i do 30 godina.

————————
(*) Organski uzgoj (organska hrana) – Hrana uzgajana na tlu koje dugo nije tretirano kemikalijama, kao ni usjev koji nije tretiran ni u jednom razdoblju rasta. Za uspješniji urod mogu se dodavati: prirodni humus, kamena prašina, prirodni kompost i slično. Organska hrana zadržava u sebi svu prehrambenu vrijednost i nosi istaknuti registrirani znak kvalitete, tj. zaštitni znak, certifikat ili potvrdnicu.
————————

Objavljeno: 29.6.2006. (Novi list, prilog Zvijezde & ljudi)

Oglasi

One thought on “Zdravlje: OCAT – eliksir dugovječnosti i zdravlja

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s